Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kishuszárunk nagy sikere

nemzetivagta.jpgParádés lovasbemutatók, a lovas hagyományok felelevenítése, a kiismerhetetlen lovas harcmodor, a magyar történelmi lovasság és a hagyományőrzők felvonulása, a huszárok és a kishuszárok versengése, színész sztárok a nyeregben, kocsi tolók robogása és persze színes, illatos, hagyományőrző Vágta Korzó – mindez egy helyen, Budapesten, a Hősök terén.

article preview

Parádés lovasbemutatók, a lovas hagyományok felelevenítése, a kiismerhetetlen lovas harcmodor, a magyar történelmi lovasság és a hagyományőrzők felvonulása, a huszárok és a kishuszárok versengése, színész sztárok a nyeregben, kocsi tolók robogása és persze színes, illatos, hagyományőrző Vágta Korzó – mindez egy helyen, Budapesten, a Hősök terén. Ahol szeptember 17-18-án kilencedik alkalommal rendezték meg 16 elő vágtát követően a 2016-os Nemzeti Vágtát.

 

Kishuszárunk nagy sikere (+ fotók)

 

És ahol nekünk, polgárőröknek is volt kikért szurkolnunk! Hiszen három elő vágtáról is bekerült a budapesti futamba polgárőr, mi több, a Kishuszár Vágtán is szerepelt egy Ifjú Polgárőr a szombati, Nemzeti Vágta előfutamai során. Amelyeket sajnos ezúttal nem fogadott kegyeibe az időjárás. Több alkalommal is esett, ami nem tett jót a versenynek, noha a szervezők nem bánták az égi „locsolást”. Kis huszárunk, a Lázi színeiben induló Slánicz Dominika az előfutamban remekül kapta el a rajtot, végig a második helyen lovagolt, s ez azt jelentette: bekerült a vasárnapi döntő mezőnyébe.
Kecskésné, Gábor HenriettaAkkor ezt jó előjelnek tekintettük, ám hamar lehűtötte kedvünket – no, nem az eső, hanem az első Nemzeti Vágta előfutam. Amelyben Helvécia színeiben állt rajthoz Kecskésné Gábor Henrietta Alexa nyergében. A kecskeméti Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület lovasa sajnos nem jutott el a startig. Alexa már a felvezető körben nyugtalankodott, annak végén egyszer csak váratlanul felágaskodott, levetette lovasát. A ló is hanyatt esett – szerencsére nem lovasára – s mind a szervezők, mind a lovas jobbnak látták feladni a versenyt.
Kecskésné, Gábor Henrietta: - Elképzelni nem tudom, mi történt Alexával. Soha korábban nem volt ilyen. Már a „szerelésnél” láttam, valami nem kerek nála. Lehet, az eső, a szokatlan hely, a viszonylag sok ember, az ismeretlen lovak tették ilyenné. Egyelőre nem találom az okot. Nagyon sajnálom, mert szerettem volna jó helyen végezni. Szerencsére egyikünk sem sérült meg, ám a jobb eredményre egy évet kell várnunk…
Akkor még bizakodtunk, no, majd a másodikban. Ahol Kadarkút színeiben szerepelt Illés Viktória, a Dávodi PE lovas polgárőre Janicsár nevű lovával. Ám már a rajt sem úgy sikerült, ahogyan azt elképzeltük, jelentős hátrányba kerültek, ráadásul olyan ellenfelek voltak ebben az előfutamban, akiket már nem tudtak beérni, így a hatodik helyen érkeztek célba.
Illés ViktóriaIllés Viktória: - Mind engem, mind a lovat nagyon zavarta az éppen leszakadó eső. Ráadásul nem igazán sikerült a rajtunk, s olyan „földzuhatagot” kaptunk az előttünk haladóktól, ami alaposan megzavarta a lovam, én is alig láttam valamit a szemüveg mögül. Mire „magunkhoz tértünk” már jelentős volt a hátrányunk. Ráadásul igen erős volt a mezőny, így azután csak utolsóként értünk célba. Bízom benne, jövőre javítani fogunk!
Hátra volt még a rutinos, ám új lóval rajthoz álló Drahos József, a kecskeméti Alsószéktó-Kisfái-Matkó PE polgárőre. Aki ezúttal a negyedik futamban Zobnatica színeiben Cserfessel indult. Neki sem jött össze igazán a rajt, s ezt követően már csak a mezőny hátát látta a célba érkezésig.
Drahos JózsefDrahos József: - Nem volt elég idő összeszoknom az új lóval. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, pláne, mert nyertes típus vagyok, s ezúttal is azért jöttem a fővárosba, hogy továbbjussak legalább a középfutamba. Mert ott már bármi történhetett volna. Kár, hogy nem sikerült. Ha tudok venni új lovat, megpróbálom felkészíteni a jövő évi versenyre. Ha nem, úgy vélhetően ez volt a hattyúdalom a Nemzeti Vágtán. Azt pedig végképp nem értem, mi történt Alexával, soha nem tapasztaltam nála ilyet, amíg én lovagoltam…

