Árvízkészültség északon

arvizi_vedekezes_ipolytarnoc.jpgA rengeteg esőtől és hótól - ami a hidegfront miatt zúdult le - megteltek az északi folyók vízgyűjtőterei. Ezért az Ipolyon, a Zagyván, a Tarnán, a Sajón, a Bódván, a Hernádon és a Bodrogon is árhullám vonul le.

arvizi_vedekezes_ipolytarnoc.jpg

Ipolytarnóc polgármestere február 9-én rendelte el a másodfokú árvízvédelmi készültséget, amire a helyi polgárőrök azonnal készültségbe álltak, 8 fővel a helyszínre vonultak és közel 800 darab homokzsákot helyeztek el a helyi lakosok segítségével. Február 10-én, további ezer homokzsák került lerakásra. Ehhez a Karancs Természetjáró Egyesület, az Ipoly-völgyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a helyi önkormányzat is segítséget nyújtott. Az elkészülést követően 21 órától már harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke arról adott információt, miszerint folyamatos éjjeli őrjárat mellett a megrepedt gátak javítását is végezték a polgárőrök. Jelen pillanatban is váltásokban ellenőrzik a vízállást.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágás községben is ár elleni védekezésre került sor. Iglai Lajos Járási koordinátor arról számolt be, hogy a településen keresztül folyó Hosszú Patak is felduzzadt, ezért homokzsákos védekezésre volt szükség. A védekezésben résztvevő Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjai, összesen huszonhat fő azért dolgozott, hogy a település egyes pontjait ne öntse el az ár.

Forrás:http://www.opsz.hu/