Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

paradicsom19_145_145.jpgAki kíváncsi a megfejtésre, olvassa el ezt a pár gondolatot.

Aki kíváncsi a megfejtésre, olvassa el ezt a pár gondolatot.

paradicsom

Most a paradicsom-szezon idején egyre többen támadnak rám ezzel a kérdéssel, amelyet elég nehéz megválaszolni.

Gondoljunk csak a szántóföldön, vagy kertben termelt sárga- és görögdinnyére: ezeket zöldségként termelik, de egyértelműen gyümölcsként fogyasztják. A paradicsomot is zöldségként, magvetéssel és palántaneveléssel termelik, de nyersen is élvezik. Mind a két növény egynyári, ősszel elpusztuló, lágyszárú növény, a termésük pedig botanikailag: gyümölcs.

De azért én szívesebben iszom a paradicsom levét, mint az ananászét. És örömmel nyelek le nyáron egy szem friss paradicsomot szomjam enyhítésére.

Örülök annak is, ha paradicsomlével leöntött töltött paprika, paradicsomos káposzta, lecsó, paradicsomleves kerül az asztalra! Vagyis ebben az esetben is – mint gyakran – a középút, a latin aurea mediocritas (arany középút) a helyes és bátran nevezzük ezt a népszerű, egészséges és kedves paradicsomot akár zöldségnek, akár gyümölcsnek!

Forrás:http://balintgazda.hu