Elfogadták a munkatervet és a költségvetést

Maratoni hosszúságú ülést tartott január 18-án az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége, melynek során elfogadták a 2019-es évre szóló költségvetési tervet is. De nézzük csak sorjában.

190118elnoksegi.jpg

Az Országos Polgárőr Szövetség ez évi első elnökségi ülésén először a Szikszói Polgárőr Egyesület kizárási eljárásáról Szabó Zoltán, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szövetség elnöke, OPSZ megbízott ismertette tapasztalatait. A fegyelmi eljárás miatt indított vizsgálat, illetve a tények feltárása után a megbízott személyek elmondták tapasztalataikat, majd javaslatot tett arra, hogy a polgárőr egyesület kizárása nem indokolt. Csóra György kiemelte, hogy egy ember cselekedete miatt nem szabad büntetni egy egész egyesületet, ezért, mint az érintett megye vezető polgárőre, ő is javasolta, hogy az egyesületet ne zárják ki. Az ezt követő egyöntetű szavazás alapján az eljárást megszüntette az elnökség. Ezután gyorsan két tagfelvételi kérést bíráltak el. Ennek értelmében egyhangú szavazásokkal tagnak felvették a Katasztrófavédelmi Polgárőr Egyesületet, a Zselic Polgárőr Egyesületet, illetve a Tomor Községi Polgárőr Egyesületet.
A költségvetés, illetve a munkaterv megtárgyalása előtt dr. Túrós András kiemelte: 2019-ben az egyesületek felé szeretnénk fordulni, illetve az eddiginél is nagyobb párbeszédre akarunk lehetőséget adni a polgárőr egyesületeknek. Ezért is lett az idei év jelmondata: Szervezetileg arccal az egyesületek felé, Szakmailag arccal a közterületek felé!
Az első félévi munkatervet dr. Sárközi Ferenc főigazgató terjesztette elő, melyhez az elnökségi tagoktól több észrevétel, illetve módosító javaslat is elhangzott. Ezután a módosított munkatervet egyhangúlag elfogadták.

_sja8682.jpeg

Negyedik napirendi pont viszont már sokkal pezsgőbb volt, ugyanis döntöttek az OPSZ 2019. évi költségvetési tervéről. Dr. Fekecs Dénes kiemelte, hogy ugyanakkora költségvetési támogatással számoltak, mint amennyit tavaly kapott a Belügyminisztériumtól a Polgárőrség, viszont a minimálbér és bérminimum emelése miatt 2019-re magasabb bérrel, adóval, illetve járulékokkal kellett számolniuk. Bár több lesz a költségük, ugyanakkor egy megyei szövetség sem kap a tavalyihoz képest kevesebb támogatást. Sőt, még emelni is tudták az összeget, így a polgárőr egyesületeknek 2019-ben több pénz, 753 millió forint jut majd. Dr. Ackermann János az OPSZ gazdasági igazgatója elmondta, hogy ez a költségvetés az OPSZ költségvetése és nem a Polgárőrségé. A Polgárőrség sokkal nagyobb gazdasági erőt képvisel összességében.
Záporoztak a kérdések és vélemények a cégautóadóval, a kiutalási elszámolással és az informatikai fejlesztéssel kapcsolatban. A hozzászólások nagyon egységes véleményeket fogalmaztak meg. A gazdasági és pénzügyi elnökhelyettes külön kiemelte, hogy jelentős összeget kell elhatárolniuk a több mint ezer polgárőr autó után fizetendő cégautóadóra. A cégautóadóval kapcsolatban több hangzatos kérdés, vélemény is elhangzott, miszerint annak kifizetését továbbra is az Országos Polgárőr Szövetség teljesítse. Fontos és jövőbe mutató témát ismertetett Steiner Attila, aki az informatikai fejlesztés időszerűsége mellett érvelt. A fejlesztés kivitelezését a T-System Magyarország vállalta. Ha elkészül a fejlesztés, akkor az elaprózott nyilvántartások megszűnnének és egy komplex nyilvántartási rendszer jönne létre. Az elnökség tagjai egyetértettek, hogy a fejlesztésre szükség van és 21 igen, 1 tartózkodás valamint 1 ellenszavazat mellett az elnökség elfogadott. Továbbá az elnökség döntött amellett is, hogy az cégautóadó nyilvántartását és annak megfizetését a megyei szövetségek helyett továbbra is az OPSZ készítse el, illetve teljesítse azt. Erdős Viktória az OPSZ környezetvédelmi alelnöke az ülésen elmondta, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal egy mintaprogramot indított el a kutyás munkacsoport. Az idei évben az ORFK 10 millió forinttal támogatja egy regionális kutyakiképző központ létrehozását.
Ezután az elnökségi ülés legfontosabb szavazása következett. Az OPSZ 2019. évi költségvetés tervezetét az elnökség egyhangúlag elfogadta, melyet a május 11-i OPSZ küldöttgyűlés fog jóváhagyni.

