Füstölő kémény program

Az Országos Polgárőr Szövetség karitatív programot indít a tanyákon élő, idős emberek védelmére a fűtési szezon ideje alatt.

opsz_logo_1000.jpg

Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelt figyelmet szeretne fordítani a külterületekre, tanyavilágra és segítséget kíván nyújtani a tanyákon élő, idős emberek számára. Kiemelten a program három megyére terjed ki: Bács-Kiskun, Csongrád, Békés. A program célja az idős, egyedül élő emberekre irányuló fokozottabb odafigyelés. Nem utolsó sorban felhívjuk a figyelmet a megfelelő tüzelőanyaggal (fa, szén) való fűtésre, valamint a téli időszakban előforduló fagyás és füstmérgezés megelőzésére.
A polgárőrség az említett külterületeken, tanyákon a fenti problémák elkerülése miatt fokozottabb járőrszolgálatot lát el, bevonva a falugondnokokat, mezőőröket. Ezáltal azok az idős emberek, akik egyedül élnek nagyobb figyelmet kapnak, és ha a polgárőrök észlelnek bármi problémát, segítségükre tudnak lenni.
A lakosság minél szélesebb rétegének elérése érdekében a polgárőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatait is figyelembevéve szervezi meg a program végrehajtását.
Javaslat polgárőri faladatok ellátására a téli időszakra vonatkozón:

• a szolgálat tervezésekor figyelembe kell venni a polgárőröknek az együttműködő szervek által meghatározott feladatokat
  • a rendőrség által leírt Tanya-programokat, azok végrehajtását
  • alkalomszerűen a tanyákon élő embereket segíteni kell
  • figyelemfelhívás a rendszeres vizsgálatokra a lakosság körében a saját tüzelő berendezéseik, illetve kémények ellenőrzésére
  • körültekintő üzemeltetés a tüzelőberendezésekkel, a tiszta levegő utánpótlása
  • szén-monoxid érzékelő használata a lakásokban, házakban
  • együttműködés a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, önkormányzatokkal, annak intézményeivel ezen időszak alatt.

Budapest, 2018. január 16.

Csonka Nándor
Sajtófőnök