Belügyminiszteri elismerés 4 polgárőrnek

Rendőröket, polgárőröket, tűzoltókat és vízügyi szakembereket részesített elismerésben dr. Pintér Sándor belügyminiszter, amiért a hosszabb ideje fennálló szélsőségesen hideg időjárási helyzetben kiemelkedő helytállást tanúsítottak.

bmelismeres.jpg

Négy polgárőr vehetett át miniszteri elismerést a belügyminisztérium épületében 2017. január 20-án Kontrát Károlytól, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától. A polgárőrök mellett tizenkét rendőr, nyolc tűzoltó és az Országos Vízügyi Főigazgatóság két munkatársa vehette át a jutalmat. Az elhangzott indoklás szerint ők a szolgálati feladataikat meghaladva emberségükről tettek bizonyságot, amikor a rászorulókon, az elesetteken, a magukra hagyottan és magányosan élőkön segítettek.

Kontrát Károly az ünnepségen azt mondta, olyan belügyi munkatársakat jutalmaznak, akik "erejükön felül, félelmet nem ismerve" kiemelt helytállást tanúsítottak, testi épségüket kockáztatva bátran cselekedtek a krízishelyzetben. Hangsúlyozta: a jutalomban részesülők példaként szolgálnak, és munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a polgárok biztonságérzete a jövőben is megmaradjon.

Török Ferenc, Nagymágocsi Polgárőr Egyesület elnöke mindennap ellátogatott ahhoz a nagyon rossz körülmények között élő tanyasi idős emberhez, aki egyébként visszautasította a neki felajánlott tüzelőt, és aki nem volt hajlandó beszélni a polgárőrökkel. Így Török Ferenc nem tehetett mást, mint naponta ellenőrizni. Másik esetben a mozgásában korlátozott idős nő ugyan rendelkezett fával, csak hasogatni és behordani lett volna számára körülményes,;ezért vágtak neki és be is készítették. Felderített két olyan rászorulót is, akik nem rendelkeztek tüzelővel, nekik az Önkormányzattól kért segítséget, amit meg is kapott.

Jutalmazott polgárőrökNagy Sándor, Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezet tagja a városhoz közeli tanyavilágban egy család részére szenet szállított és fát vágott, másnap pedig segítséget nyújtott egy 80 év feletti idős néninek, hogy a nagy hidegben tudjon fűteni. A szolgálati gépkocsival tűzifát szállított a fatelepről, és a többi polgárőr kollégával együtt be is hordták az épület folyosójára. A békési polgárőrök a társszervek értesítése alapján felkerestek egy másik egyedül élő, magányos idős személyt is, akinek tűzifát vittek a Polgárőrség saját készletéből.

Rácz Zoltán János, az Isaszegi Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület elnöke is egy idős hölgynek szállított tűzifát. A idős hölgy semmilyen tüzelőanyaggal nem rendelkezett, a lakásában 2 (!) fok volt. Éppen műanyag hulladékot aprított fel, ezzel szeretett volna egy kis meleget teremteni otthonába. A tűzifát a polgárőr kolléga ajánlotta fel, melyet be is hordtak a hölgy otthonába. Még ezen a napon az Isaszegi Önkéntes Tűzoltóság, illetve az Isaszegi Városüzemeltetési Szervezet összefogásával és segítségével az egyesület kb. 10-15 címre szállított tüzelőanyagot.

Pataki Imre, a Herend Város Polgárőr Egyesület elnöke Ezt követően tájékoztatták őket, hogy egy egyedül élő rokkant férfi nem vette át a szokásosan lakására kiszállított ebédjét. Megkeresték a férfi egyik rokonát, akit magukkal vittek a helyszínre, ahol a szomszédok is megerősítették, hogy aznap még nem látták a férfit, ezért behatoltak a lakásába. A rokkant férfi magatehetetlenül feküdt a padlón. Pataki Imre azonnal mentőt hívott, akik bevitték a megyei kórházba és még aznap este megműtötték combnyaktöréssel. Az illető előző este esett el, ha nem intézkednek, legközelebb csak hétfőn mentek volna ki hozzá ebédet vinni, ezt az időt már valószínűleg nem élte volna túl a nagy hidegben egész hétvégén a fűtetlen lakásban.

Forrás:http://www.opsz.hu