Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Állásfoglalás

Az Országos Polgárőr Szövetség Tisztségviselői értekezlete a 2018. november 15-én megtartott ülésén a Népszavában 2018. november 13-án megjelent „Ázik, fakul, szakad – A kétdolláros kínaiból lett a hatezer forintos polgárőrmellény” címmel megjelent írással kapcsolatban az alábbi állásfoglalást adja ki:

300x300_opsz_logo_1000.jpg

Az Országos Polgárőr Szövetség Tisztségviselői értekezlete a 2018. november 15-én megtartott ülésén a Népszavában 2018. november 13-án megjelent „Ázik, fakul, szakad – A kétdolláros kínaiból lett a hatezer forintos polgárőrmellény” címmel megjelent írással kapcsolatban az alábbi állásfoglalást adja ki:

Az Országos Polgárőr Szövetség a láthatósági mellények beszerzésével kapcsolatban korábban közölt állásfoglalását megerősíti, mely szerint az Országos Rendőr-főkapitányság közreműködésével, a hatályos jogszabályok alapján folytatta le a polgárőr formaruha részét képező láthatósági mellények beszerzését. A nyílt közbeszerzési eljárás során az Országos Polgárőr Szövetség a Polgárőr Formaruha Katalógusában részletezett, és az eljárás során az ajánlattevőknek kötelezően benyújtandó mintadarabokon is megjelenő magas minőség megtartásának figyelembevételével választotta ki a Vizuátor Kft. ajánlatát, melynek eredményeként a Kft. 32 205 darab mellényt gyártott le. A gyártás során a magas minőség biztosítása érdekében az Országos Polgárőr Szövetség dokumentáltan, többszöri gyártásközi ellenőrzést is tartott. A láthatósági mellények 2,5 évnyi használata után egyértelműen kijelenthető, hogy panasz, garancia vagy szavatossági körbe tartozó megkeresés az Országos Polgárőr Szövetség Közbeszerzési Bizottságához nem érkezett.
Az elkészült mellények egységes, kulturált megjelenést kölcsönöznek, és segítik a polgárőrök biztonságos szolgálatellátását, melyet több mint 2000 településen végeznek.

A cikk szóba hozza továbbá Szabó József polgárőr - Monostorpályi polgármestere - mellényekkel kapcsolatos valótlan állításait és sérelmeit. Szabó Józseffel szemben az OPSZ Etikai Bizottsága (a Polgárőr Törvény által meghatározott független szervezet) 2018. januárban indult etikai eljárásban 2018. február 28-án kelt határozatában megállapította, hogy Szabó József polgárőr az általa sérelmesnek ítélt és ezért kifogásolt problémákat nem a polgárőrség szervezeteit felkérve kívánta feltárni, rendezni vagy megoldani. Ez a lehetőség számára nyitva állt, de az említett polgárőr ezzel nem élt. Szabó József levelében véleménynyilvánításként is nemcsak a becsület csorbítására alkalmas megfogalmazásokat alkalmazott, hanem a polgárőrség közmegítélésére és jóhírére hátrányos, valamint más polgárőrök és polgárőr szervezetek érdekeit és személyiségi jogait súlyosan sértő rágalmakat fogalmazott meg. A nyilvánosságra hozott levélnek a polgárőrség szervezeti kultúráját romboló, durva hangvétele mellett az Etikai Bizottság értékelése szerint Szabó József polgárőr nem vett tudomást a polgárőrség működését szabályozó belső normatívákról és az azoknak megfelelően biztosított átláthatóságról, illetve a döntéshozatali eljárásokról (mint pl. ilyen döntések vonatkoznak az OPSZ szabályzataira, az OPSZ költségvetésére, a polgárőrség egyes tagjainak költségtérítésére, stb.). Az OPSZ Etikai Bizottsága ezért Szabó Józsefet a Polgárőr Törvényben meghatározott intézkedésként 6 hónap időtartamra eltiltotta a polgárőr szolgálattól. Szabó József a törvényben meghatározott jogorvoslattal nem élt a határozatban megfogalmazott intézkedés ellen. Az eltiltás lejárta után a polgárőr igazolványát visszakapta.
Az OPSZ nyilvántartása szerint, közel 600 polgármester tagja a Polgárőrségnek. Általánosságban elmondható, hogy a Polgárőrség és a polgármesterek kapcsolata harmonikus. Kivételt képez Szabó József polgármester, aki ismeretlen ok miatt támadja az OPSZ-t és az egyetlen olyan polgármester, akit az OPSZ Etikai Bizottsága polgárőrként jogerősen elmarasztalt.

A kialakult helyzettel kapcsolatban az Országos Polgárőr Szövetség az indokolt jogi lépéseket haladéktalanul megteszi.

Budapest, 2018. november 15.

OPSZ tisztségviselők
(elnökhelyettesek, alelnökök, Felügyelő Bizottság elnöke)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 6
Összes: 602173
Hónap: 35047
Nap: 1611