Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az OPSZ - KÖZTESTÜLET

2012. február 25-én, szombaton tartották meg az Országos Polgárőr Szövetség évértékelő, köztestületté alakuló, és tisztújító közgyűlését. Az OPSZ régi-új elnöke dr. Túrós András.

2012. február 25-én, szombaton tartották meg az Országos Polgárőr Szövetség évértékelő, köztestületté alakuló, és tisztújító közgyűlését. Az OPSZ régi-új elnöke dr. Túrós András.

 

opszkoztestulet.jpg

 

 „Történelmi jelentőségű közgyűlésnek leszünk a részesei. Az Országos Polgárőr Szövetség átalakul köztestületté. Ez az átalakulás – véleményem szerint – legalább olyan jelentőségű, mint az Országos Polgárőr Szövetség 1991-es megalakulása.” – kezdte beszédét Dr. Túrós András elnök, az Országos Rendőr-főkapitányság épületében 2012. február 25-én megtartott Évértékelő, köztestületté váló és tisztújító közgyűlésén.

 

A polgárőrök így, a polgárőrök úgy

 OPSZ elnöke, a tavalyi évet értékelve kiemelte, 2011-ben nagyon jó volt polgárőrnek lenni. Jó volt olyan polgárőrnek, amelyik az OPSZ alá tartozott. Ugyanis megkaptak minden erkölcsi, politikai, állami, támogatást, ami a működéshez szükséges volt. A rendőrség partnerként, igazi stratégiai partnerként kezelte a polgárőrséget.

2011-ben új alapokra helyezték az együttműködést a katasztrófavédelemmel.

Túrós András elmondta azt is, tavaly érezhetően javult a közbiztonság az országban, és senki nem vitathatja, hogy a polgárőrség mindenütt, legalább egy-egy téglával hozzájárult az ország közbiztonságának javításához. És ezért köszönet jár minden egyes polgárőrnek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a médiumokban egyre többet lehet hallani, olvasni, hogy „… a polgárőrök elfogták…”, a „… a polgárőrök tetten érték…”, „… a polgárőrök tüzet oltottak…”, „… a polgárőrök életet mentettek…”, „… a polgárőrök megtalálták…”, tehát egyre erősebb a polgárőrök szakmai munkáján túl a média megjelenés is.

Hogy mennyit dolgoztak a polgárőrök, arra vonatkozóan is mondott számadatokat az OPSZ elnöke. Tavaly 8,1 millió órát voltak polgárőrök közterületen. Ehhez még hozzájönnek a képzések, oktatások, előadások, speciális feladatok ellátásának szolgálati ideje, és ezzel együtt durván 10 millió óra jött ki. Ha ezt csak ezer-kétezer forintos órabérrel számoljuk, akkor is tíz-húszmilliárd forintra jön ki. Vagyis ennyivel járultak hozzá a polgárőrök az ország felemelkedéséhez, a társadalom építéséhez. Tehát a polgárőrökbe való befektetés bizonyítottan jövedelmező az államnak, az önkormányzatoknak egyaránt.

 A polgárőrök a szolgálatuk alatt több mint 200 ezer jogsértést jeleztek, kettőezer elfogásnál, több mint 5 ezer tettenérésnél voltak jelen, több mint kétezer eltűnt, elveszett személy felkutatásánál voltak ott.  Tizennyolc határ menti egyesületben közel 500 polgárőr segíti folyamatosa az országhatár védelmét, az illegális migráció visszaszorítását.

 

Kiemelkedők, kitűnők és számok

Dr. Túrós András beszédében külön kiemelte Szabolcs-Szatmár, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, és Győr-Moson-Sopron megyéket, ahol a legaktívabb és leginkább folyamatos a polgárőr szolgálat. Ez az öt megye teljesítette az összes óraszám közel negyven százalékát. Az OPSZ vezetőségéből kiemelte Zámbó Pétert - akit nélkülözhetetlennek nevezett -, valamint Kolozsi József gazdasági alelnököt, akinek munkáját az OPSZ elnöke nemes egyszerűséggel csak így jellemzett: „ az Isten is gazdasági vezetőnek teremtette.”

 

Az elnök beszédében azt sem rejtette véka alá, hogy az OPSZ elnökségében és a tisztségviselők között voltak kisebb-nagyobb konfliktusok. Bizony voltak éles, forrongó pillanatok, keletkeztek repedések az egységben, de mára már az OPSZ vezérkara teljesen egységes lett.

