Dr. Túrós András elnöki köszöntője

Tisztelt Polgárőr társaim! Ismét egy sikeres évet búcsúztatunk, ami alkalmat ad arra, hogy értékeljem és megköszönjem a 2018-ban végzett áldozatos tevékenységeteket.

turos_andras5.jpg

2018 a stabilitás éve volt a Polgárőrség történetében, ami az elvégzett szakmai munka sikerességében, hatékonyságában is mérhető. Úgy tűnik, megállt a korábbi évekre jellemző fluktuáció, stabilizálódott, sőt emelkedett a létszám. Összesen közel 10 millió szolgálati órát teljesítettünk, ezek jelentős részét a rendőrséggel közösen járőrözve, ami mutatja a két szervezet közötti szoros együttműködést.
A 2018-as év végén búcsúztatjuk a 300×100 Biztonság és a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programunkat, nyugodtan mondhatom, hogy ezek feltették a koronát az esztendőre. Sikeresen működik a gyermek- és ifjúságvédelmi program, a polgárőrök számos jelzést adtak a gyermekvédelmi, gyámügyi hatóságoknak.

Célunk az, hogy fokozzuk a közterületi jelenlétet, ami erősíti a lakosság biztonságérzetét. Ez lesz 2019-ben az egyik legfontosabb feladatunk, hiszen a tevékenységünk akkor lehet hatékony, ha látnak minket az utcán, tudják, hogy mindig fordulhatnak hozzánk segítségért.

Két fontos, új programunk is indul jövőre. Az első célja, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a külterületekre, együttműködve a mezőőrökkel, természetvédelmi őrökkel.

A másik ilyen az alacsonyabb osztályú labdarúgó mérkőzések biztosításában való részvétel, elsősorban a megyei 1. és 2. osztályra fókuszálunk. Ezt a programot a Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve végezzük. Tovább folytatjuk a küzdelmet az illegális migráció ellen, a Határvédelmi Tagozat koordinálja a képzést, oktatást ezen a téren.

Célunk, hogy 2019-ben többet foglalkozzunk az egyesületek működésével, több figyelmet, segítséget kapjanak az Országos Polgárőr Szövetségtől, és a megyei vezetőktől a helyben működő szervezetek. Ennek érdekében elnöki konzultációs sorozatot kezdeményezek, hogy a helyi vezetők, polgárőrök elmondhassák, milyen kihívásokkal néznek szembe, milyen polgárőrséget szeretnének.

Végezetül tiszta szívemből köszönöm a 2018-as évben végzett önkéntes, áldozatos munkát. Az OPSZ nagyon büszke minden egyes polgárőrére. Kívánom, hogy 2019-ben boldogságban, egészségben, szeretetben éljenek, és ugyanolyan lelkesedéssel végezzék önkéntes munkájukat, mint azt eddig tették.

Dr. Túrós András elnök