Gyakorlat a Balatonon: kompon gyulladt ki az autó, egy utas vízbe ugrott

Vízbe ugrott egy embert Tihany és Szántód között, a Kossuth kompról, miután pánikba esett egy kigyulladt autó láttán.

Mindez egy komplex gyakorlaton történt, ahol az embert kimentették, a tüzet eloltották az illetékesek.

A szerdai komplex mentési gyakorlaton, amelyen ötvenen vettek részt, a Tihany-rév irányába közlekedő Kossuth komp fedélzetén egy személyautó motortere gyulladt ki, az oltást a hajó személyzete mellett a révbe érkező tűzoltók is segítették. Miután a komp partot ért, az utasokat, autósokat biztonságban leszállították.

A gyakorlatot a Bahart, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte meg a veszprémi-, és fűzfői hivatásos tűzoltók, a Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Balaton mentőcsoport, valamint a zánkai polgárőrök részvételével. A szervezők célja az volt, hogy különleges helyzetekre, illetve extrém körülmények közötti mentésre is minden szervezetnek fel kell készülni, és ha éles helyzet adódik, akkor azonnal, minél gyorsabban és összehangoltan tudjanak dolgozni, illetve menteni.

A Bahart nem először vett részt hasonló gyakorlaton, ugyanis 2017-ben már szimulálták munkatársaikkal utas mentését egy hajóról. Az akkori gyakorlaton tűz ütött ki az egyik katamaránon, amelyről a tűzoltók a vízi rendészet közreműködésével mentették át az utasokat egy másik hajóra.

A társaság vezetése kiemelten kezeli a hajózási szolgáltatásoknál az utasokat, és a működést érintő biztonságot, a tűz-, és érintésvédelemi előírások betartását, a kármegelőzést. Ezúttal az érintett szervezetek professzionális közreműködésével újabb lehetősége nyílt a Bahart munkatársainak egy esetleges helyzetre történő felkészülésre, egy nem várt katasztrófahelyzet szakszerű gyakorlására.

Eltökéltek abban, hogy kompjaikon, hajóikon maximális biztonságban legyenek az utasok, akik egy esetleges veszélyhelyzetben is gyors, szakszerű mentésre számíthassanak, szükség esetén a katasztrófavédelem és vízi mentők bevonásával. Dónucz László, a társaság értékesítési és forgalmi igazgatója elmondta, szerencsére nem volt tűz az elmúlt években a hajókon és kompokon. Idén arra adódott példa, hogy egy tőlük független, másik hajóról beleesett egy ember a Balatonba, akit a társaság Magor nevű gyorshajójának legénysége mentett ki a vízből.

Forrás:https://www.veol.hu/