Körlevél a Magyar Közút Zrt. akciójához

Valamennyi Megyei/Fővárosi Polgárőr Szövetség és Magyar Közút Nonprofit Zrt. Megyei Igazgatóságának Elnöke/ Igazgatója részére Székhelyén.

Valamennyi Megyei/Fővárosi Polgárőr Szövetség és Magyar Közút Nonprofit Zrt. Megyei Igazgatóságának Elnöke/ Igazgatója részére, Székhelyén.

300x300_opsz_logo_1000.jpg

Tisztelt Elnök/Igazgató Úr!

Az Országos Polgárőr Szövetség (továbbiakban OPSZ) 2019. augusztus 30-án megtartott elnökségi ülésén döntött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (továbbiakban MK) 2019. szeptember 20-án tartandó „Jobb, ha el se dobod!” szemétgyűjtési akciójához történő csatlakozásáról.
Ezért felkérem valamennyi polgárőr egyesületet, hogy az elkövetkezendő két hónapban csatlakozzon és vegyen részt a programban. Kérem, hogy az OPSZ alább meghirdetett programján túl a megyei szövetségek, és a polgárőr egyesületek vegyenek részt a helyi programokban. Szervezzenek saját szemét-felderítő és szemétgyűjtési akciókat a közutak mentén bevonva a helyi lakosokat és fiatalokat.

Az MK akciójához való jelentkezéseket és egyeztetéseket kérjük, hogy 2019. szeptember 10-ig tegyék meg a felek, hogy az országos szemétgyűjtési napon minden polgárőr számára tudjon biztosítani az MK kesztyűt, láthatósági mellényt és szemeteszsákokat is, illetve a szakmai felügyeletet is megszervezhesse. A megyei koordinátorok elérhetőségeit a mellékelt táblázat tartalmazza.

Az egyeztetéseket követően a csatlakozó egyesületek, megyei szövetségek regisztráljanak az MK honlapján (http://internet.kozut.hu/szemetszedes/#more-6692). A megyei polgárőr szövetségek a csatlakozó egyesületek jelentkezését regisztrálják.
Az előzetes tervek alapján az akciónapon mintegy 1000 polgárőr részvétele várható. Ezzel a szemléletformáló rendezvény legnagyobb támogatója és legtöbb résztvevőt biztosító szervezete lesz a Polgárőrség.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Társaság nevében, országosan 5 millió forint támogatást nyújt a polgárőrök kampányára, mely összeg a megyei szövetségeknek kerül arányosan szétosztásra. Ugyancsak támogatja a programot azzal, hogy az egyeztetett közutakon jelzőtáblákkal, jelzőőrökkel forgalomlassítást, a szemétszedéshez kesztyűket, zsákokat mellény biztosít, megoldja az összegyűjtött szemét elszállítását.

Programok

OPSZ Programindító rendezvény:
Időpont: 2019. szeptember 20. 9-13 óra között

Helyszínek: Megyei szövetségek által kijelölt – a megyei közúti igazgatóságokkal egyeztetett – közutak mentén
Résztvevők: megyei szövetségenként 5 egyesület (összesen 100 egyesület, 1000 polgárőr)
Felelősök:
- Fuksa Ágnes OPSZ környezetvédelmi alelnök
- Szabó Zoltán OPSZ szakmai alelnök
- Megyei Polgárőr Szövetségek elnökei, egyesületi elnökök
- Csonka Nándor sajtófőnök.

Megyei programok:
A megyei polgárőr szövetségek saját szervezésben, regisztráltan szervezzenek szemétszedési programokat a megyékben. Az egyesületek önállóan is az elkövetkezendő két hónapban szervezzenek regisztráltan helyi erők bevonásával, mozgósításával – az igazgatóságokkal egyeztetetten -szemétgyűjtési programokat a területük közútjai mentén.

Időpont: szeptember-október
Helyszínek:
    a megyei szövetségek, egyesületek által kijelölt útszakaszok
Résztvevők    Regisztrált szövetségek és egyesületek.

OPSZ szemétszedési közös akciója
Időpont:
október 26. (szombat)
Helyszín: Budapesti, Dunántúli megyei szövetségek, kiemelten a balatoni és a Velence tavi úthálózatok
Résztvevők: Dunántúli megyék polgárőrei, Budapest polgárőrei
Felelős:

- Fuksa Ágnes OPSZ környezetvédelmi alelnöke
- Fejér, Somogy, Zala, Veszprém megyei polgárőr szövetségek elnöke
- Kardos Pál BPSZ elnöke, OPSZ katasztrófavédelmi alelnöke
- Csonka Nándor sajtófőnök

A megyék között egymással egyeztett létszámátcsoportosításra lehetőség van.

Tisztelettel köszönöm együttműködő hozzáállásukat.

Budapest, 2019. szeptember 3.

Üdvözlettel:

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Szilvai József Attila
vezérigazgató

Dr. Túrós András
elnök