A rendészeti élet meghatározó erői

A 300x100 Biztonság kiemelt polgárőr programhoz Nógrád mintegy húsz települése csatlakozott. A megyei szövetség, illetve a helyi egyesületek tevékenységük során igyekeznek a megye lakosságának mindennapi életét biztonságosabbá formálni – adta hírül a nool.hu.

nogradi_szolgalat2.jpg

Az elmúlt 25 évben teljesített polgárőr-tevékenység bizonyította, hogy a bűnözés ellen hatékonyan küzdeni csak az állampolgárok és a helyi közösség bevonásával lehet. A polgárőrség kiemelt ­bűnmegelőzési mintaprogramját 100×100 Biztonság néven öt évvel ezelőtt indították útjára, amelyhez 2014-ben 150, két esztendővel később pedig további 50 település csatlakozott. Ezt követően az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az Országos Rendőr-főkapitánysággal karöltve ­meghirdette 300×100 Biztonság ­című programját is, a magyarság biztonságérzetének javítása végett.
Az időseket is segítik a polgárőrök NógrádbanVass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke elmondta: a program célja az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal bíró településeken hozzájárulni az életminőséget javító biztonságérzet fenntartásához. Az OPSZ emellett a megyei szövetségek és egyesületek hatékony ­közösségformáló programjainak gyakorlati eredményeivel hozzájárul az egyenlőtlenségek felszámolásához, valamint a polgárőr-­egyesületek számának növeléséhez. Hozzátette: az induló programban még csupán megyénk öt helysége volt érintett, a „300×100”-hoz azonban már Salgótarján, Bátonyterenye, Drégelypalánk, Karancsalja, Cered, Nagylóc, Rimóc, Nógrádmegyer, Őrhalom, Mátraverebély, Jobbágyi, Kálló, Vanyarc, Ludányhalászi, Romhány, Bercel, Érsekvadkert és Diósjenő is csatlakozott.
– Ezeken a településeken fokozott rendőri és polgárőrszolgálat van, a támogatás kiemelt és gépkocsi is biztosított a szolgálatok ellátásához. Tavaly 17 kistelepülés részesült 150 és 250 ezer forint ­közötti támogatásban annak érdekében, hogy a polgárőrszolgálatot minél magasabb színvonalon láthassák el a jövőben – emelte ki az elnök. Az érintett területeken nőtt a rendőrséggel közös szolgálatok száma, s erősödött az egymás iránti bizalom.
Vass Miklós beszámolt arról is, hogy a „300×100” program évek óta kiemelt figyelmet fordít az idősekkel kapcsolatos bűnmegelőzési fe­ladatokra. Bercel, Érsekvadkert és Vanyarc után idén a salgótarjáni Acélgyár és Környéke Polgárőr Egyesület is részt vállalt tevékenységével a szépkorúak védelmében. Az egyesületek működési területének családi házas övezetében egyedül élő idősek részére a bűnmegelőzéshez és áldozatsegítéshez fűződő ismertetőket, valamint évek óta településenként, több mint húsz – a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya és a Salgótarján Közbiztonságáért Közalapítvány által adományozott – elektromos riasztó ajtóéket és kézi riasztókat adnak át. A polgárőrök ezzel vállalták, hogy a bevont idős állampolgárokat legalább hetente egy alkalommal személyesen felkeresik, növelve biztonságukat és önvédelmi képességüket. Segítve ezzel azt, hogy az idősebb gene­ráció tagjai ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.
A polgárőrség tehát Nógrádban is kiemelt figyelmet kap, amelynek ­köszönhetően komoly közösségépítő kollektívává vált és a ­rendészeti közéletnek egyik meghatározó ereje lett – közölte írásában a nool.hu.

(Forrás: Palchuber Kinga, nool.hu)

Mintegy háromezren szolgálnak
Nógrád megyében hat rendőrkapitányság illetékességi területén járási és helyi szinten működő egyesületekből tevődik össze a polgárőrség tagsága. A megye polgárőrei 94 egyesülettel, több mint 110 településen vannak jelen: tagjaik között megyei önkormányzati vezetők, polgármesterek, rendőrök, katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási dolgozók is vannak. Emellett több mint 150 ifjú polgárőr is szolgálatot teljesít a megyében, biztosítva az utánpótlás megszervezését. A balassagyarmati Mikszáth Kálmán szakiskolában ifjú polgárőr tagozat is működik, az alagsorban egy légpuskatérrel. A polgárőr-igazolvánnyal rendelkező nógrádiak száma 2855 fő, amely a megyei lakosság másfél százaléka. Az éves szolgálatok óraszáma 540 ezer felett van, míg a rendőrséggel közös szolgálatoké meghaladja a 26 ezret is.