Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egységes nyári formaruhát kaptak a Balaton-parti és a Velencei-tavi polgárőrök

A Keszthelyi Rendőrkapitányság vendéglátásában rendezett bensőséges kis “házi ünnepség” keretében július 26.-án adták át a Balaton-parti és a Velencei-tavi polgárőr egyesületek képviselőinek azt a 385 garnitúra, 5 millió 522 ezer forint beszerzési értékű nyári formaruhát, aminek ötletét dr. Túrós András ny. r. altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az idénynyitó rendezvényen vetette fel.

article preview

A Keszthelyi Rendőrkapitányság vendéglátásában rendezett bensőséges kis “házi ünnepség” keretében július 26.-án adták át a Balaton-parti és a Velencei-tavi polgárőr egyesületek képviselőinek azt a 385 garnitúra, 5 millió 522 ezer forint beszerzési értékű nyári formaruhát, aminek ötletét dr. Túrós András ny. r. altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az idénynyitó rendezvényen vetette fel.

polgornyariruha-033-777x437.jpg

A június 7.-én Keszthelyen tartott idegenforgalmi szezonnyitó tanácskozáson elmondtam, hogy a Balaton parton, a Velencei tó mentén, különösen a strandokon szolgálatot teljesítő polgárőrök munkáját  jelentősen megkönnyítené az egységes, könnyű nyári formaruhára – emlékeztetett a kezdetre köszöntőjében dr. Túrós András -. A rendezvényen részt vett  dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, Zala megyei rendőrfőkapitány, aki a javaslatomat felkarolta, megteremtette hozzá a szükséges forrásokat, egyeztetett az érintett megyei rendőrfőkapitányokkal, s engedélyt kért az országos rendőr-főkapitányságtól. Mindemellett a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságán kijárta, hogy rövid időn belül legyártsák a ruhákat, így 2-3 hét alatt elkészülhettek a méretre szabott öltözetek. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, mint a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság mostani vezetése, gondot fordított arra is, hogy ne csak a saját megyéjében ténykedő polgárőrök, hanem az idegenforgalomban érintett összes Balaton-parti és Velencei-tavi egyesület megkapja a támogatást. Mindemellett természetesen köszönet illeti a megvalósításhoz csatlakozó mindhárom megye rendőrfőkapitányát, akik hozzájárultak az anyagiak biztosításához.

Fontos, hogy a polgárőrök egységesen jelenjenek meg a közterületen. Különösen az idegenforgalommal érintett településeken elengedhetetlen a tiszta, pedáns, elegáns formaruha, amely jó hatással van a Polgárőrség imázsára, nemkülönben a lakosság, valamint a nyaralók biztonságérzetére – hangsúlyozta az OPSZ elnöke, aki, mint tudott, hosszú ideig rendőri vezető volt, így mind a két oldalról tisztában van azzal, hogy a közbiztonság érdekében milyen fontos a rendőrség és a polgárőrség stratégiai partnersége, együttműködése. – Tapasztalható, hogy a rendőrség a szó igazi értelmében, mint egy nagy testvér segíti a “kistestvért”, támogatja nem csak szakmailag, hanem többek között technikai felszereléssel is.  A rendőrség támogatása permanens, augusztus 9-én ORFK-tól például újabb 210 darab járőrkerékpárt kap a Polgárőrség. Természetesen a rendőrség mindezt nem”barátságból” cselekszi, hanem ezzel is a kiegyensúlyozott közbiztonságot erősíti, az emberek biztonsága érdekében alakítja ki szoros kapcsolatait a civil szervezetekkel.

– A támogatással a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság stratégiai partnere, a Polgárőrség munkáját kívánja segíteni,  ezzel is elismerve az általuk önállóan, valamint a rendőrséggel közösen teljesített szolgálat fontosságát – tolmácsolta dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, Zala megyei rendőrfőkapitány üdvözletétProk József ezredes, Zala megyei rendőrfőkapitány helyettes,hozzátéve: – A főkapitányság kiemelt hangsúlyt helyez a polgárőr szervezetekkel történő kapcsolattartásra, a közös feladatellátásra, amelynek egyik kiemelkedő színtere a nyári idegenforgalmi idény, kiemelten a Balaton-part.Bízunk abban, hogy az egységes formaruha is hozzájárul az eddigi eredményes munkakapcsolat és stratégiai partnerség további fenntartásához.

Dr. Piros Attila dandártábornok, Somogy megye rendőrfőkapitányais a Polgárőrség szerepének fontosságát hangsúlyozta: – A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen előadást tartva mindig elmondom, hogy a közrend és közbiztonság megteremtése, fenntartása és fejlesztése közös cél és érték, amelyet meg kell teremteni,és meg kell védeni. Az a hallgató, aki ennek az összetevői felsoroláskor az állami és önkormányzati szervezeteken túlmenőennem nevezi meg a Polgárőrséget, az nálam a vizsgán nem megy át. Mert a közös cél és az érték nem más, mint hogy megakadályozzuk a bűncselekményt, hogy ma kevesebb legyen, mint tegnap volt, holnap pedig a mainál kövessenek elkevesebbet. Köszönet illeti a polgárőröket, hogy a szabadidejükben, feláldozva sok mindent hozzájárulnak ehhez. Azt szoktam mondani – jegyezte meg a dandártábornok -, hogy Somogyország 74 kilométer hosszú Balaton partján, és nem csak az idegenforgalmi szezonban, nem kell többször szolgálni csak az év 365 napjának 24 órájában. És ezt a törekvést polgárőreinknél is tapasztalom.

Dr. Anda György ezredes, Veszprém megyei főkapitány helyettes leszögezte, hogy a rendőrség az egész országban számít a polgárőrségre, természetesen egész évben, de nyáron kiemelten, hiszen a turizmuson mellett ebben az évszakban rengeteg olyan tömegeket vonzó rendezvény is munkát ad, amelynek a közbiztonságát, közlekedésbiztonságát a polgárőrökkel együtt még magasabb színvonalon tudják szavatolni. – Az idei nyáron a FINA világbajnokság balatonfüredi nyíltvízi úszásának versenyszámai lezajlottak, a biztosításában 285 polgárőr vett részt és majdnem 2500 óra szolgálatot teljesítettek. Persze nem csak Veszprém megyei polgárőrök állták a sarat, besegítettek a szomszédos megyék egyesületei és kitett magáért a motoros tagozat is.  Veszprém megyében az összes rendőr tudja – állította a főkapitány helyettes -, hogy a polgárőrök szerves részei, alkotó elemei az ország biztonságának, s a nagyrabecsülésük jeleként járultak hozzá a polgárőrök felszereléséhez.

A polgárőrök nevében Szabó Sándor, a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület elnöke mondott köszönetet. Elmondta, hogy nagyon örülnek a nyári öltözetnek, tavaly kettőt kaptak, annak is nagy hasznát vették, ebben a nagy melegben a könnyített ruházatsegít majd a szolgálat teljesítésében.

Szöveg és kép: Fincza Zsuzsa

Forrás:http://polgarorok.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 16
Összes: 420792
Hónap: 11277
Nap: 409