Aláírták a megállapodást a lovasok és a határvédők

A Lovas és a Határvédelmi Polgárőr Tagozat tagjai eddig is segítették egymás munkáját, összedolgoztak, ám ma mindezt papíron is rögzítették, hisz a két szervezet vezetője együttműködési megállapodást írt alá.

hatarved_megallapodas.jpg

A Határvédelmi Polgárőr Tagozat Kecskeméten megtartott elnökségi ülésén először megbeszélték a 2018-as évben végzett munkájukat, mely során a különböző megyéket kékviselő tagok mondták el eredményeiket, tapasztalataikat. Csorba Sándor tagozati elnök az elhangzottakhoz kapcsolódva elmondta, hogy ebben az évben eddig, migrációval kapcsolatban 3363 fővel szemben intézkedtek a rendőrök.

hatarvedeln2.jpg

Ebből 2904 főt visszaszállítottak a tranzitzónába, 114 főt fogtak el mélységi ellenőrzések során és 345 főt akadályoztak meg a tiltott határátlépésben. Az elnök ismertette, hogy jelenleg 1705 határvédő polgárőr tartozik a tagozat alá, akik 20 százalékkal több szolgálatot adtak 2018-ban, mint az azt megelőző évben. Több mint 40 százalékkal több volt a határrendészekkel közös szolgálati óra, amiben komoly szerepet játszottak a vendég polgárőrök szolgálata is. A jövőre vonatkozóan megemlítette, hogy továbbfolytatják a fokozott szolgálatokat, erősítik a polgárőrök speciális képzését.
– A számokból is látszik, hogy 2019-ben migrációs növekedésre kell számítani, és befognak indulni olyan területeken is a migrációs mozgások, ahol eddig kevésbé volt az jellemző – mondta Csorba Sándor, majd hozzátette – Elmondhatom, hogy a polgárőrök felkészültek a probléma megoldására.

hatarvedeln1.jpg

„Kiválóra vizsgáztak, hisz megjelentek a határoknál, érezték a migráció okozta veszélyt, és a határnál kiváló teljesítményt nyújtottak. Nem csak a bűnüldözésben vettek részt, védték a hazát is. Köszönöm, ezt vártam a polgárőrségtől.” Ezt dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, Magyarország belügyminisztere jelentette ki nemrégiben, és ezen idézet felelevenítésével kezdte felszólalását dr. Túrós András, az OPSZ elnöke is emlékeztetve, hogy ez a kormány részéről nagy elismerésnek számít. Kiemelte, hogy a magyar Polgárőrség jó oldalra állt amikor a határvédelem mellé állt, amikor az illegális migráció ellen küzd, és az ellenőrzött beléptetésnek a híve. Hangsúlyozta, hogy bár a határvédelem rendészetpolitikai kérdés, ugyanakkor fontos, hogy a polgárőrök az illegális migráció elleni harcban részt vállalnak. Ezután megerősítette, hogy egyetért a határvédelemben részvevő polgárőrök speciális képzésével és ennek megerősítésére a Polgárőr Akadémia őszi szemeszterében indítani fognak egy új kurzust.
– Két és fél éve működik az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata, ezalatt letettük a névjegyünket, ezalatt sok szép dolgot elértünk. Ezt a színvonalat tartani kell, keresni kell az új tagokat, mert lelkesedés nélkül egy önkéntes társadalmi szervezet egy fabatkát sem ér – zárta gondolatait dr. Túrós András.
Szabó Zoltán
, az OPSZ szakmai elnökhelyettese is felszólalt, aki javasolta, hogy a határvédelmi szolgálatokat oda kell csoportosítani, ahol arra a legnagyobb szükség van. És ebben nagyon sokat tudnak majd segíteni a vendégpolgárőrök.

hatarvedeln3.jpg

Az értekezlet ezután elfogadta a szakmai beszámolót, az ez évi munkatervet, a költségvetést, majd ünnepélyesen aláírta az együttműködési megállapodást az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata a Lovas Polgárőr Tagozattal. Csorba Sándor illetve dr. Rácz Adrienn is megfogalmazta, hogy eddig is összedolgoztak, csak eddig ezt még nem rögzítették dokumentummal. Kinyilvánították, hogy mindketten egy hajóban eveznek és a Polgárőrség vitorlái alatt együtt dolgoznak hazánk, Magyarország biztonsága érdekében.

(Lőwinger)

Összes: 362057