Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dekrétum a „Leghűségesebb Falvaknak”

lovasemlektura0704-1.jpg„Önöket a verejtékük, a vérük és a hűségük forrasztotta össze a magyar földdel” - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton délelőtt Nardán, a Hűségtúra első állomásán. Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a Hűségtúrát.

„Önöket a verejtékük, a vérük és a hűségük forrasztotta össze a magyar földdel” - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton délelőtt Nardán, a Hűségtúra első állomásán. Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a Hűségtúrát.

Az egész hétvégén át tartó program a hagyományoknak megfelelően Nardán kezdődött, ahol a megjelentek megkoszorúzták a trianoni emlékművet. Hende Csaba honvédelmi miniszter az beszédében egy tavalyi ígéretére emlékeztette az egybegyűlteket. „Azt ígértem önöknek: mindent megteszek annak érdekében, hogy a magyar Országgyűlés fejet hajtson az önök hűsége, bátor magatartása előtt. Nos, Ágh Péter és Gyopáros Alpár képviselőtársaimmal sikerrel jártunk, és a parlament 2014. december 16-án megszavazta a CIII. számú törvényt, amelynek értelmében Narda, Szentpéterfa, Ólmod, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti ezentúl teljes joggal viselheti a Leghűségesebb Falu, azaz a Communitas Fidelissima címet” – fogalmazott a tárcavezető, majd átadta Glavanits Krisztina polgármesternek a törvényről szóló díszes dekrétumot.

A törvény indoklása szerint a hét érintett nyugat-magyarországi település azzal érdemelte ki a szóban forgó címet, hogy 1921-ben fegyveres küzdelemmel kényszerítették ki azt az 1922-es népszövetségi döntést, amelynek értelmében a települések a trianoni békediktátumban foglaltak ellenére továbbra is Magyarországhoz tartozhassanak. A többségében horvátok lakta Nardán rendezett ünnepségen részt vett Veszelij Zsivkovics, Horvátország magyarországi nagykövetségének első titkára is.

A Hűségtúra második állomása Felsőcsatáron volt, ahol a világháborús emlékművet koszorúzták meg a megjelent társadalmi szervezetek képviselői, köztük Hende Csaba. A koszorúzást követő ünnepségen a miniszter Lendvai Gábor polgármesternek adta át a felsőcsatáriak számára készített dekrétumot, amelyet Magyarország legmagasabb közjogi méltóságai láttak el kézjegyükkel, azaz Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az ünnepségen megjelent Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott is.

A Hűségtúra második napjának programja Vaskeresztesen kezdődött, ahol a hősi emlékművet koszorúzták meg a résztvevők. Hende Csaba honvédelmi miniszter koszorúját Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke helyezte el az emlékművön, ugyanis a tárcavezető a Péruska Mária zarándoklaton vett részt. A megemlékezést követően azonban már a honvédelmi miniszter adta át Balázs János polgármesternek azt a díszes dekrétumot, mely a 2014-es CIII. törvényről készült és ami szerint Vaskeresztes is viselheti a „Leghűségesebb Falu” dicső címet.

A későbbiekben Horvátlövőn Bugnits Vilmos, míg Pornóapátiban Fülöp Orsolya polgármester vehette át a tárcavezetőtől az Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke által aláírt díszes okiratot.

„Itt a Pinka folyó völgyében az önök többségében horvát és német anyanyelvű ősei egy földi paradicsomot teremtettek. Tisztelet és főhajtás jár nekik azért, amiért akár életük árán is ragaszkodtak hozzá és a magyar hazához” - fogalmazott a tárcavezető Horvátlövőn, ahol felavatták azt az emlékművet, melyen a „Communitas Fidelissima” felirat tanúsítja azt, hogy a település a „Leghűségesebb Falvak” közé tartozik, akárcsak Narda, Ólmod, Szentpéterfa, Pornóapáti, Vaskeresztes és Felsőcsatár.

 

(Forrás: Honvédelmi Minisztérium)- Köszönjük!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 8
Összes: 390952
Hónap: 4727
Nap: 136