Dr. Kopácsi Sándorra emlékeztek

Dr. Kopácsi Sándorra, a polgárőrség alapítójára, Budapest egykori rendőr-főkapitányára emlékeztek október 21-én Budapesten. Az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai épületén levő emléktáblát az Országos Polgárőr Szövetség nevében dr. Túrós András elnök, Markos György elnökhelyettes, valamint Kardos Pál alelnök koszorúzták meg.

Dr. Kopácsi Sándor 1922-ben, Miskolcon született, és életében a magyar történelem fontos szereplőjeként vett részt sorsfordító történésekben, így az 1956-os forradalmi eseményekben is. Az 1956-os forradalom ideje alatt Budapest rendőrkapitánya volt. Az erőszakmentes konfliktusmegoldás híveként legfőbb értéknek az embert tartotta. 1956. november elsején a Kilián laktanyában a Nemzetőrség parancsnok-helyettesévé választották. A forradalom leverése után, 1956. november 5-én letartóztatták és a Szovjetunió nagykövetségének börtönné alakított alagsorába zárták. A kínzások során csuklójába ütött szögek nyomát élete végéig viselte. A váci börtönből 1963. március 25-én szabadult. 1975-ben kivándorolt Magyarországról és Kanadában telepedett le. 1989-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

kopacsikoszoruzas19_2.jpg

A rendszerváltás idején visszatért Magyarországra, majd 1991-ben segített létrehozni az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetségét, amiből lett az Országos Polgárőr Szövetség.

Dr. Kopácsi Sándor 2001-ben, Torontóban halt meg. Tiszteletére az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége róla nevezte el a szervezet legrangosabb elismerését.

Forrás:http://www.opsz.hu/

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás.

Elérhetőség

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com

Ügyfél fogadás: