Abasár: az önkormányzatok is stratégiai partnerek!

abasar-alairas1_20140810110353_78.jpgÜnnepi külsőségek jellemezték Abasáron, a Heves Megyei Polgárőr Napot augusztus 9-én.

Ünnepi külsőségek jellemezték Abasáron, a Heves Megyei Polgárőr Napot augusztus 9-én. Részint, mert a 20 éves Heves Megyei Polgárőr Szövetség éppen huszadik polgárőr napját rendezte (az első is Abasáron volt), másrészt mert a hevesi polgárőrök ünnepét emelte, hogy itt írta alá együttműködési megállapodását az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ).
A festői környezetben lévő abasári sporttelepen mintegy ezren jöttek össze a megye polgárőrei és családtagjaik, s meghívott vendégek is jócskán voltak, amikor a Szuk Mátyás Ifjúsági Fúvószenekar indulójának hangjaira lovas polgárőrök kíséretében a színpadra vitték a Heves Megyei Polgárőr Szövetség zászlaját, amelyre dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármestere kötött emlékszalagot, majd a házigazdák nevében köszöntötte a megjelenteket. Úgy érezzük, hogy Abasárnak, e királyi helynek rendkívül nagy segítségére voltak az önkéntes bűnmegelőzők, amiért köszönet és elismerés jár. Mi azzal szeretnénk ezt a kiváló munkát megköszönni, hogy olyan polgárőrnapot szerveztünk, amelyen bízunk benne, mindenki jól érzi majd magát.
Együttműködési megállapodását kötött Abasáron Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke és dr. Túrós András OPSZ elnök

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter köszöntését és köszönetét Farkasné dr. Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára tolmácsolta, aki egyebek között arról szólt: az önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködésének kiemelt szerepe van a közbiztonság javítása érdekében. A biztonságos lakókörnyezet biztosítása az önkormányzatok feladata, amelynek végrehajtásában kiváló támogatóra leltünk a rendőrség mellett a Polgárőrségben. A legszebb, legemberibb cselekedet az Önöké, hogy mások biztonságára vigyáznak, hogy önkéntesen szolgálnak a köz érdekében. Köszönet azért, hogy teljes értékű partnereink a bűnmegelőzés, a bűnüldözés terén - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
A rendőrség képviseletében dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója azt emelte ki: Magyarország településein a közbiztonság stabil, szélsőségektől mentes. S hogy ezt kijelenthetjük, abban jelentős érdemei vannak a Rendőrség stratégiai partnerének, a ma is ünneplő polgárőröknek. Tudjuk, minden helyzetben számíthatunk az önkéntes bűnmegelőzőkre, akiknek tevékenységét még az idén 50 millió forintos eszköztámogatással segítjük. Sok sikert polgárőrök! - fejezte be beszédét, amely után Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke szólt arról: két évtizede 15 egyesület alakította meg a megyei szövetséget, ma 103 egyesület tagsága munkálkodik azon, hogy a megyékben élők szubjektív biztonságérzete tovább javuljon. E gondolatok jegyében invitálta a mikrofonhoz az alapító megyei elnököt, Réz Tibort, aki meghatottan emlékezett a két évtized előtti polgárőr napi ünnepségre. Öröm látni azt, hogy egyre több helyen járőröznek a megyében az egyenruhás polgárőrök, hogy ez a mozgalom kiterebélyesedett - mondta.
Ünnepi pillanatok következtek, ám mielőtt aláírták az OPSZ - TÖOSZ együttműködési megállapodását, Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab polgármestere arról szólt: gyakorló polgármesterként állítom, nem lenne rend a települések többségében az önkéntes bűnmegelőzők nélkül. Tagságunk, az 1767 önkormányzat teljes mellszélességgel kiáll a polgárőrök mellett, s azt szeretnénk, ha mielőbb valósággá lenne, hogy minden településen működik polgárőr egyesület!

Dr. Túrós András: A polgárőr egyesületek vezetői figyeljék az önkormányzatok kívánságait, az önkormányzatoknak ugyanakkor politikai és erkölcsi hátteret kell biztosítani, s lehetőségeihez mérten anyagi, pénzügyi és technikai támogatásban kell részesíteni a polgárőr egyesületeket.

Az OPSZ elnöke, dr. Túrós András azt fejtegette beszédében: ez a polgárőr ünnep túlnő a megye keretein, hiszen egy országos szervezettel ír alá együttműködést a Polgárőrség. Aminek azért van nagy jelentősége, mert az önkormányzatok is stratégiai partnerei - a Rendőrség mellett - az OPSZ-nek. Bár jogszabályok nem mondják ki, az önkormányzatokkal természetesnek kell venni mindennapos kapcsolatunkat. A polgárőr egyesületek vezetői figyeljék az önkormányzatok kívánságait, az önkormányzatoknak ugyanakkor politikai és erkölcsi hátteret kell biztosítani, s lehetőségeihez mérten anyagi, pénzügyi és technikai támogatásban kell részesíteni a polgárőr egyesületeket. Amelyek nagyon komoly sikereket értek el az elmúlt évben, s reméljük így lesz ez 2014-ben is, amikor kicsit többet, kicsit jobban kívánunk tenni a köz érdekében. Azt várjuk el a polgárőröktől, hogy országos átlagban 180 órát teljesítsenek a köz érdekében szolgálatban, hogy különösen figyeljenek oda a külterületi biztonság évében az aratás, a betakarítás, a szüret időszakában az érintett területekre.
E gondolatok jegyében látta el kézjegyével a két elnök az Együttműködési megállapodást, amelyet követően az Abasári Olaszrizling Borbarátok Köre /Borkaszárnya/ elnöke, Molnár Gábor invitálta a jelenlévőket: kóstolják meg a környező szőlőhegyek levét, mert ezzel a gesztussal igyekeznek „törleszteni" azért, hogy a polgárőrök a szüreti időszakban vigyázzák termésüket.
Az ünnepségen elismerések átadására is sor került, így dr. Túrós András és dr. Halmosi Zsolt a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést adta át dr. Lénártné Benei Anikónak, Abasár polgármesterének, Pelyhe Gábor rendőr alezredesnek, a Heves MRFK közrendvédelmi osztályvezetőjének, Mezner Ernőnek, az Abasári PE elnökének és Besenyei Csabának, a Heves Városi PE közlekedésbiztonsági csoport vezetőjének. E kitüntetés Ezüst fokozatát vették át Kása Gábor, a Noszvaji PE elnöke és Dobó Tibor, az Egerfarmosi PE tagja, míg Bronz fokozatát kapta meg Kulcsár Jánosné, a Heves Városi PE tagja és Repa József, a Pálosvörösmart PE elnöke.
Az ünnepi pillanatok után bemutatók, versenyek sora kezdődött, illetve folytatódott, hiszen a főzőverseny résztvevői már kora reggeltől a bográcsok körül sürgölődtek. Az OPSZ elnöke és kísérete több egyesület sátrát kereste fel, s beszélgetett el az ott ünneplőkkel. Így találkoztunk többek között Botos Zoltánnal és társaival, a Tarnazsadányi PE elnökével és tagjaival, akiktől megtudtuk: 25 fős egyesületük 24 tagja roma, a huszonötödik tag a település polgármestere. Hogy kiválóan dolgoznak, arra jellemző: tavaly még 176 bűncselekmény történt Tarnazsadányban, idén eddig egy! Egy másik sátornál a Viszneki PE tagjai azzal dicsekedtek: övék az egyik legnagyobb létszámú - jelenleg 46 tagjuk van - egyesület, s a legjobbak között tartják számon őket Hevesben. Találkoztunk a Szajlai PE tagjaival és polgármester asszonyukkal is. A Mátra e kis ékszerdobozának polgárőrei is kiváló munkát végeznek, főként annak ismeretében, hogy a település két részre oszlik, s mintegy 2 kilométeres a távolság a két településrész között.
A remekül szervezett, kiválóan megkomponált ünnepen késő délutánig önfeledten szórakoztak a hevesi polgárőrök Abasáron.

Forrás:http://www.opsz.hu