Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A Polgárőrség közbiztonsági kincs lett!

„A 2016-os év szakmai és szervezeti területen a Polgárőrség legsikeresebb éve volt, az önkéntes bűnmegelőzők 9,2 millió közterületi szolgálati órát teljesítettek".

„A 2016-os év szakmai és szervezeti területen a Polgárőrség legsikeresebb éve volt, az önkéntes bűnmegelőzők 9,2 millió közterületi szolgálati órát teljesítettek".

 

 

"Országszerte 2040 egyesületben 60 431 polgárőr tevékenykedik, ami azt jelenti: egy esztendő alatt ötezerrel nőtt a Polgárőrség létszáma. A polgárőrök részére 32 ezer új láthatósági mellény került beszerzésre, amelyek szabályosan megújították a szolgálatban lévő polgárőrök külső megjelenését. Figyelmeztetés ugyanakkor, hogy az egyesületekben, a megyei szövetségeknél több a feszültség, a probléma, mint a megelőző években” – összegezte a polgárőrök elmúlt évi tevékenységét dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

 

Tette mindezt április 8.-án a Rendőrség Igazgatási Központjának Auditóriumában, ahol az Országos Polgárőr Szövetség tartotta 2016. évi beszámoló küldöttgyűlését. Amelyen a 159 küldött mellett jelen volt Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára, Papp Károly r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője, Erdélyi Krisztián tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, s több, a Polgárőrséggel együttműködő szervezet képviselője.

Rendhagyó módon kezdődött a hivatalos formák elvégzése után a küldöttgyűlés. Az OPSZ Elnökségének határozata alapján két polgárőr – Kun László /Budaörs/ és Czicze János /Abádszalók/ – Életmentő Emlékérmet vehetett át dr. Túrós Andrástól. Az OPSZ elnöke ezután Ádám Kálmánnak /Rajka/ – akinek családjában hárman is lovas polgárőrök – adta át az OPSZ Polgárőr Önsegélyező és Támogatási Alapítványa kezdeményezésére adománygyűjtésből összejött 1.7 millió forintot, ugyanis nádfedeles házuk az év elején teljesen leégett.

Ezt követően hangzott el dr. Túrós András kiegészítése az OPSZ Elnökségének beszámolójához a 2016-ban végzett polgárőr tevékenységről. A bevezetőben idézettek mellett az elnök kitért arra: kis túlzással óriássá fejlődött a speciális civil szervezet, amely egységes, jól szervezett és speciális jogi környezetben működik, s amelyet Magyarország Kormánya, Belügyminisztériuma, a Rendőrség és a rendészeti szervezetek kiemelten támogatnak. 2016 a 25 éves Polgárőrség történetének egyik legsikeresebb éve volt szakmailag és szervezetileg, ugyanakkor a legtöbb gondot és problémát és hozta. Szakmai sikerességét mi sem bizonyítja jobban: az ország közbiztonsága az elmúlt évben volt a legkiegyensúlyozottabb! A dicsőség ez ügyben természetesen a Rendőrségé, de az önkéntes bűnmegelőzők is jelentős mértékben hozzájárultak ehhez.

Az elnök sorra vette a Polgárőrség szakmai programjainak teljesülését – kiemelve, hogy a legnépszerűbb a 300×100 Biztonság Mintaprogram volt –, szólt a Nagyvárosok Biztonságának programjáról, a migrációs kezeléséről, a polgárőrök határvédelmi tevékenységéről. Külön is értékelte az OPSZ szakmai tagozatait, munkabizottságait, kiemelve közülük a Lovas Tagozatot. Felelevenítette a három szintű képzés fontosságát, hangsúlyozottan szólva a Polgárőr Akadémia sikeréről, mint a polgárőr oktatás csúcsáról. Elismerően szólt a stratégiai szövetségesekről, kiemelve a legfontosabb stratégiai partner. a Rendőrség hatékony támogatását, gondoskodását. Vázolta a 2017-es feladatokat, amelyek sorában hangsúlyozott szerepet kap, hogy erősíteni kell a Polgárőrség egységét, tisztességét, a szolidaritást, a belső rendet, fegyelmet. „Szép szakmai évet zártunk, a Polgárőrség közbiztonsági kincs lett! Minden polgárőr legyen büszke önmagára, a Polgárőrségre, Magyarország közbiztonságára. Köszönöm áldozatos munkátokat!” – fejezte be kiegészítését az OPSZ elnöke.

