Kiválóan helytálltak a járőrkutyák a megmérettetésen

A pápai rendőrségtől Kocsis József zászlós Csibukkal, Tapolcáról Molnár Zoltán főtörzszászlós Spockkal, a balatonfüredi rendőrség képviseletében pedig Gézárt Viktor zászlós Borssal nyerte meg a területi járőrkutya­versenyt Zalahalápon.

Harminc, zömében német juhászkutya vett részt a rend­őrség, a honvédség, a büntetés-végrehajtás és a polgárőrség képviseletében a sportpályákon megtartott megmérettetésen.

Akela könnyedén vette az akadályt. A kutya és gazdája, Buzás Zsolt főtörzsőrmester a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettől érkezett, és különdíjat kapott Fotó: Kovács Erika/Napló

Magyarország jó irányba halad, Veszprém megye pedig élen jár a rendőrkutyás szolgálatban – derült ki egyebek mellett Less Ferenc alezredes, a Dunakeszi Rend­őrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ főosztályvezetője köszöntőjéből. Fellegi Norbert megbízott megyei rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy megkülönböztetett figyelmet érdemel a kutyás szolgálat.

A versenyen leginkább német juhász járőrkutyákkal vettek részt Fotó: Kovács Erika/Napló

A tervek szerint a jövőben 16-ról 25-re emelnék a járőrkutyák számát. Bedő Lajos, Zalahaláp polgármestere üdvözölte a versenyt, amely – tette hozzá – rekordot döntött, mert valószínűleg sehol nem volt egy helyen annyi járőrkutya pénteken, mint Zalahalápon.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A német és belga juhászkutyák, valamint a cane corso, staffordshire terrier keverék az egész napos megmérettetésen kivételes tudást és fegyelmezettséget mutatott, izgatottan, szívesen teljesítették az egymás utáni feladatokat, amelyeket maximális odaadással végeztek. Így a fegyelmezéssel kapcsolatos versenyen a pórázon vezetést, a menet közben leültetést, a helyben maradást, az ügyességi gyakorlatoknál az akadály- és árokugrást, a palánkmászást, a járműre történő fel- és leugrást.

Elkápráztatták a közönséget az őrző-védő gyakorlatoknál is, kivételes fegyelemmel tűrték az igazoltatást, adott személy ruházatának átvizsgálását, támadáskor viszont nem haboztak, utasításra azonnal rávetették magukat az illetőre, és keményen elbántak a kocsmai verekedőkkel, a garázdákkal, valamint a menekülőkkel is, viszont egy újabb vezényszónál, egy másodperc múlva mozdulatlanul leültek.

Az embert és állatot próbára tevő versenyen a fődíjak mellett különdíjat is kiosztottak, amelyet Varga László szakaszvezető, a Magyar Honvédség Bázisrepülőtér képviseletében Jackkel, Buzás Zsolt főtörzsőrmester a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettől Akelával, a polgárőrségtől pedig Takács Zoltán Kati nevű keverék kutyájával vehetett át.

A díjazottak Fotó: Kovács Erika/Napló

A feladatok végrehajtását Demeter István főtörzszászlós és Zsoldi Tamás törzszászlós értékelte a dunakeszi kiképző központ képviseletében. A verseny főszervezője Borbély Zoltán alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője volt.

JÓ BARÁT ÉS KOLLÉGA IS EGYBEN

A verseny a csúcs a kutyavezetőknél, ahol nemcsak a kutya, hanem az ember is megmérettetik – mondta Less Ferenc alezredes. Üdvözölte, hogy több szervezettől is érkeztek kutyavezetők a zalahalápi versenyre, akik összemérték erejüket, tehetségüket és megbeszélték tapasztalataikat. A kutyák jók, fegyelmezettek, pontosak. Az eb jó segítség, barát, illetve kolléga egyben, kiegészíti az embert a tudásával, képességeivel, például szaglásával és erejével is. A keresőkutyák pedig különösen nagy kincsnek számítanak a napi munkában.

Forrás:https://www.veol.hu/