 

A szövetség létszáma jelenleg több mint 83 ezer. Az OPSZ elnöke kinyilvánította, a húszéves történelemben ez volt az első év, amikor csökkent a létszám, ugyanakkor 2798 új jelentkezés is történt. Tehát messzemenő következtetést nem érdemes levonni. Jelenleg 2116 polgárőr egyesület működik országszerte. A múlt évben hetvenhat új egyesület alakult, viszont sajnos százhuszonnégy megszűnt.

 

Az OPSZ 2011-ben közel 800 millióból gazdálkodott. Ebből 500 milliót kaptak az egyesületek, szövetségek, ami minden eddiginél magasabb összeg. Az OPSZ elnöke azt is megemlítette, a központ működésére a az éves költségvetés alig kettő százalékát költötték.

 

 

Tóth Tibor, a felügyelő bizottság elnöke is értékelte a tavalyi évben elvégzett munkákat. Az Országos Polgárőr Szövetség kommunikációs munkáját áttekintve megemlítette rádiónkat is. Tóth Tibor szerint hiányosságok vannak az OPSZ honlapja frissülésében a Polgárőr Magazin működésében, megjelenésében, fél évig nem volt betöltve sajtószóvivői pozíció az OPSZ-nél. Ahogy Tóth Tibor fogalmazott, igaz, hogy más stílusban, de a Rádió P, a polgárőr rádió hiánypótló, űrkitöltő szerepet tölt be azzal, hogy az információkat közzéteszi.

Nem titkolta el, akadozik és problémás az igazolványok kiadása is.

Megemlítette, a pályázatok, elszámolások ellenőrzése nagyon komoly terhet jelentettek. Általános tapasztalatnak minősítette, hogy az elszámolások az egyesületek és a megyei szövetségek, illetve a szövetségek és az OPSZ között késedelmesen történik meg, hiányosak, pótlásra szorulnak. Az egyik legjellemzőbb hiba a gépjárművek szolgálati célú igénybevételének elszámolásával függtek össze. Kritikával lehet illetni az elszámolásokhoz készített szakmai és pénzügyi beszámolókat is.

 

 

Kékcédulák az égben

 A különböző értékelések, hozzászólások, jogi ismertetések és válaszadások után a közgyűlés 184 igen és 1 nem szavazattal megszavazta a köztestületté válást. 

 

Döntöttek e vezetői tisztségekről is, így az Országos Polgárőr Szövetséget továbbra is dr. Túrós András fogja vezeti, amit a jelenlevők 100%-os vagyis egyhangú szavazattal, majd örömüket vastapssal nyugtáztak . Elnökhelyettesnek Tóth Attilát, dr. Kökényesi Antalt, Markos Györgyöt, valamint Kolozsi Józsefet választották meg.

Döntöttek még az elnökségről a tisztségviselőkről, a különböző bizottsági tagságokról is.   

 

 

A rendezvényen elismeréseket, kitüntetéseket is átadtak. Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesült:

 

 • Tóth Tibor (Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke),
 • Ernst Károly (OPSZ Felügyelő Bizottságának elnökhelyettese),
 • Krug Gusztáv (Vas megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke),
 • Balogh László (Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke),
 • Török Iván (Zala Megyei Polgárőr Szövetség felügyelő bizottságának elnöke),
 • Jászkovics László (Polgárőrség Tiszanagyfalu polgárőre),
 • Török László (Soproni Polgárőr Egyesület ügyvezető elnöke),
 • Urbán József (Göncruszkai Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Dr. Hegedűs György (Budapest és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége általános elnökhelyettese)
 • Holló István (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség alapító tagja)
 • Tóth Zoltánné (Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége gazdasági alelnöke)
 • Rajna Kálmán (Heves Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke)
 • Hajdár József (Bándi Polgárőr Egyesület vezetője)
 • Keszler Vilmos (Mecseknádasdi Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Hegyi Ernő (Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagja)
 • Bugyinszki Tamás (Békéscsabai Városi Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Szota Ferenc (Nemti Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Tóth András Tamás (Tiszakécskei Polgárőr Egyesület tagja)
 • Katona Sándor (Alsószentiváni Polgárőr Szervezet elnöke)
 • Turányi Lászlóné (Isaszeg Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület elnöke)
 • Csáki Zsigmond (Hevesi Városi Polgárvédő Egylet tagja).

 

dscf1040.jpg

Forrás: Polgárőr Rádió

Fotó: Korponai László

 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás.


Hírek


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 6
Összes: 1071551
Hónap: 12200
Nap: 195