Feladat ellátási terv az év végi ünnepekhez

200708141713330.test4.gifFeladatterv a 2014. év végi ünnepekkel kapcsolatos polgárőri feladatok végrehajtására

FELADATTERV
a 2014. év végi ünnepekkel kapcsolatos polgárőri feladatok végrehajtására

A közterületek, nyilvános helyek, és nyilvánossá tett magánterületek, bevásárlóközpontok, egyéb kereskedelmi egységek környezetének, a szórakozóhelyek rendjének erősítése, az ünnepi bevásárlást végzők, illetve az ünnepi turizmus résztvevői biztonságérzetének javítása, valamint a jogsértő magatartások visszaszorítása érdekében valamennyi polgárőr egyesülettől az alábbi feladatok végrehajtását kérem:

A 2014. november 24-étől 2015. január 01-én 24.00 óráig minden egyesület illetékességi területén lehetőségei szerint fokozott szolgálatot lásson el. A fokozott jelenlét biztosítását többségében önállóan, de törekedni kell a helyi rendőri szervekkel történő közös szolgálat ellátásra is.

Fokozni kell a kapcsolattartást valamennyi együttműködő szervvel, és minél nagyobb számban indokolt lenne az ellenőrzési feladatokban való részvétel.

A hatékony, eredményes feladat végrehajtás érdekében kérem, hogy - az időszakra jellemző sajátosságok, tapasztalatok alapján, valamennyi egyesület készüljön fel a feszített, az év egyéb időszakához viszonyítva nagyobb leterheltséget jelentő szolgálatellátásra. A szolgálatszervezés során figyeljenek arra, hogy ebben az időszakban valamennyi területen megnövekednek az elvégzendő feladatok.
A kiemelt események bekövetkezésének megakadályozása, általában a személy és vagyonbiztonság biztosítása ezen időszakban súlyozottan járul hozzá a lakosság biztonságérzetéhez, melynek elérésében a rendőrség mellett a helyi egyesületeknek jelentős szerepük van.
A bevásárló központok zsúfoltsága, az általánoshoz mérten léptékekkel nagyobb kézpénzforgalom, a szabadságolási hullám, az ezzel együtt járó felszabadultság, az ünnepi készülődés, az időszakra jellemző közúti közlekedési problémák együttesen generálják azt a kockázatot, amely magába foglalja a vagyon elleni bűncselekmények, a lopások, rablások, súlyos közlekedési balesetek bekövetkezésének lehetőségét.

Az év végi ünnepi időszakban kért fokozott jelenlét fő célja,  a bűncselekmények, szabálysértések, közlekedési balesetek visszaszorítása, azok megelőzése.

A fő célkitűzések elérése, az eredményesség, így a hatékonyság biztosítása, a lakosság, ezáltal a helyi polgárőr egyesületek elsődleges érdeke is.

Valamennyi polgárőr egyesülettől ezért is az alábbiakat kérjük, illetve kiemeltebb figyelmet fordítsanak:

I.

Az előkészítés, felkészülés időszakában:

1./    A rendőrségtől kapott, illetve polgárőrség által készített figyelemfelhívó- a lakosságnak szóló - tájékoztató anyagok minél szélesebb kört érintően kerüljenek kiosztásra, terjesztésre.

Határidő:     2014. december 05.
Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

2./     A fokozott jelenlét biztosítása érdekében vegyék fel a kapcsolatot az illetékességi területünkön működő közterület felügyelet, katasztrófavédelmi, illetve rendőri szervek vezetőivel. A meghatározott időszakra vonatkozóan adják le előre (amennyiben lehetséges) a közös szolgálatra kijelölt polgárőrök beosztását ( szolgálatszervezését ) lehetőleg napra, órára pontosítva. A közös szolgálatellátáson túl, lehetőség szerint, az önálló polgárőr szolgálatokra vonatkozó kimutatásokat is - területenként, településenként – el kell készíteni és azt folyamatosan egyeztetni kell az érintett együttműködőkkel. A tervezett közös szolgálatellátás során, elsősorban az 1 fő rendőr mellé lehetőleg, 2 fő polgárőrt biztosítsanak. Az egyeztetések oly módon történjenek meg a helyi rendőri szervek vezetőivel, hogy a szolgálattervezetek helytálló módon megvalósulhassanak.
Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

3./    A „bronz ”( dec. 07.),  „ezüst”  (dec. 14), és  „arany”  (dec. 21.) vasárnapokra, valamint az azokat megelőző szombati napokra, és a „Szilveszteri” előkészületek, vásárlások időszakában, valamennyi egyesület biztosítson -a lehetőségeik szerint- fokozottabb jelenlétet.
A szolgálat tervezés során vegyék figyelembe az elmúlt évek során szerzett tapasztalatokat.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

4./    Az önkormányzatokkal törekedni kell a folyamatos kapcsolattartásra az ünnepi időszakra az általuk szervezett rendezvényekre, az ünneppel összefüggésben ideiglenesen szervezett vásárokra tekintettel.
   .
Határidő:     2014. december 30-ig folyamatosan.

