Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közlekedésbiztonsági és disaster medic oktatás polgárőröknek

A Vas Megyei Polgárőr Szövetségnek sikerült az OPSZ-KTI pályázat keretein belül “Képzettebb polgárőrök az iskolások biztonságosabb közlekedéséért” pályázaton nyernie, mely lehetőséget adott egy elméleti és egy gyakorlati oktatás megszervezésére a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium területén.

article preview

A Vas Megyei Polgárőr Szövetségnek sikerült az OPSZ-KTI pályázat keretein belül “Képzettebb polgárőrök az iskolások biztonságosabb közlekedéséért” pályázaton nyernie, mely lehetőséget adott egy elméleti és egy gyakorlati oktatás megszervezésére a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium területén.

 

oktatas1.jpeg

 

Három előadót hallgathattak meg a résztvevők. Elsőként Krenner József rendőr törzszászlós beszélt a jelzőőri tevékenység biztonságosságáról és szabályosságáról. A szabályosan végzett jelzőőri tevékenység magában foglalja a biztonságot is, hiszen a jogalkotók  úgy hozták meg a szabályokat, hogy szem előtt tartották a tevékenységet végző ember biztonságát. Ha valami baj történne, elsődlegesen azt vizsgálják, hogy a polgárőr vagy épp rendőr szabályosan járt-e el. A “Látni és látszani” elv nagyon fontos, amikor kinn áll a polgárőr az úton. Jól láthatónak kell lenni és határozottnak. Nem teheti meg az, aki jelzőőri tevékenységet végez, hogy háttal áll a forgalomnak, hiszen ezzel nem csak saját, de a környezete biztonságát is nagyban veszélyezteti. Az elmélet után a gimnázium udvarán forgalmi helyzetek bemutatására is sor került, hogy adott szituációt hogyan lehet kezelni. Másodikként a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, Csejtei Balázs tűzoltó zászlós és Sütő László tűzoltó százados adtak bemutatót a Disaster Medic elsősegély oktatásból. Magát az oktatást a katasztrófavédelemnél három éve alkalmazzák. A Disaster Medic a kárhelyszínen nyújtott elsősegélyről szól. A polgárőrök egy kis ízelítőt kaptak azokból az elemekből, melyeket hasznosíthatnak a különböző helyszíneken, amikor szerencsétlenség történik.  Szó esett az újraélesztésről, artériás vérzésről, hogyan lehet biztonságosan rögzíteni a sérültet, és hogy miért is fontos, hogy stabil oldalfekvés alkalmazásakor baloldalára kell fektetni a várandós nőt. Bemutattak különböző olyan eszközöket is, amelyekkel - többek között - az artériás vérzés csökkenthető.
Az elméletet itt is gyakorlat követte. A látványos baleseti helyszín előkészítésében dr. Horváthné Somogyi Csilla, a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének munkatársa illetve három imitátor vett részt. Koponyasérülés, nyílt törés, artériás vérzés  volt a kárhelyszínen imitálva. Mivel az elméleti oktatás megtörtént, ezért az önkéntesen jelentkező polgárőrök próbára tehették  tudásukat. Például hogyan kell rögzíteni a sérültet a gépjárműben,  hogyan kell elállítani egy artériás vérzést és egyéb más veszélyhelyzeteket hogyan kell megoldani.

 

Forrás:http://www.opsz.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 9
Összes: 383673
Hónap: 8731
Nap: 94