Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közös cél érdekében dolgozunk!

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége egyhangú határozattal mondott köszönetet és fejezte ki elismerését a Rendőrségnek a körzeti megbízottak és a polgárőrök közötti együttműködés hatékonyságáért.

article preview

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége egyhangú határozattal mondott köszönetet és fejezte ki elismerését a Rendőrségnek a körzeti megbízottak és a polgárőrök közötti együttműködés hatékonyságáért.

Közös cél érdekében dolgozunk!

Mindennek előzményeként Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke vezette fel a napirendet, amelynek keretében a grénium jelentést hallgatott és vitatott meg a Körzeti Megbízottak /KMB/ és a Polgárőr Egyesületek együttműködésének tapasztalatairól. A napirend tárgyalására meghívták dr. Medveczki Zsolt c. r. alezredest, az ORFK kiemelt főreferensét, valamint Molnár Zoltán r. főtörzszászlóst és Biacsi Sándor r. főtörzszászlóst, sümegi illetve tatabányai körzeti megbízottakat.
Zámbó Péter és Cseh László az OPSZ elnökségi ülésénA szakmai alelnök szóbeli kiegészítőjében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet: a KMB-s Szabályzatot 2016 januárjában egy ORFK belső szabályzat megújította, igaz: az együttműködési készséget a Polgárőrségre telepítette. Ugyanakkor a szolgáltató Rendőrség egyik igen szép megnyilvánulása, hogy a KMB-s több helyen a polgárőr egyesület vezetője, vagy tagja is. Bár a Rendőrségi Törvényben a lakossági együttműködés szerepel, az ORFK szabályzata már kitér arra is – mutatott rá Zámbó Péter –, hogy a körzeti megbízott közös szolgálatot láthat el az önkéntes bűnmegelőzővel, kvázi járőrtársként említik itt a polgárőrt. Ez főként azokon a területeken hasznos, ahol kevés a KMB-s, vagy éppen elvezényelték a körzeti megbízottak egy részét, s akkor a közös szolgálatnak köszönhetően megsokszorozódik a bűnmegelőzési szerep. Köztudott, hogy éjszaka a KMB-s egyedül nem mehet szolgálatba, ily módon felértékelődött a polgárőrrel közös szolgálatok szerepe! Ezt a tényt kellene – javasolta az alelnök – az új szabályzásnál megerősíteni!
A tartalmas szakmai vitában pro és kontra érvek, hozzászólások hangzottak el az elnökség tagjaitól. Többen is azt vetették fel: a napi életből, tapasztalatokból egyértelmű, hogy településfüggő az együttműködés. Más arra irányította rá a figyelmet: ha egy körzeti megbízott a sajátjának érzi települését, nem lehet meg a polgárőrök nélkül, hiszen nekik van a legnagyobb hely- és emberismeretük! Az is elhangzott többektől: speciális képzést kell kapniuk a bűnmegelőzőknek ahhoz, hogy igazi társai lehessenek a körzeti megbízottaknak. Ezen képzéseket a KMB-snek kell tartania az egyesületnél! Ám a rendőrök képzésénél nem, vagy alig esik szó a Polgárőrségről. Éppen ezért szükséges, hogy már a Rendőr Szakközépiskolákban is legyen tananyag a Polgárőrség, miként ez megvalósult a Közszolgálati Egyetemen.

Dr. Medveczki Zsolt és dr. Túrós András A rendőrségi véleményt tolmácsolva dr. Medveczki Zsolt c. r. alezredes rögvest kijelentette: a Körzeti Megbízotti Szabályzatban sarokkő a Polgárőrség! Bár nem minden rendőr alkalmas erre az együttműködésre, ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják: igen tartalmas ez az együttmunkálkodás, amelyben vannak még tartalékok! Az ORFK főreferense is támogatta, hogy legyen tananyag a rendőrségi képzésben a Polgárőrségről készült tankönyv. Molnár Zoltán mindehhez hozzátette: a helyi vezető döntse el, ki az alkalmas önkéntes bűnmegelőző a közös szolgálatra! A Rendőrségnek is igen fontos, hogy a „kiválasztottak” képezzék, fejlesszék magukat, hiszen így válhatnak stratégiai partnerré! Hogy a Sümegi Polgárőr Egyesületnél ez remekül működik, arra példaként említette meg: a területen tevékenykedő kilenc egyesület tagjaival körzeti megbízottként ezer óra közös járőrszolgálatot teljesített! Az elmondottakat mintegy aláhúzva tette hozzá Biacsi Sándor: a személyes kapcsolatok és a bizalom igen sokat jelent ezen a téren. Csak példaként említette meg: Tatabányán tíz éve nem volt gyermekeket érintő közlekedési baleset az iskolák környékén, köszönhetően a reggeli és délutáni közös rendőr-polgárőri „zebraszolgálatoknak”. Csak köszönni tudom az önkéntes bűnmegelőzőknek ezt a kiváló támogatást.
A napirendet összegezve dr. Túrós András, az OPSZ elnöke úgy fogalmazott: a 60 ezer körüli polgárőrből mintegy 300 aktív rendőr van. Bárha többen lennének! Le a kalappal előttük, különösen azok előtt, akik felvállalták, hogy polgárőrként vezetik, vagy éppen támogatják az egyesületeket. Ami az együttműködést illeti, a polgárőr egyesületeknek kell azt igényelni, hiszen a KMB-s a bűnmegelőzés szakmai irányítója az adott településen. Bár kevés helyen, de előfordul, hogy a körzeti megbízott „átnéz” a polgárőr egyesület felett. Az itt elhangzottak is bizonyítják: rosszul teszi! Hogy még jobb legyen ez a szakmai kapcsolat, rövidesen elkészül egy módszertani segédlet ehhez kapcsolódóan. Javasoljuk az ORFK illetékeseinek: egyetértésük mellett a körzeti megbízottak is merítsenek ebből! Egyben azt kérem az elnökségtől, hogy határozatban köszönjük és dicsérjük meg Molnár Zoltán és Biacsi Sándor körzeti megbízottak példamutató tevékenységét a polgárőrökkel való együttműködésért.
Nos, ennek kapcsán született az elnökség bevezetőben már idézett egyhangú határozata.
 

(Szöveg: Tóth Zoltán, fotó: Lőwinger Zoltán)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 19
Összes: 420803
Hónap: 11278
Nap: 412