Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Etikai ügyek – okulásul

paragrafus_ember.jpgAz Országos Polgárőr Szövetség Etikai Bizottsága Cseh István elnök vezetésével számtalan ügyet tárgyal hónapról hónapra. Ezek többségét – éppen mert, névtelen feljelentésen alapuló esetek – természetesen megszüntetik.

Az Országos Polgárőr Szövetség Etikai Bizottsága Cseh István elnök vezetésével számtalan ügyet tárgyal hónapról hónapra. Ezek többségét – éppen mert, névtelen feljelentésen alapuló esetek – természetesen megszüntetik. Ám vannak esetek, amelyek hosszas vizsgálatot követelnek, s bizony több alkalommal is kiderül: nem véletlen volt a bejelentés. Okulásul ezekből az ügyekből emelünk ki kettőt ezúttal.

 

paragrafus_ember.jpg

 

Az Országos Polgárőr Szövetségnek a közigazgatási hatósági feladatai körében eljáró OPSZ Etikai Bizottság hivatott dönteni a szolgálati és etikai szabályokat megszegő polgárőrökkel szemben benyújtott panaszról.

 

Az etikai eljárások különböző tapasztalatokat mutattak az ügyek feldolgozása során.

 

A fegyelem lazaságát tükrözi vissza, hogy az egyesületi vezető tisztségviselők a velük szemben indított büntető eljárásról a bejelentést sokszor elmulasztják – az OPSZ hatályos Alapszabálya 137. pontjának előírását figyelmen kívül hagyva –, miközben az OPSZ Alapszabály 138. pontja kimondja: a tisztségviselő „…a büntetőeljárás alatt a tisztségéből fakadó feladatait nem láthatja el.”
Erre volt példa a következő eset:
Egyik Északkelet-magyarországi megyének egy községi polgárőr egyesülete vezetőjével szemben 2013. december 26-a óta folyt nyomozás állatkínzás vétsége gyanúja miatt, amelyről az OPSZ Etikai Bizottsága csak egy panaszos bejelentése alapján értesült 2015 márciusában.

 

Sajnos az egyesületi elnök nemcsak, hogy nem jelentette be a vele szemben folyó büntetőeljárást, de az etikai vizsgálat során sem tanúsított együttműködést.

 

Az OPSZ Etikai Bizottsága a lefolytatott etikai eljárás során megállapította, hogy az egyesület elnöke megsértette a polgárőrtörvény 12. § (4) bekezdése szerint előírást: „A polgárőr köteles a polgárőr egyesületnek haladéktalanul jelezni, ha vele szemben szabálysértési vagy büntetőeljárás indult. A polgárőr egyesület e tényről haladéktalanul tájékoztatja az Országos Polgárőr Szövetséget...”
Továbbá megsértette az OPSZ Etikai Szabályzatában megfogalmazott etikai normákat: „A polgárőr…” „tudatában van annak, hogy saját személyén keresztül az egész polgárőrmozgalom megítéléséért is felelős.” Továbbá „A polgárőr jól ismeri a tevékenységét szabályozó előírásokat, önként vállalt munkáját magas színvonalon, jogszerűen és szakszerűen, hatékonyan, az állampolgárok megelégedésére végzi…”)

 

Az OPSZ Etikai Bizottsága – figyelemmel a polgárőrtörvény 25. § (1) bek. b) pontjára – a törvényben meghatározott intézkedést alkalmazva – az egyesület elnökét a polgárőri szolgálat ellátásától 6 hónapra eltiltotta.

 

Számos alkalommal előfordul, hogy a bejelentett etikai vétség elkövetője a vele szemben megkezdett vizsgálat során, még annak befejezése előtt vagy kilép az egyesületből, vagy az egyesület zárja ki tagjai sorából, megszünteti a tagsági viszonyát.

 

Az etikai vizsgálat érdemben nem folytatható tovább, mindemellett a cselekmény rossz fényt vet a polgárőrségre, illetve a polgárőrökre
Ilyen eset volt, amikor a rendőrségre több bejelentés érkezett gyújtogatásról egy közép-dunántúli településen 2015 májusában.
Az egyesület egyik polgárőre a tűzesetek helyszíneit biztosította, miközben szemtanúk szerint a tüzek okozója is ő volt, amit aztán maga is elismert, ezért a bíróság is elmarasztalta. Az egyesületből még a vizsgálat megindítása előtt önként kilépett.

 

Egy másik eset szerint 2015. május 18-án családos emberek bejelentést tettek egy polgárőrrel szemben, aki egy budai kerület játszóterén két kislánnyal polgárőrhöz nem méltó módon viselkedett (káromkodott, agresszív volt), továbbá amikor rászóltak, fenyegetőzött. A polgárőr egyesület azonnal, azaz már a bejelentést követő napon megszüntette tagságát – a lakosok nagy megelégedésére.

 

Az Országos Polgárőr Szövetség kéri a polgárőr szervezetek vezetőit és a polgárőröket, hogy nagyobb felelősséggel és jobb felkészültséggel végezzék önkéntes munkájukat a helyi közösség lakossága és az ország közvéleménye előtt.


Forrás:http://www.opsz.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 4
Összes: 602160
Hónap: 35129
Nap: 1668