Furcsa külföldi telefonszámról keresték? Ne hívja vissza!

Vasárnap reggel több olvasónk és közvetlen ismerősünk is jelezte, hogy ismeretlen külföldi telefonszámokról keresték őket szombat éjszaka/vasárnap hajnalban.

istock-613546226-e1567935947551-1024x576.jpg

A legtöbb visszajelzés szerint  +377-tel kezdődő, monacói számok keresték fel őket. Mielőtt pánikolni kezdene: nem lopták el az adatait és nem esett bántódása a szeretteinek, egy olyan jelenségről van szó, ami időről időre felüti a fejét hazánkban is.

Korábban már több alkalommal is volt rá példa, hogy ehhez hasonló csalási hullám érte el Magyarországot, ezek az úgynevezett “wangiri” hívások. Ez a kifejezés azt takarja, amikor csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

Kollégánk híváslistája. Forrás: 24.hu

Szombaton a szlovák rendőrség hívta fel a figyelmet arra, hogy tömegesen érkeznek a szlovák polgárok mobiljaira hívások Afrikából, illetve a Közép-afrikai Köztársaságból, vélhetően vasárnapra virradóan pedig már a magyarokhoz is elért a támadáshullám.

Ha nem ismeri a hívószámot (és az külföldi), akkor ne fogadja a hívást, és semmiképp ne hívja vissza.

Amennyiben van rá lehetősége, lépjen kapcsolatba a hálózati mobilszolgáltatójával és kérje a konkrét telefonszám blokkolását. Amennyiben nem kezdeményez visszahívást, akkor a nem fogadott hívások veszélytelenek, nem kerülnek pénzbe. SMS-fogadás esetén ugyanez a helyzet, az ilyen SMS-ek fogadása önmagában díjmentes. A felkeresett telefonszámokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja, így természetesen bármilyen szám hívását megkísérelhetik.

A tavaly áprilisi, magyarokat érintő wangiri-hullám idején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt a tájékoztatást adta, hogy belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja. Viszont ha a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

Kérdéseinkkel megkerestük a hazai szolgáltatókat is, amint választ kapunk tőlük, cikkünket frissítjük!

Forrás:https://24.hu