Tűzgyújtás a szabadban – csak körültekintően

A tavasz beköszöntével egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket a természetben töltik. Legyen szó egy kirándulással egybekötött szalonnasütésről, vagy a kert gondozásáról az alapvető tűzvédelmi szabályok betartása minden esetben kiemelten fontos, hiszen csak ezek segítségével kerülhetők el az akár több száz hektárnyi területet megsemmisítő szabadtéri tüzek.

index.jpg

A megyében bekövetkező szabadtéri tüzek jelentős része emberi tevékenység következtében keletkezik, ezért fontos, hogy mindenki megismerje és betartsa a szabadban történő tűzgyújtás alapvető szabályait. Az évnek ebben a szakában a tüzek továbbterjedéséhez hozzájárulhatnak az elszáradt növényi részek, a száraz aljnövényzet és az erős szél is. Ezeket a tényezőket a körültekintően végzett szabadtéri tűzgyújtásnál mind-mind figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy tettünkkel ne okozzunk komoly károkat.

A szabadban történő tűzgyújtás előírásait jogszabályok (törvény, kormány-, miniszteri-, és önkormányzati rendeletek) rögzítik:

1. Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve, ha azt jogszabály külön lehetővé teszi.
  2. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi (kerti) hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet lehetővé teszi.
  3. Előzetesen engedélyeztetni kell az elsőfokú tűzvédelmi hatósággal a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel. összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetéssel történő megsemmisítését (ún. irányított égetés). Külterületen végzett 1-2 négyzetméteren történő növényi hulladék égetése nem minősül irányított égetésnek.
  4. Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.
  5. Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály, vagy hatósági döntés megengedi.
  6. A jogszabályoktól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzgyújtási bírságot vonhat maga után.

Jó, ha tudja továbbá, hogy tűzgyújtási tilalmat (fokozottan tűzveszélyes időszakban) a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével rendelhet el. A témában további információkat a www.katasztrofavedelem.hu, illetve a www.erdotuz.hu oldalon kaphat.

Forrás:http://www.katasztrofavedelem.hu