Idén is hatalmas siker az OPSZ tábor

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2019-ben is megszervezte az Országos Polgárőr Szövetség az Ifjú Polgárőr Közlekedési Tábort Gyenesdiáson. A felejthetetlen hangulatot az ország minden részéről érkező ifjú polgárőrök, valamin a színes programkínálat garantálta.

19opit1.jpg

Minden nap izgalmas programokkal, kihívásokkal telik a táborozók számára. Ezek nem csak szórakoztatók, hanem igen értékes szakmai tapasztalatokkal is felvértezi a közel száz fiatalt, akik 2019. június 29. és 2019. augusztus 3. között ellátogattak Gyenesdiásra.

19opit2.jpeg

- Nagyon örülök, hogy az idei évben is ilyen sokan eljöttek és továbbra is hatalmas érdeklődés övezi a tábort, amelyet az idén is a KTI támogatásával valósítottunk meg. Ez a hét a közlekedés jegyében telik, de számos más területről is gyűjthetnek szakmai tapasztalatokat az ifjú polgárőreink, amelyeket a meghívott vendégelőadók és társszervek biztosítanak. Minden napot tematikusan építettünk fel, ahol csakis az adott szervezet mutatkozott be és adtak lehetőséget a táborozóknak arra, hogy bepillantsanak a hétköznapjaikba. Így volt polgárőrnap, honvédelmi nap, rendőrségi nap, közlekedési nap – foglalta össze az egy hetes tábor eseményeit Horváth Róbert, az OPSZ Ifjúsági, Sport és Karitatív alelnöke, a tábor egyik fő szervezője.
A táborozók valóban sok izgalmas kalandban volt részük, hiszen amellett, hogy Magyarország minden szegletéből érkeztek ifjú polgárőrök és lehetőség nyílt a kapcsolatok építésére, az interaktív programokban magukat is próbára tehették. Így egy napra akár a katonai egyenruhát is magukra ölthették, kipróbálhatták milyen egy teljesen felszerelt katona bőrébe bújni, vagy milyen különleges feladatokat képesek megoldani a magyar honvédek. Mindezt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár jóvoltából, akik egy egész napot töltöttek el a táborozókkal.
A katonai toborzók fegyverzettechnikai bemutatóval is készültek, ahol az ifjú polgárőrök megismerkedhettek a fegyverek felépítésével, a hadifegyverek működési elvével. A szakemberek irányítása mellett a demó fegyverekkel a fiatalok azt is elsajátíthatták, hogyan kell felvenni a helyes lőtartást, miként zajlik egy tárcsere, hogyan kell elővenni és rejteni a fegyvert. Az ifjú polgárőröknek ez némi betekintést nyújtott a hivatásos szolgálat egyik szegmensébe, hiszen többen fontolgatják azt, hogy rendőri, esetleg katonai pályára lépnek.
- Úgy gondolom, hogy az ifjú polgárőrök a mi nagyköveteink a kortársaik körében – fogalmazott közlekedésbiztonsági előadása után Berzai Zsolt r. alezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára. – Iskolai időszakban az iskolarendőrökön keresztül tudunk kommunikálni a fiatalokkal, azonban a szünetekben szükség van azokra, akik kortársaikat tájékoztatják, ha kell figyelmeztetik arra, hogyan kell szabályosan, biztonságosan közlekedniük. Úgy vélem ez fontos feladat, így szívesen veszünk részt a fiatalok képzésében – tette hozzá az alezredes, aki kiemelte, a polgárőrség hatalmas segítséget nyújt a rendőrség számára a közlekedésbiztonság megóvása területén, hiszen a szolgálatellátás során rendszeresen vesznek részt közlekedésbiztonsági akciókban, programokban.
A fiatalok napirendje igen sűrű, már kora reggel FitFight tréninggel indítanak, majd jönnek az oktatások, képzések, előadások. A délután a bemutatóké és a különleges programoké, ezt követően pedig önvédelmi és erősítő foglalkozásokon vesznek részt. A nap vége pedig a közösségé, a beszélgetésé és a szórakozásé, hiszen a Balaton parton csakis jól érezheti magát egy fiatal táborozó.

_sja6258.jpeg

Az erőnlét megőrzése, az egészség, az önvédelem, a támadáselhárítás fontos részét képezi a tábor életének. Éppen ezért a mindennapos edzések mellett egy különleges előadásra is sor került, ahol a Belügyminisztérium által akkreditált képzéseket oktató GOW Egyesület tartott interaktív oktatást, ahol a fiatalok olyan elméleti és gyakorlati képzést kaptak, amelyet a későbbiek során polgárőrként tudnak majd alkalmazni a szolgálatellátás során. A szakmaiasságot Balla Tibor vezető instruktor neve fémjelezte, akit elkísért Tóth István rendőr alezredes és Berndt László rendőr hadnagy is, ők együtt dolgozták ki a program alapjait. Emellett a hétköznapokra is sok hasznos tudásanyagot nyújt, hiszen mindezekkel megelőzhetők azok a szituációk, amelyek előidézhetik, hogy az ifjú polgárőrök támadások áldozataivá váljanak. Mindez egyfajta arculcsapása is volt azoknak, az interneten terjedő videóknak, amelyet önjelölt mesterek, szakemberek terjesztenek arról, miként kell felfegyvereznie magát egy fiatalnak ahhoz, hogy megvédje önmagát. Ezek a videók minden valóságalapot és észszerűséget nélkülöznek.
A programelem azért is különleges volt, hiszen olyan tudásanyagot adott át, amelyet a hivatásos pálya iránt érdeklődő fiatalok a későbbiek során is hasznosítani tudnak majd.
Az ifjú polgárőrök nagyon élvezték a táborozás perceit, hiszen egy hatalmas kalandként éltek meg minden percet.
- Én már második éve vagyok aktív tagja a táborozók csapatának – mesélte Borsos Anna, aki Tiszadobról érkezett. – Én már polgárőr vagyok, hiszen 19 éves elmúltam. Nagyon jól érzem magam itt, illetve polgárőrként. Tiszadobon önkéntes tűzoltóként kezdtem, majd itt szerettették meg velem a polgárőr munkát. Azonnal jelentkeztem ifjú polgárőrnek és nagyon nem bántam meg a dolgot – mondta Anna, a tábor egyik csoportvezetője, aki hozzátette, amellett, hogy nagyon jól szórakoztak a többi ifjú polgárőrrel, a szakmai programok megalapozták azt a tudást, amelyek a polgárőr szolgálat alatt hasznosítható és szükséges.
Török-Székely Zalán ifjú polgárőr és vízimentő Kiskunhalasról érkezett a táborba. A fiatalember elmondta, mielőtt belépett volna a polgárőrség kötelékébe sok önkéntes munkát végzett, ugyanis barátaival közösen rendszeresen végeztek karitatív tevékenységet a lakóhelyükön, ha kellett fát vágtak, cipekedtek, segítettek, ahol tudtak. Ezt követően döntött úgy, hogy belép a polgárőrséghez és minden vágya, hogy elérve a nagykorúságot polgárőr lehessen, hogy tovább tudja folytatni önkéntes munkáját amellyel segít embertársain.

(Cikk: Erdős Csaba, fotó: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

Összes: 362048