Idén is folytatódik a Fűts okosan! kampány

Az akció célja az, hogy felhívja a figyelmet a fűtési szezon kezdetén a szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire.

futs.jpg

A Földművelésügy Minisztérium tájékoztatása szerint ma már a helytelen lakossági fűtési módok és nem a közlekedés vagy az ipari szektor jelentik a legnagyobb terhelést a légszennyezésben.

Így az ország kisméretű szállópor-kibocsátásának több mint kétharmada a háztartásokhoz köthető. A nem megfelelő tüzelőanyag használat ugyanis jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár. Ez pedig a legjelentősebb egészségügyi kockázatot jelentő légszennyező anyag.

A világon évente több mint 3 millió ember, Európában megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon 6-8 ezer ember szenved a légszennyezés következtében kialakult betegségekben, amelyek korai elhalálozáshoz is vezethetnek. A Föld lakóinak 92 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott PM10 légszennyezettségi érték feletti mértékben szennyezett területeken.

Ezért az FM különböző kommunikációs csatornákon hívja fel a figyelmet az „égető” problémára, és osztja meg az ezzel kapcsolatos információkat. A www.futsokosankampany.hu honlapról minden érdeklődő letöltheti a hasznos tájékoztató anyagokat.

A tárca megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. pedig környezetvédelmi ismeretterjesztő előadássorozatot indított. Ezen túlmenően a minisztérium civil fórumokon és más rendezvényeken keresztül is bemutatja a biztonságos fűtéshez szükséges ismeretanyagot. Így a hatékony tájékoztatás érdekében a minisztérium együttműködik az Országos Polgárőr Szövetséggel illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal is – tartalmazza a tájékoztatás.

Forrás:https://www.veol.hu/