Kitüntették a ralibalesetnél segédkezőket

Emberséges helytállásért valamint hősies segítségnyújtásért katasztrófavédelmi emlékplakettet kapott Dányi Béla megyei katasztrófavédelmi igazgatótól Tamás Dániel a Szentgáli Polgárőr Egyesület elnöke.

ralibaleset.jpg

Ahogy arról a sajtó is beszámolt, július 7-én, vasárnap délelőtt fának csapódott és kigyulladt egy raliautó Szentgál és Úrkút között. Az ajkai tűzoltók kiérkezéséig a nézők közül többen köztük egy polgárőr is azonnal nekilátott a mentésnek. Egy ötfős baráti társaság azonnal az autó vezetőjéhez rohantak, aki saját lábán elhagyta az égő járművet, de a jármű mellett összeesett. A két férfi biztonságos távolságba húzta a sofőrt, majd a lángoló roncshoz futott, hogy mentse a megsérült navigátort. A versenyautó ajtaját nem tudták felfeszíteni, ezért a jobb oldali ablakon benyúltak, és a navigátor nőt a válla alatt átnyúlva húzták ki az akkor már egyre nagyobb, a nő lába alatt felcsapó lángok közül. Hatalmas rántással kiszabadították az autóból, majd biztonságos távolságba vitték. A két férfi társai közben a segélyhívót tárcsázták, és szerszámokért mentek autójukhoz.
A fának csapódást hallotta a versenypálya távolabbi részén Tamás Dániel a Szentgáli Polgárőr Egyesület elnöke, aki azonnal autójába ült és indult a helyszínre. Meglátva a lángoló gépkocsit, a porral oltó készüléket ragadott, közben segített a tűzoltók navigálásban is, mert a környéket jól ismerte. Az előkészületeknél segített a tűzoltóknak, a mentősöknek tartotta az infúziót, és segített a navigátort hordágyra emelni. Az utat megtisztította az ágaktól, gallyaktól, hogy a mentőautó el tudjon menni.
Tamás Dániel emberséges helytállásért, hősies segítségnyújtásért katasztrófavédelmi emlékplakettet vehetett át július 15-én Dányi Béla megyei katasztrófavédelmi igazgatótól, aki tolmácsolta a Veszprém megyei állomány köszönetét is a példamutató helytállásért – adta hírül a Veol.hu.

(forrás: veol.hu, fotó: Facebook)