Új kártevő jelent meg hazánkban: a selyemfényű puszpángmoly

puszpangmoly01_145_145.jpgA selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) hazánkban Sopron környékén figyelték meg első ízben 2011 őszén, azóta Balaton melletti kertben és Budapesten is károsított  a kártevő puszpáng bokrokon.

Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetőleg gyökeres (konténeres) Buxus tövekkel hurcolták be. Azóta számos környező országokban már megtelepedett és károsít.

Puszpángmoly
Selyemfényű puszpángmoly (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi.

A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete.

Lárva
Selyemfényű puszpángmoly lárvája (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. Bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki az kirepülő lepkék.

A kárt a hernyók rágásukkal okozzák: a fiatal hernyók csak hámozgatják a fiatal leveleket (csak egyik oldalról rágják le a levélszövet felszínét), ezek a levelek kisárgulnak.

A fejlettebb, nagyobb méretű hernyók már gyors mértékben lerágják a kis leveleket, gyakran a teljes levéllemezt.

Kártétel
Kártétel (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Erős fertőzésnél tipikus, hogy csak a csupasz hajtás és levélnyél marad vissza, melyen a lárvák szövedéke is látható zöld ürülékükkel.

Védekezés

Észlelésük esetén minél előbb el kell távolítani a kártevővel fertőzött hajtásokat, és megsemmisíteni. Házi kertben ez a védekezési mód általában elegendő. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig károsításukkal számolni kell.

Súlyos fertőzésénél a deltametrin hatóanyagú Decis, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Gazelle, Spilan, a metoxifenoxid hatóanyagú Runner és a diflubenzuron hataónyagú Dimilin rovarölő szerek hatásosak a rágó szájszervű hernyók ellen. A rovarölő szerek ölő hatása elsősorban a fiatal lárvák ellen kifejezett.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu