Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kovács Imre a Veszprém Megyei Polgárőr szövetség elnökének beszámolója.

images.jpgBeszámoló a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség 2014. január 1.-től, 2014. November 28.-ig terjedő tevékenységéről.

Beszámoló a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség 2014. január 1.-től, 2014. November 28.-ig terjedő tevékenységéről.

 

dscf0057.jpg

A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség 2014. év tevékenységét az alábbiak szerint hajtottuk végre:

  • tervezés
  • végrehajtás
  • elemzés

A tervező időszakban fontosnak tartottuk a munka és ütemterv sorrendiségét. A polgárőr törvény módosításából fakadó feladataink értelmezését fontosnak tartottuk az egyesületek irányában megfelelően értelmeztetni. A polgárőrség működését két alapvető törvény határozza meg, a gazdálkodásunkat a pénzügyi és számviteli törvény, a szakmai munkákat meghatározza a polgárőr törvény.

2014. Május 14-én Siófokon tartott értekezlet a polgárőrök részére feladatot és irányt szabott a nyári idegenforgalmi időszak megfelelő biztosítása érdekében. A polgárőrök a turisztikai időszakot jóval megelőző hónapokban fontosnak tartották, hogy az idény beindulásáig a települések megfelelő esztétikai és környezetvédelmi célok érdekében hulladékgyűjtést szervezzenek. Fontosnak tartottuk, hogy az idényben ideérkező turistákat rend és tisztaság fogadja. Megemlítem, hogy a BKKB működését megelőző időszakban is térségünkben több alkalommal fokozott rendőri és polgárőri tevékenység zajlott.

A 4 megye polgárőrei kiemelt feladatuknak tartották a nyári időszakban a fokozott szolgálat végrehajtását, hogy a jó szándékkal ideérkező turistákat megfelelő közbiztonság fogadja. Fontos ez azért, mivel a területen lakók többségének megélhetési forrása is a turisztika. Úgy érzem, hogy mindent megtettünk annak érdekében, a rendőrséggel közösen, hogy az idelátogató akár belföldi akár külföldi turisták a Balaton környékének jó hírnevét öregbítsék. A felkészülési időszakban minden megye szórólapokat terjesztett, illetve figyelemfelívásokkal fordultak a lakosság felé.

 Fontosnak tartottuk a strandpolgárőri tevékenység fokozását, mivel kevés anyagi ráfordítás mellett hatékony működést eredményezett. Továbbra is kértük a strandüzemeltetőket, hogy ott, ahol még nem volt értékmegőrző, lehetőséget biztosítsanak erre. Azt hiszem ez nagyon fontos javaslat volt. A 2 hetente tartott értekezletek elemző és az azon alapuló feladat megszabása nagyon pozitív reakciót váltott ki. A munkánk hatékonyságát és szervezettségét növelte. El kell mondani, hogy a nyári időszakban az idegenforgalmi rendezvények nem korlátozódtak, csak a Balaton környékére, hanem minden megyében a háttértelepüléseken és a mélységi területek is kiemelkedő számban voltak rendezvények. Ezeken a rendezvényeken a polgárőrök főleg bűnmegelőzési és biztosítási feladatokat láttak el.

A nyári idegenforgalmi idény fő helyszínei Veszprém megyében, kiemelt rendezvények voltak Balatonalmádiban,      Tihanyban,      Balatonfüreden, Badacsonyban, Tapolcán, Kapolcson, Alsóörsön, és Balatonkenesén.

Térségünkben több kiemelt rendezvény volt, amit magas színvonalon biztosítottak.

A látogatók száma több 10 ezer ember volt. A rendezvény biztosításában a rendőrségen és egy biztonsági cégen kívül a helyi egyesület példásan vett részt. A jó felkészülésnek az eredménye, a minimális cselekmény a rendezvény ideje alatt.

Mit érzékeltünk, a biztosításban résztvevő szervek és szervezetek részéről? Legelőször is a kellő felkészülést, szervezettséget, a kellő bűnmegelőzési propagandát, kitartást, és reagálást.

Polgárőrök részéről a jövőben is tovább kell fokoznunk a nyári időszak oktatási feladatai között az ez irányú tevékenységünket, beleértve a strandpolgárőrséget a kerékpáros és motoros járőrszolgálatot. Megjegyezném, hogy a megye jármű parkja tovább fejlődött az OPSZ által 10-db kerékpárt 3-db személygépkocsit, a Balaton Fejlesztési Tanács 3-db kerékpárt adományoztak.

12 db új személygépkocsi, amit pályázat útján nyertek az egyesületek.

A témában kiadott szórólapokat továbbra is terjeszteni kell. Nagyon fontosnak tartom azt a kapcsolatrendszert, ami a BKKB munkája során érzékelhető volt. A megyék együttműködése át kell, hogy íveljen a turisztikai időszakon, egész évessé kell, hogy váljon. A megfelelő kapcsolattartás, az információ áramlás az együttműködés a bűnmegelőzési tevékenység alappillére.