II.

A végrehajtás időszakában :

1./     A 2014. november 24-étől 2015. január 01-én 24.00 óráig terjedő időszakban, valamennyi polgárőr egyesület illetékességi területén lehetőségei szerint fokozza a közterületi jelenlétét , mely lehetőség szerint igazodjon a lakosság év végi, ünnepi bevásárlásához, az annak kapcsán jelentkező intenzívebb közlekedéshez, és az időszakra jellemző sajátosságokhoz a bűncselekmények, szabálysértések, közlekedési balesetek megakadályozása érdekében.
Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

2./     A polgárőrség szolgálati gépjárműveinek vezetésére, használatára kijelölt polgárőröket készítsék fel a téli időszakra jellemző közúti közlekedési sajátosságokra. A megváltozott közlekedési körülmények kapcsán jelentkező, biztonságos vezetést biztosító követelményekre vonatkozóan szervezzenek oktatást, melyhez kérjék a helyi rendőri szervek segítségét is.
A szolgálatba lépők figyelmét minden alkalommal hívják fel a téli időjárási körülményekhez igazodó közlekedésre.
A szolgálat ellátáshoz igénybe vett gépjárműveket lássák el hólánccal, hólapáttal, illetve a téli igénybevétel kapcsán szükséges jégoldóval, jégkaparóval. Az igénybevétel előtti, alatti és utáni ellenőrzéseknél kiemelt figyelmet fordítsanak a járművek világító berendezéseinek, fékberendezéseinek, hűtő-fűtő berendezéseinek, ablaktörlőinek működőképességére, a (téli) gumiabroncsok állapotára.
Amennyiben a biztonságos közlekedés feltételei valamely okból nem állnak fenn a szolgálat ellátást gyalogosan hajtsák végre!
Felelős :     Egyesületi vezetők

3./     Az illetékességi területünkön megjelenő idegen személyekre fordítsanak kiemelt figyelmet, ezzel kapcsolatos észrevételeiket jelezzék a helyi körzeti megbízottnak.

Határidő:     2014. november 24-től 2015. január 01-ig
Felelős :     Egyesületi vezetők

4./     A fokozott polgárőri jelenlét biztosítása érdekében a megye valamennyi településén egy időben egy alkalommal önállóan, illetve egy alkalommal a rendőrséggel közösen végezzen fokozott ellenőrzést.

Határidő:     2014. december 13, illetve december 21-én.
Felelős :     VMPSZ Szakmai alelnök, Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

5./    A területeiken található valamennyi erdészeti gazdálkodást folytató szervvel vegyék fel a kapcsolatot. Lehetőségeik figyelembevételével ajánlják fel a közös szolgálat ellátást. Az önálló szolgálatiak során (az erdészeti szervek ajánlásait vegyék figyelembe)  azon külterületeken, erdőrészeken melyek az illegális fakitermelés, fenyőfa lopás szempontjából jelentőséggel bírhatnak.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

6./     A vasúti, autóbusz közlekedés megnövekedett utasforgalmára tekintettel, kérem a vasútállomások, autóbusz-pályaudvarok visszatérő ellenőrzésére is fokozottabb figyelmet fordítsanak.
Ebben az időszakban az átutazóként, vagy célzatosan bűnelkövetési céllal érkezhetnek idegenek területünkre tömegközlekedési eszközzel egyénileg, és csoportosan is. A gyanús személyeket kísérjék figyelemmel és a megállapításiakról a helyi rendőri szerveket tájékoztassák.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

7./    A bevásárló központok jelentős forgalmára való tekintettel az ellenőrzéseket lehetőség szerint napi rendszerességgel végezzék. Amennyiben illegális elárusító helyeket észlelnek azokról soron kívül értesítsék a helyi rendőri szervet.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

8./     A bevásárló központok üzletek mellett kérem kiemelt figyelmet kell fordítani a Posta hivatalok, pénzintézetek, üzemanyagtöltő állomások, pénzváltók, gyógyszertárak, lottózók, éjjel- nappali boltok, zálogházak, ékszerboltok, illetve azok környezetének rendszeres, visszatérő ellenőrzésére is.
Ezek a területek az átlagosnál gyakoribb, hatékonyabb, e területre koncentráltabb ellenőrzést igyekezzenek megvalósítani.
A pénzintézetek, gyógyszertárak, postahivatalok környezetében a járőrözési időszakban a lehetőségekhez mérten legalább 5-10 percet tartózkodjanak.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

