Ismét gyarapodott a polgárőr szolgálatot teljesítő kutyák száma megyénkben

Négy Veszprém megyei kutyás polgárőr is részt vett a hétvégén Tatabányán tartott képzésen, amelynek szervezője Molnár Zoltán, a Veszprém megyei polgárőr szövetség alelnöke és az Országos Polgárőr Szövetség kutyás és lovas tagozata elnökhelyettese volt. Sümegről három, Zánkáról egy polgárőr érkezett, ketten tréningezni, a másik kettő sikeres vizsgát tett.

A legfiatalabb résztvevő a 18 éves gyarmati Borsó Bettina, aki jelenleg pápai diákként érettségi vizsgára készül, mégis vállalta a három napos képzést. Kutyájával, Dominóval minden feladatot jól teljesített es eredményes vizsgát tett. Megtudtuk tőle, hogy édesapja is kutyás polgárőr, így együtt gyakorolnak. Dominót születése óta ők gondozzák és tanítják. Bettina nagykorúsága elérése előtt évekig ifjú polgárőrként tevékenykedett. A sikeres vizsgát követően már kutyás szolgálatot is elláthat. Megtudtuk tőle, hogy a képzésen sok új ismeretet szerzett.

img20200201114350-scaled.jpg

Mindegyik kutyus jól teljesített
Fotó: Tisler Anna

A három nap alatt a polgárőrök elméleti és gyakorlati oktatásban is részesültek. A szolgálat ellátásának feltétele a sikeres vizsga. Molnár Zoltán, aki többek között a sümegi kutyás szolgálatot is elindította, elmondta, hogy az állatok odaítélésénél már számos körülményt mérlegelnek, például azt, hogy a leendő gazda tud-e megfelelő életfeltételeket biztosítani a kutyának az otthonában, vállalja-e a folyamatos foglalkozást, oktatást, képzést, majd a rendszeres polgárőr szolgálatot.

Örömmel tapasztalja, hogy egyre több egyesületnél van igény a kutyás szolgálat ellátására. A képzést az országos szövetség támogatja, az Agrárminisztérium a kuvasz fajtamentés keretében segíti őket. Az ősi magyar fajta kiválóan alkalmas a feladat ellátására. Az egyedek száma lecsökkent, de mióta a polgárőrség bevonta a képzési programba, az ismertsége kimutathatóan nőtt.

Forrás:https://www.veol.hu/