III. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI POLGÁRŐR KOMMUNIKÁCIÓS FÓRUM.

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Nyugat-magyarországi Polgárőr Kommunikációs Fórum. Idén Celldömölk volt a helyszín, ahová öt megyéből érkeztek a polgárőrök azért, hogy fejlesszék tudásukat és tegyenek saját fejlődésükért.

A fórumot Fehér László, Celldömölk Város polgármestere nyitotta meg. Beszédében kitért a város történelmére és méltatta a polgárőrök tevékenységét, kiemelve a Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületet, akik szerves részét képezik a város mindennapjainak.

forum3_2.jpg

Másodikként Hadászi Zsolt, a Kráter Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, megtiszteltetésnek érezte, hogy egyesülete városában került megrendezésre a fórum. Nem utolsósorban azért, mert ő is tagja a programot szervező Kommunikációs Csoportnak. Ezután Szíjártó László, a Vas Megyei Közgyűlés Területfejlesztési Bizottságának elnöke állt a publikum elé, aki maga is polgárőr. Szavaiban tolmácsolta a megyei közgyűlés elnökének üdvözletét, támogatását és kiemelte, hogy a polgárőrök aktívak a megyében. Oly annyira, hogy ma kevés olyan nagyobb rendezvény van, ahol ne találkoznánk polgárőrökkel. E rendezvényeken gyakoriak a köszönetnyilvánítások is, melyekben az önkéntesek hozzáállását és segítőkészségét méltatják. Majd Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a publikumot. Az elnök tömör tájékoztatást adott a polgárőr tevékenység országos és megyei helyzetéről, kapcsolva azt a rendezvény témájához, hiszen az elvégzett munka helyes kommunikálása kiemelkedően fontos. Megköszönte a támogatóknak a fórum megrendezéséhez nyújtott támogatást, segítséget. Beszédének zárásaként dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének üzenetét tolmácsolta. Egyben bejelentette, hogy 2020-ban az Országos Polgárőr Szövetség a Vas megyei példára megrendezi az Országos Polgárőr Kommunikációs Fórumot. A rendezvényen kiemelt szerepet kap a megye Kommunikációs Csoportja. Az esemény főelőadója Bakos Ágnes „Miként szólítsuk meg a nagyobb sajtóorgánumokat?” címmel tartott egy informatív előadást. Szót ejtett a közösségi médiáról, arról, hogy fontos a kisebb, helyi sajtóval is tartani a kapcsolatot, hiszen sok nagyobb sajtóorgánum forrásként tekint a helyi médiákra.

15-1024x768.jpg

Megtiszteltetés olyan kollégákkal együtt dolgozni, akik nem mögöttem, hanem mellettem állnak. Igyekszem én is viszonozni nekik azt, amit én kapok tőlük. Mi nem csak kollégák, hanem barátok is vagyunk egyben. Így együtt sokkal több dolgot tudunk megvalósítani és sokkal dinamikusabban fejlődünk, mert a hitvallásunk szerint tesszük a dolgunk , ami nem más mint  “Együtt Egymásért”. Ebben a két szóban összeáll nem csak a polgárőrség lényege, hanem az elköteleződés egymást iránt.   ( Péntek Róbert)

Péntek Róbert, a VMPSZ sajtóreferense következett, aki a “Miért hasznos, ha van egy csapat?” kérdést járta körbe. Maga a rendezvény ötlete is azért jött szóba, hogy a megyében működő VMPSZ Kommunikációs Csoport tagjai fejlődését segítse elő, de már a legelső alkalommal is úgy gondolták, hogy az itt elhangzott információk más megyékben is lehetnek egy jó táptalaj a saját kommunikációjukhoz. Mesélt a kezdetekről és a csoport felépítéséről. Kik alkotják a csoportot, milyen a szerkezeti felépítése. Megköszönte a megyei polgárőr szövetség vezetőinek az erkölcsi és az anyagi támogatást is.

dsc_1188-1800x1197.jpg

A szünet után következett egy lényegi változás az előző évekhez képest, ugyanis sikerült igazi fórum hangulatot rendezni, hiszen két irányú beszélgetés vette kezdetét. Sok kérdésre válaszolt Bakos Ágnes nívódíjas újságíró, Csonka Nándor sajtófőnök (OPSZ), Szendi Péter fotóriporter (Vas Népe), Ágoston Gábor gyártásvezető (Gotthárd Tv) és Péntek Róbert sajtóreferens (VMPSZ). A kérdések között akadtak a közösségi médiával kapcsolatosak, mit lehet és mit nem elmondani egy nyilatkozatban a polgárőrök részéről, ki nyilatkozhat országos sajtóban. Ezenkívül a Polgárőr Magazin is szóba került. Megerősítésre került Bakos Ágnes újságírónő részéről, hogy a cikk megírásában fontos szerepet kapnak azok az alappillérek, melyek: hol, mikor, kivel, miért, hogyan és mi történt. Fontos, hogy egy eseményleírás vagy cikk tartalmazza e hat kérdésre a választ. Hangsúlyozta a helyesírás fontosságát is.

(Péntek Róbert)

Fotó: VMPSZ Kommunikációs Csoport – Németh Tibor és Varga Miklós