Ennyi balszerencse után azért szóljunk egy remek eredményről is. Mint említettük, Slánicz Dominika Lázi színeiben, Gazsi nyergében bejutott a Kishuszár Vágta döntőjébe. A verőfényes vasárnap délutánon telt házas közönség fogadta a 12-16 éves ifjakat a Hősök terén, ahol a látványos felvonulást követően rajtoltak el a jövő lovas reménységei. Gazsi is jól kapta el a rajtot, esélye volt a második helyre is, ám végül harmadikként futottak be a célba, ami remek eredmény Ifjú Polgárőrünktől. Aki a verseny végén dr. Szabó Tünde EEM sportállamtitkártól vette át a bronzérmesnek járó elismerést a Vágtadombon.
Slanicz DominikaSlánicz Dominika: - Hihetetlen, ami velünk történt! Már az a tény, hogy itt lehettem a fővárosi futamon, hogy a döntőbe jutottam is boldoggá tett. Ez a harmadik hely – álmomban sem gondoltam volna. Amióta tudtam, hogy Budapesten, a Nemzeti Vágtán szerepelek, hetente hatszor edzettünk. Úgy érzem, remekül sikerült a felkészülés. Köszönöm mindenkinek, aki segített ennek az elérésében. Rendkívül boldog vagyok!

Lehet is Ifjú Polgárőrünk, hiszen az eddigi legjobb eredményt érte el a Nemzeti Vágták történetében az OPSZ Lovas Tagozata képviseletében. S ha már szóba került a Lovas Tagozat, a Vágta Korzón megtaláltuk a polgárőr lovasok sátrát is. Ahol szombaton és vasárnap Lakitelek, Lázi, Albertirsa, Mártély, Maroslelle és Ócsa polgárőrei váltották egymást, s adtak tájékoztatást a lovas polgárőrök mindennapos tevékenységéről, toborozták az Ifjú Polgárőröket, válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, s osztogatták a Polgárőr Magazin korábbi számait. Remek hírverése volt ez a hömpölygő emberáradatban az OPSZ-nek, a Lovas Tagozatnak.

A teljesség kedvéért álljon itt: a Kishuszár Vágtát Újkígyós képviselője nyerte, a Nemzeti Vágta győztese Kun Ferenc /Fűzér/ lett, a Nemzetközi Futamot a Szlovén Köztársaság lovasa nyerte, a Kincsem Fogatvágtán a Köncsögi Ménes lett a győztes, a Jótékonysági Sztárfutamot a dunaújvárosi színész-rendező, Sipos Imre nyerte, aki a Magyar Lovasterápia Szövetséget képviselte, végül az Adrenalin kocsi toló verseny Bőcs község csapatának győzelmével zárult.

(Szöveg: Tóth Zoltán)

 

Sebestyén Jenő fotói itt

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 17
Összes: 420804
Hónap: 11279
Nap: 413