Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Virágzik a hárs: most gyűjthető teának

hars01_145_145.jpgUtcáink, tereink, parkjaink egyik leggyakoribb és legszebb fája a hársfa. Nem csoda hogy olyan sok költő megénekelte és olyan sok festő megfestette a gyönyörű, szabályos koronát nevelő hársfákat.

Utcáink, tereink, parkjaink egyik leggyakoribb és legszebb fája a hársfa. Nem csoda hogy olyan sok költő megénekelte és olyan sok festő megfestette a gyönyörű, szabályos koronát nevelő hársfákat.

Amelyek még hasznosak is azzal, hogy a virágaikból főzött tea évszázadok óta a népi gyógyászat által használt, de a korszerű, mai orvosok által is javallt gyógyitalok közé tartozik.

 

Hárs

 

A hársfák most kezdenek virágozni, most lehet a virágjaikat gyűjteni. De nem mindegyik hársfajta virága alkalmas házi használatra. Az aprólevelű és a széleslevelű hárs virága tartalmazza a legtöbb hasznos vegyületet, az ezüsthárs virága csak ipari célokra használható.

A három hársfajt könnyű elkülöníteni egymástól. Az aprólevelű hárs leveleinek színe és fonákja kopasz, szőrtelen, az érzugokban levő szőröcskék barnák vagy rőtszínűek. A széleslevelű hárs levelei nagyobbak, ugyancsak kopaszak, de az érzugok szőrei fehérek. Az ezüsthárs leveleinek a fonákja molyhos, fehér, ezüstszínű.

A hársfa virágát most, a teljes virágzás időszakában kell begyűjteni, pontosabban, amikor a virágok kétharmada kinyílott, a többi pedig feslik A korábban vagy későbben begyűjtött virág kisebb értékű, kevesebb hatóanyagot tartalmaz. A leszedett virágokat 2-3 cm. vastag rétegben kiterítve, szellős, lehetőleg árnyékos helyen kell megszárítani és tüll, vászon vagy papírzacskóban tárolni felhasználásukig.

A hársvirágból főzött tea meghűléses megbetegedésnél izzasztó hatású, csillapítja a köhögést, köptető, toroköblítő. Kiváló a nyugtató hatása, ezért esti italnak kiváló, de sokak mindennapos üdítő itala is. Nagyon kellemes a fürdővízbe vegyítve is.

Kíméljük a fákat! Ne törjük le a jövő évi virágokat rejtő ágakat és lehetőleg azokról a fákról szedjük a virágokat, ahol a levegő tiszta, szennyezetlen!

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 4
Összes: 390951
Hónap: 4726
Nap: 135