A települést drónnal figyeli a Polgárőrség

Az országban elsőként, kísérleti jelleggel indul drónos megfigyelés Kunszálláson, a helyi Polgárőrség alkalmazásában. A drón előre beprogramozott útvonalon rendszeresen „járőrözik” a jövőben a község kül- és belterületén egyaránt.

Mindig is innovatív megoldásokra törekedett a kunszállási önkormányzat. A település vezetője azt vallja, hogy faluban élni nem jelenti azt, hogy ne haladnának a korral. Ezért évekkel ezelőtt az elsők között építették ki a térfigyelőkamera-rendszert a községben. Az országban egyedülálló kezdeményezésként hozták létre a faluőrséget is. A községben 2014-ben történt kettős rablógyilkosság után döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy az egyébként jó hírű településbiztonságot fokozni kell, és meg kell erősíteni a helybeliek biztonságérzetét.
Kovács Imre mesél a polgárőrök drón-szolgálatáról– Ezért újszerű modellben, az önkormányzat, a tanyagondnokság és a polgárőrség szoros együttműködésében hozta létre a faluőrséget, amely az elmúlt években beváltotta a hozzá fűzött reményeket – nyilatkozta a baon.hu-nak Kovács Imre polgármester, a helyi polgárőrség vezetője. Azt is elmondta, a kunszállási polgárőrség alkalmazza elsőként a dróntechnológiát fejlesztő hazai cég speciális programját. A cég hasonló programot fejlesztett már ki a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem számára is.
– A tesztüzem során a drón az általunk megadott kül- és belterületi ingatlanokat figyeli meg és készít fotókat a helyszínről. Természetesen felvétel csak a tulajdonosok hozzájárulásával készülhet – hangsúlyozta a polgármester. – A különböző napszakokban elkészített fotók elemzését egy számítógépes program végzi, a látott kép változása alapján jelentést küld a polgárőrségnek, akik ez alapján döntik el, hogy a helyszínre menjenek-e vagy sem – részletezte Kovács Imre. Hozzátette: a polgárőrség január végi közgyűlésén mutatja be polgárőrtársainak az új rendszert.
Miután a polgárőrök megismerték és megtanulták a használatát, indulhat a tesztüzem. A településvezető abban bízik, hogy a drónos megfigyelés által tovább nő a helyiek biztonságérzete. Ugyanakkor a fejlesztéstől megtakarítást is remél, hiszen a polgárőröknek ezáltal kevesebbet kell majd járőrözniük.

(Forrás: baon.hu, fotó: Vajda Piroska)