Dr. Fekecs Dénes később elmondta, örül, hogy az elnökség egyhangúlag fogadta el a költségvetési tervet. „Az elmúlt évi takarékos és fegyelmezett gazdálkodás eredményeként annak ellenére, hogy a kötelező minimálbér és bérminimum emelkedett, ám a költségvetési támogatás, amit a Belügyminisztériumon keresztül kap az OPSZ nem változott, mégis több pénzt tudunk idén szétosztani a területi szövetségek és az egyesületek között. Ez egy nagyon fontos szempont. Összességében ez egy nagyon jó költségvetés, senki, egyetlenegy területi szövetség sem kap kevesebbet, inkább többet. Ugyanis 5 és fél millió forinttal többet tudtunk átcsoportosítani a területi szövetségeknek, természetesen azzal, hogy annak 80 százalékát adják tovább az egyesületek számára. 2013 polgárőr egyesülettel számoltunk, benne 66 ezer 900 polgárőrrel, bele számítva az ifjú polgárőröket is.”

Ezután a közterületi járőrszolgálatok hatékonyságának fokozására tett javaslatot Szabó Zoltán, melyet az elnökség a szavazatával is támogatott. Majd a Lovas Tagozat 2019-es terveiről adott rövid ismertetőt dr. Rácz Adrienn tagozatvezető. Kiemelte, hogy július 13-án, Táborfalván lesz megtartva a Lovas Polgárőrök VIII. Szemléje, mely idén már nem az Országos Polgárőr Nappal együtt lesz megrendezve, hanem külön programként. Majd bejelentette, hogy összeolvad a Lovas Tagozat és a Kutyás Munkacsoport, így már együtt tudnak járőrszolgálatot ellátni a kutyás és a lovas polgárőrök, együtt tudnak majd lobbizni. Ezt megerősítendő az OPSZ elnöksége megválasztotta a tagozat új vezetését, melynek alelnöke Molnár Zoltán lett, aki egyben a kutyás munkacsoport vezetője is.

_sja9203-edit.jpeg

Csorba Sándor, a Határvédelmi Tagozat elnöke is beszámolt a 2018-ban végzett munkájukról, illetve - mivel továbbra is meg van a déli határnál a migrációs nyomás - röviden vázolta az ez évi terveiket. Az elhangzottakhoz Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is hozzászólt, és az ukrán-magyar határ védelmére hívta fel a figyelmet, hisz onnan is jönnek folyamatosan a migránsok, azon a szakaszon élő polgárőrök is fokozott szolgálatot látnak el. Pausz Ferenc a Motoros Tagozat eddigi munkáját vázolta pár szóban, majd indítványozta az új vezetésük megválasztását. A Motoros Tagozat elnökének Huszti Lászlót választotta az elnökség, aki az OBB Tanácsadó testültének tagja, a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesületének elnöke. Az elnökség további két új tagot és megválasztott a Motoros Tagozat vezetésébe, így a Motoros Tagozat vezetése 10 főre növekedett.
Az OPSZ Etikai Szabályzatának módosítására is érkezett előterjesztés. Cseh István elnök elmondta, hogy a most előterjesztett szabályzatmódosítás nagyon jó lett, segíti a polgárőrök munkáját. A módosító javaslatok előterjesztése után viszont parázs vita alakult ki, melynek végén a jelenlevők úgy döntöttek, a módosítást újradolgozzák.

„Ez egy igen jó és konstruktív értekezlet volt – mondta az ülés zárásaként dr. Túrós András. – Nagyon örülök, hogy van költségvetése az Országos Polgárőr Szövetségnek és ezzel megkaptuk a felhatalmazást, hogy a küldöttgyűlésig a költésvetés végrehajtását megkezdhetjük.”

(Lőwinger Zoltán Mihály)

Sebestyén Jenő fotói itt, illetve a Fotóalbumban