A Lovas Tagozat az OPSZ büszkesége

A polgárőr szövetség lovas tagozatának továbbra is kiemelt szempontja, hogy tagjai az illegális migráció kezelésében aktívan részt vegyenek – jelentette ki az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szervezet lovas és kutyás tagozatának, 2020. február 29-én megtartott lakiteleki, évadnyitó elnökségi ülésén.

Dr. Túrós András elmondta: a határvédelem mellett fontos feladatuk, hogy a külterületeken élen járjanak a jogsértések megelőzésében, továbbá, hogy részt vállaljanak a lovas hagyományok ápolásában.

_sja9492-2.jpeg

A szövetség elnöke köszönetet mondott a Lovas és Kutyás Tagozat korábbi elnökének munkájáért. Dr. Rácz Adrienn, aki 2020. január 31-ével mondott le a tisztségről, 2012 tavaszán kapta megbízatását, mint alapító elnök, hogy az addig egymástól elszigetelten, lóháton szolgálatot adó polgárőröket tagozatba rendezze. Munkájával mára jól működő rendszert épített fel, amelyben országos képzési rend segíti a fejlődni vágyó lovasokat, akik különféle vizsgaszinteken adhatnak számot tudásukról. Tevékenységét – amellyel az elmúlt nyolc évben az országos szövetség büszkeségévé tette a lovas tagozatot – példaértékűnek nevezte dr. Túrós András.
Az elnök hangsúlyozta: a szövetség lovas és határvédelmi tagozata minden erkölcsi és anyagi támogatást megkap. Az idén a lovas és kutyás tagozat részére 30 millió forint összegű forrást biztosít az OPSZ – közölte dr. Túrós András.

_sja9486.jpeg

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az elnökségi ülésen elmondta: a jövőben is mindent megtesz, hogy ösztönözze a kormányzatot és a civil kezdeményezéseket annak érdekében, hogy minél több bázisa legyen a lovas életnek. Hangsúlyozta: mindent elkövet, hogy minél több fedett lovarda épüljön, és minél több lovaglást oktató tanár legyen országszerte, mert ez a biztosítéka annak, hogy újra lovas nemzetté váljon a magyar. Emlékeztetett: dr. Rácz Adrienn elnöki feladatainak átadásakor országszerte több mint ezer vizsgázott lovas polgárőr teljesít szolgálatot, amely nemzetközi szinten is egyedülálló önkéntes szervezetté emeli az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatát. Éppen ezért a jövőben az eddig elért eredmények és értékek megtartásán, ugyanakkor új utak keresésén is kell dolgoznia a lovas és kutyás tagozat elnökségének – tette hozzá Lezsák Sándor.

_sja9352.jpeg

Dr. Radácsné Reszegi Rita, a lovas és kutyás tagozat január 31-én megválasztott elnöke tervei kapcsán megjegyezte: nagyon fontosnak tartja a polgárőrök megbecsülését, ezért kezdeményezi a hónap polgárőre elismerés bevezetését a lovas tagozatban. Olyan programok szervezésére és kiírások megfogalmazására is javaslatot tesz, amelyek arra ösztönzik a polgárőröket, hogy minél több – a külterületek biztonsága érdekében zajló – „portyaszolgálatot” vállaljanak. Nagyobb hangsúlyt fektetne a Nógrád megyei lovas tagozat fejlesztésére, továbbá a lovas polgárőrök képzésére, versenyeken való részvételükre. A tagozat új elnökének célja a megyék lovas polgárőreinek konszenzusos együttműködése, az egység fenntartása és Lakitelek mellett új központok megteremtése.

Az évadnyitó elnökségi ülésen Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Túrós András megújították a Lakitelek Népfőiskola és az OPSZ 2012-ben kötött együttműködési szerződését.

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

Forrás:https://www.opsz.hu