 Összességében megállapítható, hogy a társadalmi összefogás e témakörben is meghozta eredményét. Csökkentek a cselekmények, növekedett a lakosság biztonság érzete is. Az együttműködésnek kézzel mérhető hozadéka volt, a feladatainkat kellő alázattal és kitartással végeztük. Nyári idegenforgalmi időszak alatt 1211-fő 5123-órát teljesített.

Nagyon fontosnak tartottuk az Országos Polgárőr Szövetség „Egy iskola, Egy polgárőr” mozgalom kiszélesítését. Nagy lehetőségeket látunk az iskoláskorúak középiskolások megszólítása vonatkozásában is. A legtöbb iskolánál a polgárőrök személyes kapcsolattal rendelkeznek. Miért fontos ez?

  • A tanulók nevelésében közvetett módon a polgárőrök így részt vesznek. Nemcsak a tanulók, hanem rajtuk keresztül a szülők is megismerik a polgárőrök tevékenységét: lásd: „TISZTELETET AZ ÉVEKNEK, BIZTONSÁGOT AZ IDŐSEKNEK ”. A személyes kapcsolat és példamutatás a gyerekek nevelésének fontos eleme. „ Jó szóval oktasd, de játszani is engedd”. A középiskolások 50-órás közösségi munkájukat letölthessék velünk, és válós képet kapjanak rólunk és a munkánk fontosságáról

A fenti gondolatok jegyében, egész megyére kiterjedően a polgárőrség és a biztonság témakörében rajz pályázatot hirdettünk a tanulók részére, melyen jelentős számban és örömmel vettek részt. Minden pályázó munkáját elismertük, mert munka van benne, a munka pedig érték.

A halottak és mindenszentek napjával kapcsolatban a megye minden egyesülete rész vett a temetők és környékének biztosítási feladataiban, több napon keresztül. Örömmel jelenhetem, hogy a rendőrséggel közösen végrehajtott biztosítási feladatok eredménye az volt, hogy a fenti időszakban a temetők környékén bűncselekmény nem történt. Ezen időszak alatt 1285-fő Polgárőr 5044-órában teljesített szolgálatot.

„TISZTELETET AZ ÉVEKNEK, BIZTONSÁGOT AZ IDŐSEKNEK” program a megyénkben nem korlátozódik csak a téli időszakra, hanem egész éves munkánk kiemelt jelentőségű feladata. A fenti programot továbbra is nagy odafigyeléssel, szeretettel folytassuk tovább.

  • Az egyesületek a lakóhelyükön az önkormányzattal egyeztessenek és keressék meg azokat az embereket, akik a társadalom perifériájára szorultak és fokozott oda figyelést igényelnek. Az önkormányzat közreműködése fontos.
  • A személyeknek is fogadó késznek kell lenni abban a vonatkozásban, hogy igénylik és elfogadják a polgárőrök látogatását. Az érintett személyek gondjait és problémáit a polgárőrök közvetítsék az önkormányzat irányába. Szükség esetén, ha kell a kapcsolattartó polgárőr segítsen a gyógyszer kiváltásában, illetve az élelmiszer megvásárlásában. A téli időjárási viszonyok függvényében, a hó eltakarításában. Ott, ahol a rászoruló személy nem rendelkezik tüzelővel, ott keressek fel az önkormányzatokat, az erdőgazdaságokat segítségnyújtás céljából

A fenti feladatok végrehajtása az elmúlt téli időszakban is részünkről szervezett és eredményes volt, meg kell említenem minden régióvezetőnket, egyesületi elnököt és tagot, akik átérezték a program fontosságát és megtettek mindent annak érdekében, hogy embertársaink ne váljanak az időjárás áldozatává. A teljesség igénye nélkül kiemelném Balatonkenesei Polgárőr Egyesület, ahol rendőr- polgárőr közös járőr intézkedett, hogy a közterületen lévő személyt ellátásban részesítsék. Sümeg Polgárőr Egyesületet, ahol a rendőrséggel közösen szintén több személy életét mentették meg kellő odafigyeléssel.

A 2013-ban elindított „100x100 Biztonság" mintaprogram fő céljai a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a jogsértések számának csökkentése volt. A 2013-ban megtartott fórumokon a részt vevők egyértelműen jelezték, hogy a program sikeres és a polgárőrség együttműködése a társzervekkel kiváló. A környezeti illetve a társadalmi bűnmegelőzés nemzetközi és magyarországi „jó gyakorlatait" figyelembe véve a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és más együttműködési partnereink - kiemelten a rendőrség és az önkormányzatok - kérései, iránymutatásai alapján            az Országos Polgárőr Szövetség rendszeresen          meghirdet és eredményesen végrehajt bűnmegelőzési programokat. 2014-ben az eddigi eredményes munkának, és kiemelt támogatásoknak köszönhetően   az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács újabb 150 települést von be, így a bűnmegelőzési mintaprogram „250x100Biztonság" néven folytatódik tovább.

Megyénkben 6-új település csatlakozott Hajmáskér, Egyházaskesző, Lovászpatona, Gógánfa, Tüskevár, és Gyulakeszi.

 

7777777777777777.jpg

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 16
Összes: 539340
Hónap: 14710
Nap: 1110