Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A közbiztonság közös érdek

Ezen szlogen alatt tartotta meg tanácskozását, az Országos Polgárőr Szövetség által megrendezett Tudományos Kerekasztal május 18-án, amelyen az OPSZ által meghirdetett pályázat nyertesei értékes jutalmakat vehettek át.

article preview

Ezen szlogen alatt tartotta meg tanácskozását, az Országos Polgárőr Szövetség által megrendezett Tudományos Kerekasztal május 18-án, amelyen az OPSZ által meghirdetett pályázat nyertesei értékes jutalmakat vehettek át.

 

tudomanyoskerekasztal.jpg

A Tudományos Kerekasztal rendezvény házigazdája Prof. Dr. Besenyei Lajos, az OPSZ Tudományos Tanácsának elnöke köszöntötte a program részvevőit, így többek között Dr. Hoffmann Imrét a Belügyminisztérium Közfoglalkozásért és Vízügyért felelős helyettes államtitkárát, Dr. Balogh János r. vezérőrnagyot, az ORFK műveleti rendőrfőkapitány-helyettesét, Prof. Dr. Finszter Géza Professzor Emeritust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, Dr. habil Boda Józsefet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánját, Dr. Túrós Andrást az OPSZ elnökét, Vezér Mihályt PhD. Százhalombatta Polgármesterét és közel 100 meghívottat és polgárőrt.
Vezér Mihály polgármesteri köszöntője vezette fel azt a többoldalú kerekasztal beszélgetést, amely tapasztalatokban gazdag és példaértékű hozzáállást tanúsított. Beszédében megfogalmazta, hogy azaz önkéntes munka, amit a Polgárőrség végez az tiszteletre és megbecsülésre ad okot.
 

05_polgaror-krk_180518_fm.jpeg

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke a nyitóbeszédében elmondta, hogy Magyarországon kiegyensúlyozott közbiztonság van, amit azok az kormányzati intézkedések - mint többek között a kormányzat megfelelő hozzáállása, a megfelelő törvényi háttér biztosítása és a szigorúbb ítélkezési gyakorlat - tettek lehetővé, amik az elmúlt években megvalósultak. Kiemelte, hogy amellett, hogy a rendőrség kiválóan teljesít, a közfoglalkoztatás is számos előnyt hordoz, hiszen ezek az emberek pénzt tudnak keresni, képzéseken tudnak részt venni, a közösségi értékeket erősíti bennük és jellemformáló hatással bír számukra. Ezek a pozitívumok jó hatással vannak egy település közbiztonságára.
A térfigyelő rendszerekről az OPSZ elnöke kifejtette, hogy a világon már 50 éve alkalmazott rendszert, Magyarországon az 1990-es években vezették be, aminek hatására 30-40%-kal csökkent a jogsértések száma.
Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár beszédében elmondta, hogy a közfoglalkoztatási adatok az elmúlt évek alatt folyamatosan javultak. A közösségi célok elérésében is van szerepe a közfoglalkoztatásnak, egyfajta életminőség javító programnak is betudható. A közbiztonságra gyakorolt hatása is kimutatható, hiszen az ORFK adatai alapján 2010 és 2017 között 50%-kal csökkent a bűncselekmények száma.
A polgárőr szervezetek 2011 óta vesznek részt a javuló közbiztonság tendenciájához nagymértékben hozzájáruló közfoglalkoztatási programokban. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, ahogy a közfoglalkoztatás intézménye, úgy a polgárőr egyesületek is érdemben hozzájárultak a közbiztonság javulásához. 2017-ben 23 polgárőr egyesület munkáját segítette a közfoglalkoztatás.
Dr. Balogh János r. vezérőrnagy, az ORFK műveleti rendőrfőkapitány-helyettese elmondta, hogy elismerés illeti a Polgárőrséget a közbiztonságban végzett munkájáért. Örömét fejezti ki az elhangzott pályázati prezentációk kapcsán, gratulált az elért eredményekhez. A pályázati prezentációkkal összefüggésben elmondta „Fontos, hogy új utakat, új területeket nyissunk vagy világítsunk meg magunk és egymás számára.”
Prof. Dr. Finszter Géza az MTA doktora beszélt arról, hogy szerinte léteznek igazság hirdető, és igazság kereső társadalmak. Az igazság kereső társadalomban van helye a munkának, a tudásnak és a tudománynak. A Polgárőrség társadalma szerinte az igazság keresők között van. Elmondta, hogy a Polgárőrség sikerének egyik oka az a figyelmesség, odafigyelés egymásra, ami az elhangzott prezentációkból is kiderült. Kifejtette, hogy nincs országos közbiztonság, helyi közbiztonság nélkül. Ez akkor működik jól, ha a település lakói szeretik azt a közösséget, környezetet, ahol élnek.
Zámbó Péter az OPSZ szakmai alelnöke, mint hozzászóló a pályázatok kapcsán elmondta, hogy a törvény olyan irányt és tartalmat adott a polgárőr tevékenységnek, amelyet végre kell hajtani. A Polgárőrség minőségi változások előtt áll, hiszen a társadalmi kihívásokra reagálni kell. A pályázók által készített tanulmányok alkalmat adnak arra, hogy megmutassák, hogy a Polgárőrségnek milyen irányba kell tovább menni.

„A közfoglalkoztatás intézménye, valamint a  polgárőr egyesület szerepe az egyes települések közbiztonságában” címmel kiírt pályázat díjazottjai:
II. Helyezettek:

  • Féhrné Kiss Mónika és Puskás Mária Ildikó a Dunaföldvári Polgárőrség Közbiztonsági, Bűnmegelőzési Környezetvédelmi, Önvédelmi Egyesület polgárőrei
  • Holló Csenge, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója
  • Barta Adrienn, a Vágáshutai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.
I. Helyezett:
  • Kiss Emőke, az Arlói Polgárőr Egyesület alelnöke

 „A térfigyelőkamerák szerepe a polgárőri munkában, az egyes települések közbiztonságának tükrében” címmel kiírt pályázat díjazottjai:

III. Helyezett:

  • Moni Anett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója

II. Helyezettek:

  • Kiss Viktória, a Szombathelyi Claudius Polgárőr Egyesület elnöke
  • Ritter József, a Balatonkenesei Polgárőr Egyesület elnöke

I. Helyezett:

  • Lendvai Ivánné, a Kunsziget Község Polgármestere, Polgárőr

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke értékes és színvonalas munkájuk elismeréseként külön díjban részesítette:

  • Sztronga Bettina (Székesfehérvár) Alba Regia Polgár Egyesület elnökhelyettesét
  • Margitics József (Kárpátalja, Mezőgecse) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóját.

A Belügyminisztérium különdíjban részesítette Kiss Emőkét, az Arlói Polgárőr Egyesület alelnökét és Kiss Viktóriát, a Szombathelyi Claudius Polgárőr Egyesület elnökét.

(Csonka Nándor)

További részletek itt, illetve a Fotóalbumban

Forrás:http://www.opsz.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 20
Összes: 430563
Hónap: 9669
Nap: 329