Egészségnappal összekötött őszi véradás Vináron

Az egészséges és a környezettudatos életmódot népszerűsítő programokkal színesített közösségi véradást tartottak Vináron, ahol már több mint negyed évszázada rendszeresen rendeznek hasonló programokat.

Horváth Csaba, Vinár polgármestere lapunknak nyilatkozva kiemelte, falujukban évente két-három alkalommal szerveznek közösségi véradást, a ’90-es évek eleje óta.

– A mostani véradásunkon 32-en vettek részt. Köztük volt a kemenesszentpéteri polgárőrség több tagja is, velük nagyon jó kapcsolatot ápolunk, mi is szoktunk vért adni az ilyen eseményeiken – hangsúlyozta a polgármester.

Az idei őszi alkalmon egészségnap is társult Vináron a véradás mellé, így az érdeklődők megismerkedhettek többek között különféle gyógynövényekkel, régi népi gyógymódokkal, miközben hagyományos lekvárokat kóstolhattak. A programot népi öltözékek bemutatója is színesítette, nem utolsósorban pedig a jelenlévő gyerekek megtudhatták, hogyan kell szelektíven gyűjteni a háztartási hulladékot, illetve miért fontos az újrahasznosítás.

ptvinariver.jpeg

Vináron rendszeresen, évente két-három alkalommal szerveznek közösségi véradást
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Novemberben még két program várja majd a vinári lakosságot: 16-án a szépkorúakat köszöntik az idősek napja alkalmából, míg 30-án családi sportnapot és jótékonysági bált rendeznek az óvodát támogatva.

Horváth Csabától megtudtuk, a Magyar Falu Programnak köszönhetően 6,8 millió forintot nyertek az önkormányzati utak, közterületek karbantartását segítő eszközök beszerzésére, ezáltal például egy korszerű fűnyíró traktorral és kiegészítőivel gazdagodik a település.

Szintén sikeresen pályáztak egy első világháborús emlékmű létrehozására, ez 5 millió forintból készül el és a kultúrház udvarán kap helyet.

Forrás:https://www.veol.hu/