Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Van, amikor a kevesebb gyümölcs a több!

szolo14_145_145.jpgBemutatom, hogy miért van szükség a gyümölcsfák termésének időnkénti ritkítására és hogyan lehet ettől még több termés a fákon.

Bemutatom, hogy miért van szükség a gyümölcsfák termésének időnkénti ritkítására és hogyan lehet ettől még több termés a fákon.

 

Lezárult egy hosszú évtizedeken át folytatott, szenvedélyes vita: a legfontosabb gyümölcseinknél előnyös és gazdaságos a szakszerű gyümölcsritkítás,a mely nem csökkenti a betakarított gyümölcs mennyiségét, viszont fokozza annak a küllemi és a beltartalmi értékét, tehát a termelés gazdaságosságát, a gyümölcs fogyaszthatóságát.

 

A gyümölcsfák elsődleges életcélja a fajfenntartás, ezért tavasszal jóval több virágot nyitnak, mint amennyire szükségük volna. A virágok egy része nem is termékenyül meg és elszáradva, rövid időn belül lehullik. A megtermékenyült virágokból terméskezdemények képződnek, amelyek – kedvező időjárás és megfelelő tápanyagellátás mellett – gyümölccsé növekednek. A fák rendelkeznek egy bizonyos önszabályozó képességgel, amelynek egyik tulajdonsága az, hogy a fa igyekszik megszabadulni attól a kezdemény-többlettől, amelynek a felneveléséhez nem rendelkezik elegendő tápanyaggal (asszimilátával). Ezt a folyamatot természetes ritkulásnak nevezzük és ez május végén rendszerint be is fejeződik. Ez a ritkulás azonban csak a szabadban álló gyümölcsfák számára elégséges, de a családi fogyasztásra vagy a piacra termelő kertész számára nem kielégítő, ezért az esztendők többségében szükség van a jól megszervezett és átgondolt gyümölcsritkításra is, amelynek legkedvezőbb időszaka június hónapra esik.

 

Kajszi és őszibarack

 

A sárga- és az őszibarackot (beleértve az egyre népszerűbb nektarinokat is) most kell átvizsgálni és a gyümölcsöket olyan mértékig megritkítani, hogy a termővesszőn levő két, teljesen kifejlődött gyümölcs között egy harmadik is elférhessen! Így a gyümölcsök nem akadályozzák egymást a fejlődésben, mérséklődik a fertőzési veszélyezettségük, szépen színeződnek és ízletessé érnek.
A feleslegessé váló gyümölcskezdeményeket egyszerű csavarással és nem tépéssel kell eltávolítani. E két gyümölcsnél a csontmag kialakítása jár a legnagyobb tápanyag felhasználással, ezért az idejében elvégzett gyümölcsritkítással a fákon maradó gyümölcsök bőségesebb tápanyagellátását segítjük elő!

 

Alma és körte

 

Fontos a gyümölcsritkítás az alma- és a körtefákon is. Ezeknek a virágai virágbogban nyílnak, vagyis egy termőrügyből több virág keletkezik. Ha mindezek megtermékenyülve gyümölccsé alakulnának, akkor nem férnének el, tehát egy bogon csak a két-három, legfejlettebb gyümölcskezdeményt szabad meghagyni, a többit ollóval le kell vágni, mert az egymással összeérő, fejlődő gyümölcsöket a molyhernyók biztosan felkeresik.

 

Szőlő

 

Egyre nagyobb jelentőséget nyer a ritkítás a szőlőtőkéken is, mert mind az étkezési, mind a borszőlő minőségét nagymértékben befolyásolja a fürtök és a lombozat egyensúlya. Túlzás nélkül mondható, hogy a termés mennyisége és a minősége között negatív összefüggés van, azaz minél több a termés, annál kevesebb a benne felhalmozott cukor, sav, illat- és zamatanyag-tartalom! Ezért a jól kezelt tőkéken arra kell törekedni, hogy a termővesszőkön kétszer annyi lomblevél legyen, mint a fürtök száma! A túlságosan hosszúra nőtt termőhajtásokat a legfelső fürt fölött zöldellő levél felett már most – június első felében – célszerű visszavágni.

 

A leritkított, hulladék gyümölcsöt és hajtásokat ne hagyjuk a fák alatt, mert ezek különböző betegségeket és kártevőket is terjeszthetnek. A legjobb helyük a komposztládában van!

 

Ha a fa egyszer több virágot és gyümölcsöt hoz, mint amennyit elbír, akkor évről évre váltakozni fog a terméshozama: hol többet, hol kevesebbet terem. Megoldást jelenthet a rendszeres, minden évben elvégzett metszés, valamint a virág és gyümölcsritkítás.

 

a-metszes-gyumolcseiBálint gazda metszésről szóló DVD tanfolyama ezt a kérdést is tisztázza, megtanítva a nézőket (kb. gyümölcsönként 10 percben) a rendszeres metszés alapfogásaira és a hajtások, rügyek egyensúlyban tartására.

Így a termés kiegyensúlyozottan bőséges és jó minőségű lesz. Ide kattintva megrendelhető.

 

Tehát ne feledkezzünk meg a termésritkítás jövő évi előnyéről sem, amely abban áll, hogy a mérsékelt tápanyagfogyasztás lehetőséget ad a termőfáknak következő télre való jobb felkészülésre és ezért a rügyek és a vesszők szövetei tökéletesebben beérnek és kevésbé károsodnak. Az egyes évek terméshozama kiegyenlített, a gyümölcsfák és a szőlőtőkék élettartama hosszabb lesz.

 

http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 13
Összes: 420777
Hónap: 11273
Nap: 406