Polgárőrök, koronavírus ellen a Balaton partján

A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége és a tagegyesületei folyamatosan végzik, a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben,   feladataik végrehajtását, kiemelt feladat volt, hogy  a Balaton északi partján is közreműködjenek a koronavírus elleni küzdelemben a polgárőrök.

Különös kihívást jelentet az üdülő tulajdonosok megjelenés. Menekülve a városi bezártságtól a nyaralójukba próbálják átvészelni ezt az időszakot.

Mivel még az idegenforgalmi szezon nem kezdődött meg és a kormány a vírus elleni védekezés kapcsán hozott  intézkedési alapján a vendéglátó egységek korlátozott nyitva tartását rendelte el. A helyi lakosság arányában vannak felkészülve az ellátásra, s ez komoly terhet jelent.  A helyi lakosokkal nem is volt probléma a szabályokat betartották s otthon maradtak. A nyaralókba érkezők egy része viszont a szabad mozgásra hivatkozva kirándult, kerékpározott, s egyéb  szabadidős sport tevékenységet folytatott. Ezzel a tevékenységükkel megszállták a strandokat, sétányokat, mólókat. Ennek következtében a felhívások ellenére csoportosulások is kialakultak.

A Balaton parti önkormányzatok is kénytelenek voltak élni a kormány felhatalmazása alapján a korlátozó intézkedések bevezetésére. Szinte az egész Balaton körül a strandokat, sétányokat kénytelenek voltak lezárni a hozzájuk tartozó parkolókkal együtt. Az eredményes végrehajtáshoz felkérték a helyi polgárőr egyesületeket is, akik sok helyen az önkormányzati dolgozókkal együtt láttak el szolgálatot.

1.jpg

Veszprém megyében polgárőreink a Balaton északi partján  szinte folyamatosan láttak el szolgálatot a húsvéti ünnepek alatt is. A Balaton térségében dolgozó 18 egyesület szolgálatot ellátható polgárőrei biztosították az eredményes szolgálat ellátást. Arany György Badacsonytomaji PE Elnöke elmondta, hogy az önkormányzat a várost lezárta, s ehhez napi 16 fő polgárőr szolgálat ellátása kellett önkormányzati és önkéntes segítőkkel közösen. A 71-es főút forgalmát nem zavarta a lezárás, de csak helyi lakosok mehettek be a városba, amit lakcím kártyával igazoltak.

2.jpg

Balogh Csaba Balatonalmádi PE elnöke elmondta naponta teljesítenek szolgálatot a településen segédmotor- kerékpárral és személygépkocsival. Gépkocsijukba vásároltak egy hangszórót melyen a lakosságot tájékoztatják.

3.jpg

Pupos Ferenc Szigliget PE Elnöke szintén arról tájékoztatott,  hogy a községben mióta a járvány miatt korlátozás van folyamatosan látnak el szolgálatot. Húsvétot megelőző hétvégén voltak kisebb problémájuk árusokkal, de az önkormányzattal sikerült a problémát rendezni az ünnepi hétvégére.

bemutato1.jpg

Simon Róbert Lovas PE Elnöke tájékoztatott, hogy a Lovasi Polgárőrség tagjai az ünnepi hosszú hétvége alatt. Nagypéntektől húsvét hétfőig kétórás váltásokkal a reggeli óráktól késő estig jelen voltak gépjárművel és gyalogosan is a település bel illetve külterületén. Sötét  György Balatonudvari PE Elnöke elmondta, hogy a településen két strand és kikötő került lezárásra ezek visszatérő ellenőrzését végezték a húsvéti hétvégén is.  A móló területén a horgászoknak engedélyezték a sport tevékenységüket 6 m-es távolságra egymástól.

Szolgálat ellátásuk során megfelelő védő felszerelésben tudták teljesíteni a szolgálatukat, melyet részben az egyesületek szereztek be, vagy önkormányzati, OPSZ., Megyei Szövetség vagy egyéb támogatók biztosítottak számukra. A helyi lakosság igénye alapján folyamatosan végzik az önkormányzatokkal együttműködve  a rászorulók ellátását. Ellenőrzik a nagyobb bevásárló helyek környékét és annak rendjére felügyelnek, szükség szerint élnek a figyelmeztetéssel.

A Balaton parti lakosok nevében is kérjük, hogy MARADJ OTTHON és ne a nyaralóba vészeljék át a vírust.

MI POLGÁRŐRÖK IS VIGYÁZUNK RÁTOK,

DE TI IS VIGYÁZZATOK MAGATOKRA ÉS RÁNK !

Veszprém 2020. április 14.

Dézsi János

VeMPSZ  Elnöke