9./    Azok a helyi egyesületek akik szolgálati gépjárművel rendelkeznek, és adott napon nem veszik igénybe azt lehetőségeik figyelembevételével helyezzék el jól látható helyen, demonstratív módon (leparkolni) személyzet nélkül, a benzinkutak, bevásárló központok, gyógyszertárak, pénzintézetek környeztében, parkolóiban azok nyitvatartási idejében. A járművek elhelyezésénél fordítsanak figyelmet a járművek biztonságos, felügyelhető parkolására.

Határidő:     2014. november 24-től 2015. január 01-ig
Felelős :     Egyesületi vezetők

10./     A településeken az állandó postahivatalokkal a kapcsolatot tartsák, figyelemmel az együttműködési megállapodásokban vállalt feladatokra. Az ünnepi időszakban  a kézbesítők fokozott felügyeletét szervezzék meg.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

11./     Az ünnepi időszakkal egy időben, a hideg téli időjárási körülmények is jelentkeznek. A kiadott ajánlásokra figyelemmel fordítsanak kiemelt figyelmet a hajléktalanok által pihenőként használt közterületek ellenőrzésére. A vidéki településeken az egyedül álló időskorúakra fordítsanak továbbra is kiemelt figyelmet. A kihűlés veszélye a közterületen élőkön túl, a tüzelőanyaggal nem rendelkező, illetve egészségügyi okok miatt korlátozott idős embereket is veszélyezteti.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

12./    Az időszakban - figyelemmel a téli iskolai tanítási szünetre – fel kell készülni a települések közterületein, a bevásárló központok környezetében a gyermekek, fiatalkorúak, az átlagnál magasabb számban történő megjelenésére. A „téli szünet” alkalmával ezen korcsoport gyakrabban marad szülői, pedagógusi felügyelet nélkül. A bűncselekmények, közlekedési balestek sértettjeként fokozottan veszélyeztetett gyermekekre, és fiatalkorúakra kiemelt figyelmet kell fordítani a közterületi járőrszolgálatok során.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők

13./    Az ünnepi időszakban a megnövekedett készpénzforgalom, az üzletek, piacok zsúfoltsága okán, a vagyon elleni bűncselekményeken belül a zseblopások kockázata is emelkedik, melyre az érintett időszakokban kiemelt figyelmet fordítsanak. Ezzel kapcsolatban tapasztaltakat soron kívül jelentsék a helyi rendőrségnek.

Felelős :     Járási koordinátorok, egyesületi vezetők
14./            A pénzintézetek, üzletek, pénzváltók, posták, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő állomások  ellenőrzésének hatékonyságának növelése érdekében növelni kell az önálló, illetve  közös szolgálatok számát.

III.
Az értékelés időszaka:

1./    A meghatározott feladatok végrehajtását a megyei szövetség kijelölt vezetője a járási koordinátorok bevonásával folyamatosan értékelje az eredményeket, (igénybe vett erők, eszközök, együttműködők, tett intézkedések, eredmények, esetlegesen felmerült problémákat).

A végrehajtott feladatokról 2015. január 10-ig  az OPSZ részére értékelő jelentést kell készíteni.

Határidő:     2015. január 10-ig.
Felelős :     VMPSZ által kijelölt vezető

A végrehajtandó tevékenység a fentiekben jelölt célok érdekében történik, azok elérése azonban csak abban az esetben valósítható meg, amennyiben mind a szervezés, mind a végrehajtás a szakszerűség, az időszerűség, a felkészültség és hatékonyság jegyében zajlik.

Felhívom az állomány figyelmét, hogy valamennyi meghatározott feladat végrehajtásánál elvárás a törvényes, szabályzóknak megfelelő, lelkiismeretes, hatékony munkavégzés.

A közterületeken végrehajtott ellenőrzéseknél a gyalogos szolgálatot kell előtérbe helyezni, melynél kiemelt jelentőséggel bír a polgárőri jelleg kinyilvánítása, így elsősorban a bűnmegelőzési tevékenység is.

Az önálló, illetve közös szolgálatok teljesítésénél elvárás a teljes, konfrontáció nélküli együttműködés, valamennyi érintett szervezettel, annak tagjaival.

V e s z p r é m, 2014. október 30.

Kovács Imre                      Készítette/gépelte:    Borbély Zoltán r. alezredes
                                  VMPSZ elnök                                                                VMPSZ alelnök

Év végi ünnepek 2014 évi polgárőr feladatellátási terv.docx