Virágozzon amarillisz karácsonykor!

amarillisz_virag_145_145.jpgDecemberben szinte az összes cserepes virág fejlődése leáll, ezért becsüljük meg az amarilliszt, ami karácsonykor is virágzik!

Decemberben szinte az összes cserepes virág fejlődése leáll, ezért becsüljük meg az amarilliszt, ami karácsonykor is virágzik! Bemutatom, hogyan vásároljuk, hogyan ültessük, neveljük.

Pihen a Természet, ilyenkor még az elmúlt napok szokatlanul meleg, tavaszias időjárása se ébreszti fel őket mély, téli álmukból. Bezzeg, ha február volna, akkor már virágoznának a gyümölcsfák és utána elfagynának!

A szobanövények növekedése is megállt, kevés cserepes növény hoz ilyenkor virágot. Ezért van nagy becsülete a karácsony, új év táján virágzó amarillisznek!

Virágzó amarillisz

Legegyszerűbb, ha a szaküzletben hagymát vásárol és azt elülteti nem túlságosan nagy méretű cserépbe, friss, tápdús, agyagos, humuszos virágföldbe.

Ha saját nevelésű hagymát ültet, akkor azt tisztítsa le és a gyökérzetét egy kissé vágja vissza. A hagymát úgy kell elültetni, hogy csak félig legyen a földben. Az 5-6 cm átmérőjű hagyma fog virágozni, a kisebb még további nevelésre szorul.

A cserepet állítsa meleg helyre és sötétbe. Elárulok egy titkot. Én a szekrénybe szoktam a cserepet elzárni. Fontos, hogy a virágszár kifejlődéséig alig kapjon fényt, mert ha fényt kap, akkor a virágszár nem fejlődik ki, a virágok közvetlenül a talaj fölött fognak kibontakozni! Elsötétíthetjük a hagymát úgy, hogy fekete papírból készített süveget vagy cserepet borítunk föléje.

Rövidesen észlelhetőek lesznek az első életjelenségek: hosszú, lándzsaalakú levelek bújnak elő a hagyma közepéből és egy vaskos rügy a hagyma oldalából. Ettől kezdve bőségesen kell a növényt öntözni és hetente egyszer tápoldattal is kedvezni neki.

Amikor a virágszár 50-70 cm magas lesz, a cserepet világos helyre állítjuk. A virágszár végén a hajtatás megkezdése után 6-8 héttel megjelennek a virágok. Egy-egy szár csúcsán három-négy, hatalmas piros, lazacrózsaszínű, tarka vagy fehér, csillagalakú csoda! A virágzó növényt tegyük legalább éjszakára hűvös helyre, ezzel meghosszabbítjuk a virágzás idejét.

Az elnyílt virágokat a szárukkal együtt vágja le. Magot nem érdemes nevelni belőle. Tavaszig mértékkel öntözze, majd a fagyok elmúltával ültesse ki a szabad földbe, ahol a nyarat fogja a növény eltölteni, miközben a hagyma tápanyagokat gyűjt a jövő évi virágok kifejlesztéséhez.

Forrás:http://www.balintgazda.hu