A küldöttgyűlésen résztvevők ezután meghallgatták az OPSZ Felügyelő Bizottsága, majd az Etikai Bizottság elmúlt évben végzett munkájáról szóló beszámoló kiegészítését, az OPSZ gazdálkodásáról és pénzügyi helyzetéről készített összefoglalót, az OPSZ könyvvizsgálójának jelentését, a 2017. évi költségvetés előterjesztését, s a 2017. évi tagdíj megállapítására vonatkozó javaslatot.

A hozzászólások sorát Zsinka András, a BM helyettes államtitkára nyitotta, aki dr. Pintér Sándor belügyminiszter nevében is köszöntötte a jelenlévőkön keresztül a Polgárőrség több, mint 60 ezres tagságát. – Eredményeik önmagukért beszélnek – emelte ki Zsinka András, aki azt is hangsúlyozta: Magyarország Kormánya a jövőben is biztosítja az anyagi hátteret a polgárőrök nélkülözhetetlen tevékenységéhez. Eredményeik megőrzése nagy kihívás a jövőre nézve – emelte ki, majd azt kérte: dolgozzon ki a Polgárőrség konkrét tervet arra, miként lehetne a fiatalokat – különösen a 14-18 éves korosztályt – nagyobb számban bevonni ezen önkéntes bűnmegelőző tevékenységbe. A Belügyminisztérium számít a polgárőrökre, s Önök is számíthatnak a Belügyminisztériumra! – zárta gondolatait a helyettes államtitkár.

A polgárőr egyesületi támogatási rendszer felülvizsgálatát javasolta Hanák Gábor, az OPSZ FB tagja, aki arról is szólt: 14 megyei szövetség mulasztásos törvénysértést követett el, ugyanis nem nyújtotta be a Törvényszéknek „zárszámadását”, s ezeket nem tette közkinccsé a megye honlapján. A következő felszólaló, dr. Szemén Ákos /Taktaharkány/ polgármesterkén az önkormányzati támogatások felmérését kezdeményezte, s síkra szállt azért: senki nem engedheti meg, hogy a Polgárőrség becsületével játszanak egyesek. Kérte: a jövőben a 300×100 Biztonság Mintaprogramban részt vevő egyesületek közvetlenül kapják meg a támogatást az OPSZ-től, a BM helyettes államtitkárától pedig azt, hogy járjanak el a cégautó adó fizetési mentesség ügyében.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkája a polgárőrök támogatás nélkül nem lehetett volna sikeres – ismerte el dr. Hatala József, az NBT elnöke, aki hozzászólásában felajánlotta a kortárssegítő program fiatalokra és az idősebb korosztályra vonatkozó képzésein az ingyenes részvételt, s felhívta a figyelmet az általuk a napokban kiírandó pályázatokra is, amelyeken jelentős pénzösszegeket nyerhetnek el a pályázó polgárőr egyesületek. „Ilyen kritikus és önkritikus küldöttgyűlésen még nem vettem részt, s bízom benne, belső vitáit mielőbb rendezi az OPSZ!” – tette hozzá, majd köszönetet mondott azért, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együtt dolgozhatott a polgárőrökkel.

Nagy Gyula /Nyíradony/ polgárőr vezető a Hajdú-Bihar megyében meglévő anomáliákat tárta a küldöttek elé.

