A szakmaiasság mellett a jókedv is számított

2019. július 27-én  Orfűn a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége szervezésében került megrendezésre a Baranya Megyei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Szakmai nap melynek az Orfűi Polgárőr Egyesület lelkes önkénteseinek köszönhetően egy színvonalas rendezvénynek adott otthont a Pécsi-tó partján, melyen nagyon sokan vettek részt. Az ide évben az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek csapatai csatlakoztak a szakmai és véradó naphoz.

szakmainaporfu.jpg

Cseh László a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke 9 órakor köszöntötte a megjelent polgárőröket, tűzoltókat és hozzátartozóikat. Külön köszöntötte a társszervek vezetőit. Így Korontos Zoltán rendőr ezredest a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét, Szalontai Csongort a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának közbiztonsági referensét, Szűcs István Tibor tűzoltó alezredest a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi tűzoltósági főfelügyelőt, Fuksa Ágnes OPSZ környezetvédelmi alelnököt, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnökhelyettesét és Füziné Kajdy Zitát Orfű Polgármesterét az Orfűi Polgárőr Egyesület elnökét és az esemény házigazdáját. Ezt követően ismertette a versenyek helyszínét és lemenetelét.

dsc_0022.jpeg

Korontos Zoltán rendőr ezredes mindenkit köszöntött a Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pécsi Rendőrkapitányság nevében. Elmondta, hogy az ilyen családias rendezvények nem a protokollról szólnak, hanem arról a közösségi együttgondolkodásról, ami általában a mindennapokban is érvényesül. Hiszen olyan szolgálati ágak találkoznak össze, ami gyakorlatilag a közbiztonság szavatolása érdekében a pontos együttműködésnek az alapjai, a másik oldalról pedig a lakosság biztonságos szempontjából mindenki a maga területén a saját településén közösségében tud tenni olyan kérdéseket, feladatokat, olyan tevékenységeket, ami a kis közösségek szempontjából fontosak és egy hatóság sem tudja hatósági eszközökre csak szavatolni. Ezt az önkéntes alapon működő egyesületeknek a tevékenységét, tagjainak a hozzáállását köszönte meg a Megyei Rendőr-főkapitányság vezetősége nevében. A szakmai tevékenység során a mindennapi munkában a rendőrségi kollégákkal együttműködve illetve önálló tevékenység kapcsán mind-mind tevékenységek, értékes munka teremtődik az önkéntesek által.

dsc_0024.jpeg

Szűcs István Tibor tűzoltó alezredes elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján sorosabb a közreműködés a katasztrófavédelem és a polgárőr egyesületek között. Egyre több polgárőr egyesület vállalja önkéntes tűzoltói feladatok végrehajtását. A mai nap nem biztos, hogy a katasztrófavédelem munkájával a polgárőrök meg fognak ismerkedni, de egy nagyon jó alkalom arra, hogy szorosabb kapcsolatot, szorosabb barátságok alakuljanak ki. A katasztrófavédelem most egy játékos pályán fog közreműködni, ami most a katasztrófavédelem munkájához nem nagyon fog kapcsolódni, de bízunk benne, hogy egy nagyon érdekes, vidám perceket fog mindenki eltölteni.
Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere és az esemény házigazdája is mindenkit köszöntött és elmondta, hogy 23 civil szervezettel rendelkeznek. A polgárőrség nagyon komoly munkát végez valamennyiünk településén, hathatósan segítünk, hogy a közrend és a közbiztonság illetve a lakosság biztonság érdeke jó legyen. Ez az elsődleges feladatunk! Minden településen van egy jó közösség a polgárőr egyesület, ami a település életében meghatározó szerepet képviselnek. Ma az az elsődleges feladatunk, hogy jól érezzük magunkat és mindenkit biztatott az önkéntes véradásra az egészségügy megsegítésére.

dsc_0035.jpeg

A megnyitó után minden résztvevő az egyik helyi pékség jóvoltából friss kenyeret, a helyi sajtkészítőktől finom sajto és a Baranya Megyei Szövetség jóvoltából finom házikolbászt kapott.
A résztvevők már hagyománynak számító versenyszámokban mérethették meg magukat a polgárőrök és családtagjaik, többek között főzőverseny, sárkányhajó verseny, kispályás futball, ládamászás, légpuska lövészet és az idei évben új versenyszámba a tűzoltó akadálypálya és a locsoló versenybe is lehetett nevezni. A versenyszámok mellet több rendvédelmi szerv is képviseltette magát bemutató formájában.
Nehéz feladat elé álltak, akik a horgászversenybe neveztek, mert a frontos idő és légnyomás miatt nem evett a hal. Így az eredmények elbírálása grammokon múlott. Nagy sikere volt a főzőversenynek, mert most bármilyen jól sikerült étellel lehetett nevezni, mert kikötést nem tartalmazott. Ezzel nehéz feladat elé állították a versenybírákat. Szintén sikeres volt a ládamászás. Közel 50 fő próbált minél több rekesz maga alá rakosgatni. A csúcs 15 db rekesz volt, amit többen is teljesítettek.
A szakmai nap nagyon jól szervezet jól sikerült családias hangulatú volt. A Megyéből több mint 60 egyesület képviseltette magát.

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

Forrás:http://www.opsz.hu/

Összes: 362048