Erősítik a határ menti települések biztonságát

roszkei_vizit.jpgAz Országos Polgárőr Szövetség és két megyei szövetsége – Jász-Nagykun-Szolnok és Békés – vendég polgárőrökkel segíti a menekültáradattal sújtott Csongrád megyei települések – elsősorban Röszke, Mórahalom és Ásotthalom – önkéntes bűnmegelőzőinek tevékenységét – hangzott el szeptember 15-én azon a kis ünnepségen a Röszke országhatár mellet lévő Dobó tanyán, az ide érkezett polgárőrök szálláshelyén, szolgálatuk megkezdése alkalmából.

roszkei_vizit.jpg

Fotó: Erdős Csaba

Mint Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, a határ menti egyesületek tagsága az elmúlt hónapokban megfeszített munkát végzett az érintett településeken. A megerősítő erő a legjobbkor érkezett, hogy a helyi önkéntes bűnmegelőzők kicsit „fellélegezhessenek”. Köszönetét fejezte ki a két megye önkénteseinek felajánlásukért, majd elmondta: két csoportba osztják a vendég polgárőröket. A csapat egyik fele nappal, a másik éjszaka lát el szolgálatot. Valamennyien reggelit és hideg ebédet kapnak, a meleg vacsorát pedig közösen fogyaszthatják el.

Hálás köszönetet mondott az ide érkezetteknek Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere, aki elmondta: rendkívül hálás a település polgárőreinek, akik jelenlétükkel, szolgálatadásukkal tartják a lelket a településen élőkben, e nehéz időkben is. Bár mától új helyzet van a kormány rendeletének köszönhetően, vélhetően kevesebb migráns érkezik majd, ám szükség van mindenki áldozatvállalására ahhoz, hogy a régi kerékvágásba visszataláljanak. Ezért is örül minden felajánlásnak, ennek pedig különösen, hiszen a vendég polgárőrök segítségével még erőteljesebben látszik majd a bel- és külterületeken az önkéntes bűnmegelőzők jelenléte, ami a szubjektív biztonságérzet növekedésével járhat együtt.

Az új helyzethez igazodva az itt szolgálatot ellátó vendég polgárőrök – a Belügyminisztérium elvárásainak megfelelően – elsősorban a hatalmas tanyavilágban látnak el visszatérő szolgálatot. Az érintett területen mintegy háromezer tanya található, ennek a fele lakatlan – fejtegette beszédében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. Miután az illegális migránsok elsősorban a tanyákon húzhatják meg magukat átmenetileg, szükséges ezen ingatlanok állandó ellenőrzése. Ily módon előzhetjük meg a lakatlan tanyák, s a berendezett, de magára hagyott hétvégi házak elleni jogellenes cselekedeteket. Ugyanakkor – mint hallottam – az ide érkezettek besegítenek e három település belső területén is a járőrözésbe, az iskolakezdési akcióba, a közrend, a közbiztonság és az e területeken élők biztonságérzetének javítása érdekében. Köszönöm önkéntes felajánlásotokat, eredményes és eseménymentes szolgálatot kívánok Nektek!

Kolozsi József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség és Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: örömmel jöttek segíteni barátaiknak, s a két elnök azt sem rejtette véka alá: annak ellenére, hogy a legtöbb polgárőr munkahellyel rendelkezik, szabadságukat feláldozva jöttek segíteni ebben a helyzetben. Felvetették azt is: a hosszú hétvégéken – ha megoldható az elszállásolásuk – még többen jönnének, ezzel is erősítve együvé tartozásukat, a Polgárőr szellemet.

Az ide érkezettek – 15-15 polgárőr – a közös villásreggeli elfogyasztása után kapták meg a beosztásukat, s míg az éjszakások pihenni tértek, a „nappalosok” a három érintett település több mint félszáz polgárőrével közösen megkezdték munkájukat, így biztosítva a csaknem állandó jelenlétet e településeken és a kiterjedt tanyavilágban.

Mindehhez dr. Túrós András hozzátette: az Országos Polgárőr Szövetség fokozott szolgálatot kért kétezer tagegyesülete 52 ezer polgárőrétől azokon a településeken, ahol a rendőri erők a migráció kezelésével vannak elfoglalva.

T. Z.

Forrás:http://www.opsz.hu/