Jó tanácsok Mindenszentek és Halottak Napja idejére

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben mindenki meglátogatja elhunyt szerettei sírját és meggyújtják a gyertyákat, mécseseket, mellyel megemlékeznek azokra, akik már nincsenek köztünk.

Felügyelet nélkül hagyott értékeik veszélybe kerülhetnek, ha felügyelet nélkül hagyják őket, ezáltal a szemfüles bűnözők egyből lecsaphatnak, amíg Önök a temetőben tartózkodnak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor közvetlenül a temetők környékén gyakrabban fordult elő gépkocsi-feltörés, kerékpárlopás, zseblopás, táskalopás, a sírokról virág, koszorú eltulajdonítása, valamint a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, besurranás.

Kérjük, vegyék figyelembe a rendőrség tanácsait!

Járműveikben látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, stb.)! Járműveiket minden esetben zárják le!

Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!

Alkalmazzanak mechanikai és/vagy elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket!(A gépkocsira és a lakásra vonatkozóan is!)

Utazás, továbbá nagyobb tömegben való tartózkodás esetén fordítsanak fokozottabb figyelmet értékeikre!

Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!

Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.) Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!

Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak maguk mellett, ellenőrizzék értékeik meglétét! Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget, értesítsék a rendőrséget!

Amennyiben mégis valamilyen bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a Rendőrséget a díjmentesen hívható 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon! Gépkocsi feltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrizése!

Néhány jó tanács a hétvégén közlekedőknek:

A temetők környékén számítsanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalomra! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel!

Ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében. Ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

Meghitt megemlékezést, balesetmentes közlekedést kívánunk!

Forrás:http://www.radiop.hu

Névnap