Szmogriadó: holnaptól korlátozzák az autóforgalmat

17 településen veszélyes a levegőminőség. A szmog kétharmada a fa, szén és egyéb anyagok égetéséből származik.

Budapesten és Miskolcon is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát - írja a hirado.hu. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) adatai alapján, Budapesten, Tökölön, Dorogon, Vácon, Esztergomban,  Győrben, Sopronban, Szegeden, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán, Oszláron, Miskolcon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Egerben és Salgótarjánban, azaz 17 településen veszélyes a levegőminőség, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegője pedig egészségtelen minősítést kapott.

A légszennyezettség mértéke vasárnap délelőtt

Amíg nem javulna levegő, hétfőtől reggel 6 és este 22 óra között Budapestre tilos lesz behajtani olyan gépjárművel, melynek környezetvédelmi jelölő kódja 4, vagy annál kisebb (ill. ha nem tartalmaz ilyen jelölést). Kivételt csak az M0-s autóút, ill. Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak Budakeszi felé a Szépjuhászné útja, Solymár felé a Nagyrét utca jelent.

A bírság 150 ezer forint.

Az előrejelzések alapján keddtől várható némi javulás, a hét második felétől azonban ismét visszatérhetnek a magas értékek.

Amennyiben lehetőségünk van rá, saját autó helyett válasszuk a tömegközlekedést és szilárdtüzelés helyett használjuk a gáz- vagy elektromos fűtést. A szmog kétharmada a fa, szén és egyéb anyagok égetéséből származik.

Előzmények

Egy anticiklon hatására nyugodt, szélcsendes időjárás uralkodik térségünkben. Emiatt ismét megnövekedett a légszennyező anyagok, elsősorban a szálló por (PM10) koncentrációja, ami már többfelé átlépte az egészségügyi határértéket.

A légszennyezettség mértéke péntek kora délután

Sajnos a következő napok sem hoznak jelentős javulást, szélcsendes, többfelé ködös, borongós időre készülhetünk. A jelenlegi számítások szerint a jövő hét közepén élénkülhet meg a szél, ami kitisztíthatja majd a levegőt.

Forrás:https://www.idokep.hu

Névnap