Járási polgárőrnapot tartottak Lentiben

opsz.jpgJárási polgárőrnapot szervezett múlt szombaton a Lenti Polgárőr Egyesület. A Zala megyei településen a környék öt egyesületéből mintegy hetven polgárőr ünnepelt..

jarasi-polgaror-nap-png_20140815222014_84.jpg

A Lenti Járási Polgárőrnap a település mellett található Sárberki-tó partján került megrendezésre. A rendezvényre a környék öt polgárőr egyesületéből mintegy hetven látogató érkezett, akik a délelőtt folyamán a horgászversenyen és a főzőversenyen is megmérettethették magukat.

A 17 órakor kezdődő megnyitón beszédet mondott Gasparics Győző, a Lenti Polgárőr Egyesület elnöke, aki beszédében a következőket mondta: „Nagyon fontos, hogy az önkormányzatokkal és a rendőrséggel való együttműködés milyen körülmények között zajlik. Ékes példája a jó együttműködésnek ez a mai nap is. Én úgy gondolom és hiszem, hogy ma nem az a kérdés Magyarországon, kell-e polgárőrség, hanem az a kérdés: Hogyan tovább polgárőrök? Hogyan tudunk megfelelni Lenti és a kis településeken élő embereknek? Hogyan tudunk azokra a kihívásokra választ adni, ami érinti az itt élőket? Egy kis településen történik egy esemény: Valakinek elveszik a terményét. Egyből kérdezi joggal: Hol a rendőr, hol a polgárőr? Ebben kell nekünk nagy segítséget nyújtani. Az Országos Polgárőr Szövetség a Kormány stratégiai partnere. A Kormány kiemelten támogatja a polgárőrséget. Tisztelt Polgárőrtársaim! Arra kérlek benneteket, arra kérek valamennyi polgárőrt, hogy amikor szolgálatba megyünk, akkor tényleg az vezessen bennünket, hogy az emberekért, az itt élő emberekért tesszük, és azért tesszük, hogy a gyermekeink nyugodtan tudjanak járni az iskolába, hogy az idősek nyugodtan tudják álomra hajtani a fejüket, és az itt élő emberekről, az itt élő településekről el lehessen mondani, hogy élhető település. Én ehhez kívánok jó munkát, sok sikert, mert könnyebb a bűnt megelőzni, mint a bűnt üldözni. Ehhez a bűnmegelőző munkához kívánok sok sikert!"

A Zala Megyei Polgárőr Szövetség képviseletében Bóbics Zoltán, a szövetség titkára jelent meg. Beszédében elmondta, hogy Magyarországon a közbiztonság stabil, és ehhez nagyban hozzájárult a polgárőrök munkája, amit ők ingyen és bérmentve, a családjuktól távol, akár éjszakánként is végeznek. A lenti polgárőrségről elmondta, hogy jól dolgozott, az egyesület elnökének pedig megköszönte az eddigi munkáját, illetve megköszönte azt is, amit járási koordinátorként a járási polgárőr egyesületek összefogásában tett. A megyei szövetség titkára zárásként a polgárőröknek további jó munkát kívánt.

A megnyitó után a járási polgárőrnap kulturális programokkal folytatódott. A jelenlévők láthattak hastáncbemutatót, meghallgathatták a Lenti Nyugdíjas Énekegyüttes, illetve Gubinecz Ákos előadását is. A helyszínen tökéletesen tükröződött, hogy a polgárőrség egy nagy család. Az ünneplő polgárőrök is szinte rokonokként köszöntötték egymást, és ebben a hangulatban is töltötték a napjukat. Az ünneplésre volt is okuk, hiszen ez a nap róluk szólt.

A szervező Lenti Polgárőr Egyesület 2001-ben alakult, és azóta folyamatosan működik. A civil szervezet létszáma folyamatosan bővül, jelenleg nyolcvanhat taggal rendelkezik. Működési területe Lenti város körzete, így az egyesületnek a székhelyén kívül még tizenegy környező településsel van együttműködési megállapodása, amelyeken a civil szervezet tagjai szintén rendszeresen látnak el szolgálatot. Az egyesület fő tevékenysége a bűnmegelőzési járőrszolgálatok ellátása, de polgárőrei ugyanúgy megtalálhatóak a környékbeli rendezvényeken is. A szervezet legutóbbi legnagyobb megmérettetése a Lentiben megtartott 24 órás kerékpáros maratonon lebonyolításában való közreműködés volt.

(Magyar Márk László)

Forrás:http://www.opsz.hu