Érden a Polgárőrség volt fókuszban

Polgárőrség a közéletben címmel tartottak fórumot szeptember 19-én Érden, a nemrégiben átadott Parkvárosi Közösségi Házban.

tmeszaros.jpg

A szép számmal megjelent érdeklődők először dr. Túrós András prezentációját kísérhették figyelemmel. Az OPSZ elnöke beszélt a Polgárőrség múltjáról, jelenéről, az elért eredményekről és sikerekről. Elmondta, hogy a kormány sokat tesz a közbiztonság javítása érdekében, és bár a 80-as, 90-es években közbiztonsági deficit volt, 2010-től jelentősen javult a helyzet. Mint mondta, a közbiztonság csak elhatározás kérdése. „Tehát nem csak óhajtani kell a közbiztonságot, hanem azért nagyon sokat kell tenni.” Példaként hozta fel a kormány közbiztonsági és büntetőpolitikáját, a jogrend megváltoztatását, vagy az illegális migráció elleni védekezést.

erdforum01.jpg

„A Polgárőrség ma az aranykorát éli” jelentette ki az OPSZ elnöke, aki rávilágított: a jogi háttér megvalósításával mára eljutottak oda, hogy egyedüli civil szervezetként csak a Polgárőrség végezhet közterületi bűnmegelőzési tevékenységet. Beszélt arról is, hogy a közbiztonság ma három lábon áll (Rendőrség – Önkormányzatok - Polgárőrség) és ez egy jól működő rendszer, ehhez nem kell nyúlni. Sőt, mint mondta „Ennek a rendszernek nincs alternatívája.”  Kiemelte azt is: Kevés olyan civilszervezet van, amely elmondhatja, hogy a kormány stratégiai partnere. Ez már maga egy elismerés! Ennél már csak az lehet magasabb, amikor Kövér László házelnök, Magyarország második legfőbb méltósága azt mondja: A Polgárőrség a haza védelmének és biztonságának egyik legfontosabb társadalmi pillére. De mások is megfogalmazták, hogy „a Polgárőrség nemzeti érték”, „a Polgárőrség egy aranytartalék”, vagy azt, hogy „a Polgárőrség a közbiztonság kincse.”
Végezetül dr. Túrós András bejelentette, a polgárőrök még ebben az évben elkezdik a fokozott külterületi járőrszolgálatukat, hogy ezzel is erősítsék a közbiztonságot.

erdforum02.jpg

Nogula Tamás rendőr ezredes, Érd Megyei Jogú Város rendőrkapitánya is méltatta a polgárőrök munkáját, különös tekintettel az érdiekre. Megemlítette, hogy a közös munkájuk során a polgárőrök rendszeresen vesznek részt a közlekedésbiztonsági akciókban, rendezvények biztosításánál. Kiemelte, hogy míg pár évvel ezelőtt sok bejelentés érkezett a rendőrségre az úgynevezett barackos területről a sok terménylopás miatt, de mára ez már szinte teljesen megszűnt, nincs terménylopás, amiben hathatós szerepük volt a helyi polgárőröknek.

erdforum04.jpg

Szót kapott még Gurubi János rendőr százados, aki többek közt az ifjú polgárőröket biztatta, illetve a városi közterület-felügyelet vezetője is felszólat, aki szintén méltatta a polgárőrök áldozatos munkáját. Ezután T. Mészáros András a város polgármestere lépett a mikrofonhoz. Mint mondta az önkormányzatoknak is érdekük, hogy a településükön jó legyen a közbiztonság. Érd városa kezdetektől fogva jelentős mértékben támogatja az Érdi Városi Polgárőr Egyesületet. „Erőnkhöz mérten mindig megadunk mindent, amit a polgárőrök kérnek” mondta T. Mészáros Árpád, miközben nyomatékosította, hogy nagyon fontosak a különböző közbiztonsági programok, az iskolák és benne a gyerekek védelme. „Én az elmúlt napokban nagyon sokat beszéltem a közbiztonságról és örömmel mondhatom, hogy a 23 megyei jogú város közül Érd az, amelyik a bűncselekményeket tekintve szinte a legjobb mutatókkal rendelkezik. Kijelenthetem, hogy a polgárőröknek adott évi 23 millió forintos támogatás jó helyre ment.”

A beszédek után Macsotay Tibor, az érdi Városi Polgárőr Egyesület elnöke értékelte és foglalta össze az elhangzottakat, majd a jelenlevő városi lakók tehettek fel kérdéseket.

Forrás:http://www.opsz.hu/

Összes: 362050