Téli teendők a kertben: barkácsolás és fakivágás

tel-kert03_145_145.jpgA kertészember télvíz idején sem pihenhet, itt az idő, hogy felkészítsük kertünket a tavasz érkezésére.

Sokunknak okozott fejtörést a lehullott lomb eltakarítása. Legcélszerűbb a levelek komposztálása, de ennyi levélnek kevés helyen jut elegendő hely. Elégetni és szervetlenné degradálni az értékes szerves anyagokat nagy pazarlás lenne. Ezért többnyire azt a lehetőséget veszik igénybe a házikertek művelői, hogy zsákba gyűjtve a leveleket valamilyen központi gyűjtőhelyre szállítják, ahol azt komposztálják.

Akár mi is készíthetünk hasonló komposztálót fából

(Néhány hete láttam a Főkert Rt. korszerű és példamutató komposztüzemét, ahonnan a kerti talajok termékenységét kiválóan fokozó, homogén, szagtalan, könnyen kiszórható szerves trágya kerül ki.)

Nincs annak se akadálya, hogy a gyümölcs- és díszfák, a bokrok lehullott lombját közvetlenül beássuk a földbe, mert így nagy mennyiségű levél hasznosul, tavaszig elkorhad, és humusszal gazdagítja a talajt. Ha még egy kevés, komplex műtrágyát is hintünk a levelekre, akkor teljes értékű tápanyag-utánpótlást végeztünk!

Téli fazonigazítás

A téli idő a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására is. A nagyon magas, terebélyes fák eltávolítását célszerű szakemberre bízni, de a kisebb fákat a család férfitagjai is kivághatják. Először az ágakat kell lefűrészelni, azután körülásni a fa tövét és a törzs mozgatásával minél nagyobb gyökérkoronát kiszabadítani a földből. A főgyökereket lehetőség szerint ki kell szedni, mert rajtuk káros penészgombák telepedhetnek meg.

A dió-, a cseresznye- és a körtefák törzse értékes ipari faanyag, amelyet érdemes áruba bocsátani. A tűzifának való vastag ágakat és a törzset fűrészeljük 30 cm-es darabokra. (A munkát is nagyon megkönnyíti, illetve a ráfordított munkaidőt megrövidíti a motoros láncfűrész használata!) A tűzifát is fedett, védett helyen kell tárolni, mert különben gyorsan redvesedik, korhad. A kivágott gyümölcsfa helyére ugyanolyan csemetét (pl. kajszi helyére kajszit) semmi esetre ne ültessünk!

Ha már a láncfűrész kéznél van, akkor le lehet vágni a fák szárat, illetve a közlekedést akadályozó ágait is vigyázva arra, hogy csonkok ne maradjanak, mert ezek bekorhadnak és idővel a helyükön odvak keletkeznek. A fűrészelt és simára faragott sebfelületeket ne felejtük el bekenni sebvédő anyaggal ! Ezt a műveletet ajánlatos egy-két alkalommal megismételni.

Védelem a csemetéknek

Az ősszel ültetett facsemeték, bokrok különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra, ezért a tövük körül halmozzunk fel lekaszált füvet, leveleket és azokat takarjuk be egy-két lapátnyi komposzttal vagy földdel. Ahol a nyulak, őzek, vaddisznók látogatásától is tartani kell, ott a fák törzsét vegyük körül dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel, illetve napraforgószárral vagy náddal. A kukoricaszár nem alkalmas a törzs bekötésére, mert ez alatt mezei egerek és pockok telepedhetnek meg (már ahol élnek ilyen lények).

Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni, mert közöttük nagy számban húzódnak meg a betegségek spórái és kártevők áttelelő tojásai.

Forrás:http://www.balintgazda.hu