Üzenet értéke volt annak, ahogy kezdődött a mai tanácskozás. Az életmentők elismerése, a bajba jutott rajkai família megsegítése azt bizonyítja: egy családként tevékenykedik a Polgárőrség. S ez nagyon komoly érték! – kezdte felszólalását Papp Károly országos rendőrfőkapitány. Magyarországon kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes a közrend és a közbiztonság. Ebben egyértelműen része van a Polgárőrségnek is! A Rendőrség programjainak kialakításából és megvalósításából is kiveszik részüket az önkéntes bűnmegelőzők. Nagyon pozitívak a visszajelzések a 300×100 Biztonság és a Nagyvárosi Bűnmegelőzés programjáról. Külön is köszönet jár az illegális migráció kapcsán keletkezett feladataink végrehajtásában való részvételért, hiszen az elvezényelt rendőri erők szerepét az ország belsejében a polgárőrök veszik át. A Polgárőrségnek van egy bizalmi tőkéje, s ezt a Rendőrségnél nem játszották el. Soha ne feledjük: csak egymásra számíthatunk, mert a polgárőri munka is csapattevékenység. Köszönöm minden polgárőr áldozatos munkáját, amit a rendőrökkel közösen végeztek, s hogy ezt az állapotot megtarthassunk, ezért sokat kell tennünk ebben az évben is. Bejelentem: az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottsága 50 millió forintos támogatásaként vásárolt motorok megérkeztek, a 37 segédmotor kerékpárt április végén átadjuk az önkéntes bűnmegelőzőknek – zárta gondolatait a főkapitány.

A küldöttgyűlés dr. Túrós András válaszait követően elfogadta a beszámolót és a különböző jelentéseket, majd elismerésekre került sor.

Zsinka András belügyminiszteri dicséretet és jutalmat adott át Peszt Péternek /Somogy/, Tusják Tamásnak /Szarvas/ és Klima Jánosnak /Sárospatak/.

Országos főkapitányi dicséretet és tárgyjutalmat nyújtott át Papp Károly Blahó Lászlónak /Kompolt/, Szabó Tibornak /Iregszemcse/Somodi Sándor Lajosnak /Kecskemét/, Tóth Jánosnak /Jákfalva/ és Németh Csabának /Kunsziget/.

A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést vette át dr. Túrós Andrástól Virág István /Babarc/, Timár József /Kötegyán/, Nagy Sándor /Tiboldaróc/, Ábele Márton /Csókakő/, Hadházi Diána /Haláp és Nagycsere/, Kecse László /Tiszaföldvár/, Csohány Tibor /Salgótarján/, Domán Tibor /Kaposvár/, Zádori József /Dalmand/ és Nyögéri Lajos /Taliáőndörögd/.

OPSZ Elnöki jutalmat kapott Murányi Sándor /Újpest/, Balogh Imre /Pálmonostor/, Adamik István /Zákányszék/, Gyergyói Zoltán /Mosonszentmiklós/, Juhász Anita /Kompolt/, Bokros Gábor /Epöl/, Theisz Kitti /Tápiógyörgye/, Szokol Tibor Mátyás /Nyíregyháza/. Kiss Viktória /Szombathely/, Magyar Zsolt /Kacorlak/ és Gattner István /Budaörs/.

Elnöki dicséretben és jutalomban részesült 70. születésnapja alkalmából Kórosi Tibor /Veszprém/, míg elnöki dicséretet és jutalmat kapott Rákosi Katalin, az OPSZ volt elnöki asszisztense.

Az elismerések után személyi kérdésekről döntöttek a küldöttek. Dr Túrós András bejelentette: Tóth Attila Sándor lemondott az OPSZ önkormányzati elnökhelyettesei tisztségéről. Helyére Csaplár Zoltánt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnökét választották meg.  Lemondott OPSZ Elnökségi tagságáról Szél Pál, Matajsz András, Bárdos Zoltán és Peszt Péter. Helyettük a küldöttgyűlés Cseh Lászlót /Baranya/, Puskár Artúrt /Békés/, Kun Csabát /Komárom-Esztergom/ és Poór Gyulát /Somogy/ választotta meg.

A küldöttgyűlés végül elfogadta Zámbó Péternek, az OPSZ szakmai alelnökének előterjesztését arról: a Polgárőrség védőszentje Szent László legyen, s felhatalmazta az OPSZ elnökét, járjon el a belügyminiszternél, hogy a polgárőrök részére Szent László Emlékérem kitüntetés kerüljön átadásra a jövőben.(Tóth Zoltán) Fotó: Lőwinger Zoltán

 

Az eseményről készült videó felvétel teljes egészében megtekinhető:

 

 

 

 

A küldöttgyűlésen készült képek: ITT Megtekinthetőek

 

Forrás:http://polgarorok.hu

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás.


Hírek


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 9
Összes: 955184
Hónap: 38579
Nap: 801