Elismerés a negyed évszázados polgárőr munkáért

A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát és oklevelet vett át 25 éves polgárőr tevékenysége elismeréseként Trombitás Ottó, a hévízi, majd a Sümegi Polgárőr Egyesület tagja, volt alelnökhelyettese Balatonalmádiban.

Trombitás Ottó Hévízen kezdte a tevékenységét. Hamar kiemelkedett tudásával, szorgalmával. Tagja lett a szervezet vezetésének. Sümegre költözése után, 2010-ben belépett a városi polgárőrségbe. Szívesen részt vett az egyesületbe belépők és a fiatalok szolgálatra való felkészítésében.

Kétszer életet is mentett, rendezvények, labdarúgó-mérkőzések biztosításában is részt vett. Fontosnak tartja a lakossági kapcsolatok ápolását, az állampolgárok segítését. Ünnepek előtt az idős, egyedülálló személyeket otthonukban kereste fel társaival, hogy elmondja, ne engedjenek be idegent az udvarra sem, házalóktól ne vásároljanak. A polgárőrség tagjai nem csupán a közbiztonságra ügyelnek, hanem a rászorulókat is segítik. Több éven át karácsony előtt tartós élelmiszert, játékot, édességet gyűjtöttek, amit az ünnepre eljuttattak az önhibájukon kívül átmenetileg nehéz helyzetben levőkhöz. Trombitás Ottó ebből is kivette a részét. Polgárőr Mikulásként évek óta várja a gyerekeket a köztéri óránál.

Trombitás Ottó munkáját számos alkalommal kitüntetéssel ismerték el. Két éve, hetvenedik születésnapja alkalmából Dézsi János a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke Szent László-plakettet adományozott hosszú ideje magas színvonalon ellátott tevékenysége elismeréséül. Az Országos Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatát érdemelte ki 2014-ben, majd 2015-ben a város napján Sümeg Város Közbiztonságáért emlékérmet kapott.

4521905img20201104161617.jpg

Trombitás Ottó a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával és a hozzá tartozó oklevéllel
Fotó: Tisler Anna

Az elismert polgárőrtől megtudtuk, azért kérte negyedszázada a felvételét, mert szeretett volna tenni valamit a közösségért, amelyhez tartozik. Érdekelte a közbiztonság, a rendvédelmi szervek tevékenysége. Mint mondta, a polgárőrség egymást segítő közösség.

Molnár Zoltán, a megyei polgárőrszövetség alelnöke kérdésünkre elmondta, Trombitás Ottót 2011-ben kérte fel a sümegi egyesület elnökhelyettesi posztjának betöltésére, amelyet 2018 májusáig látott el. A vezetői tevékenység mellett megyei szinten is kimagasló, évi 1500–2000 óra közterületi szolgálatot teljesített.

Forrás:https://www.veol.hu/