Börtön járhat a szemetelésért

Az illegálisan lerakott hulladék évről évre komoly gondokat okoz a hazai erdőkben. Egyre több önkéntes igyekszik segíteni a felszámolásában, de a szakemberek szerint inkább szigorú törvények kellenek.

Bár a legtöbb városban a hulladékudvarokban ingyen lehet leadni a háztartások hulladékainak a kukába nem beletehető részét, egyre több szemétkupaccal lehet találkozni az erdőkben és az autóutak mentén – írja cikkében a Vasárnap Reggel legutóbbi száma. A legnagyobb problémát az ezekben található mérgező anyagok (vegyszermaradványok, festékek, gépolaj, hígító, nehézfém) okozzák, amelyek éveken át szennyezhetik az erdő talaját, ahonnét a méreg a növényekbe jut, majd a növények levelét és terméseit fogyasztó állatok szervezetébe. A patakokba mosódó szennyezések még sok-sok kilométerre is pusztíthatják a talajt, ezáltal az ivóvízkészletet. Emellett a vadon élő állatok mérgezését vagy fulladását is okozhatják, a szeméttel beborított területeken pedig nem tud megújulni az aljnövényzet.

Nagy István agrárminiszter szerint a problémát felismerve a kormány is lépéseket tervez. Súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat, és a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek számítana.

Becslések szerint évente a teljes magyar szemétmennyiség egy százaléka kerülhet ki közterületekre, erdő szélére. Ez több tízmillió kilogrammnyi hulladékot jelent. Az állami erdőgazdaságok évente több százmillió forintot költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld- és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására

– mondta Nagy István. Hozzátette: a tárca kezdeményezése alapján a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapnának, ezáltal több mint 1100 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni. A változással járó gyorsabb fellépés és a magasabb büntetési tétel a várakozások szerint elrettenthetik a szemetelőket, ezáltal sikerülhet megfékezni az erdőket fullasztó szemétproblémát.

Harc a szemét ellen
Országszerte egyre több a magánkezdeményezés is a szemét elleni küzdelemben. Tiszafüreden például az egyik kenukölcsönző vállalkozás úgy döntött, hogy egy zsák hulladékért cserébe fél napra ingyen lehet kenut bérelni a Tisza-tavon. Ugyancsak a Tisza-tó szennyezettsége miatt döntött úgy egy fiatalember, hogy felmond a munkahelyén, és leköltözik oda szemetet szedni.

dbzol20190922014-e1574753166735.jpg

Párdy Bence először a félretett pénzéből finanszírozta az akcióját, most adományokból tartja fenn magát. A helyiektől kapott már egy kenut is, most napi 5-6 kilométernyi evezéssel eddig több mint 700 zsák szeméttől tisztította meg a tavat. Duli Gábor marketingmenedzser a Bükkben tesz hasonlóképpen. Eddig 100 zsák szemetet szedett össze egyedül, ami 6000 liter hulladékot jelent.

Borítókép: A polgárőrség autója halad át egy illegális szemétlerakón Baktalórántháza közelében

Forrás:https://www.veol.hu/

Ishaanroy - williamcclark@yahoo.com

I really loved reading your blog. it had been alright authored and straightforward to know . Unlike other blogs I even have read which are really not that good.Thanks a lot! meaning tens of many pounds of waste. The state forestry companies spend many many footprints annually eradication of illegal disposal of municipal, industrial and green waste, upkeep of forests. He added that authorities would tend powers to the district foresters leading the initiative of the ministry,