Közös programmal környezetünk védelméért

Külterületek biztonsága, környezetünk védelme 2019-2020 címmel, az Országos Rendőr-főkapitányság szakmai felügyeletével indít közös programot indított az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és az Agrárminisztérium. A Lajosmizsén tartott programindító konferencián mások mellett beszédet mondott dr. Túrós András az OPSZ elnöke, Nagy István agrárminiszter és dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

Láthatóan nem hagyta hidegen a polgárőröket a polgárőrség új programja, mert nagyon sokan utaztak el Lajosmizsére a programindító konferenciára. Elsőként dr. Túrós András szólt a jelen lévőkhöz. Kiemelte, hogy a polgárőrök az elmúlt években is sokat tettek a külterületek védelme érdekében és évről-évre több természetvédelmi feladatot vállalnak.

agrarforum02.jpg

– Az Agrárminisztérium már a 2014-ben meghirdetett külterület- védelmi munkánkat is figyelemmel kísérte, ma útjára indított programunknak pedig a rangját és a szakmaiságát adja– mondta. – Ez a tárca a Belügyminisztérium után immár az Országos Polgárőr Szövetség legfontosabb stratégiai partnere lett.
Az OPSZ elnöke célként jelölte meg az erdők, mezők, gyümölcsöskertek, tanyákon élők eddigieknél is nagyobb védelmét, valamint azt, hogy az együttműködés eredményeképpen megelőzzék a környezetkárosító, környezetromboló jogsértéseket, például az illegális szemétlerakást és a fatolvajlást. Úgy vélte, erre a programra azért van szükség, mert minden jó szándék ellenére a külterületek rendészeti és környezetvédelmi szempontból nem tudnak akkora figyelmet kapni, mint a nagyobb települések, városok.

agrarforum03.jpg

A konferencián felszólalt Nagy István agrárminiszter is, aki ugyancsak a közös program fontosságát említette, valamint beszélt arról is, hogy az Agrárminisztérium minderre 40 millió forintot biztosít.
Ez a forrás fedezi a mezőőri szolgálat ellátásával járó költségeket, továbbá lefedi a külterületek biztonságát, a termésbiztonságot szolgáló program forrás- és eszközigényét.

Csóra György OPSZ általános elnökhelyettese beszélt az OPSZ eddig végzett környezetvédelmi munkájáról, a szemétgyűjtési akciókról, a parlagfű elleni kampányról, valamint a külterületi szolgálatról. Végül a Külterületek biztonsága, környezetünk védelme 2019-2020 program tartalmát mutatta be részletesebben. Szólt az egyesületi elnökök feladatairól, a polgárőrök felkészítéséről, a mezőőrök és a helyi polgárőr egyesületek együttműködésének lehetőségeiről.

–  A program célja, hogy az OPSZ, a megyei szövetségek és egyesületek hatékony, közösségformáló, közbiztonságot fenntartó, biztonságérzetet javító programjának gyakorlati eredményeivel hozzájáruljunk az egyenlőtlenségek felszámolásához – mondta. – Továbbá hozzájáruljunk a társadalomban elfogadott normák, viselkedési szabályok megismertetéséhez és elfogadtatásához, az együttműködési lehetőségek gyakorlati megvalósításához, tapasztalatok értékeléséhez.

agrarforum04.jpg

Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány szerint az országban évről évre nagyobb a rend, és ennek a sikernek a polgárőrök is aktív részesei.
–  Az a munka, amit önök a külterületek biztonsága érdekében végeznek, nagyon fontos misszió – mondta. – Nagy haszna van belőle a rendőrségnek, szélesebb értelemben véve Magyarországnak is.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait a természetvédelem fontosságáról, valamint arról, hogy a rendőrök, polgárőrök ezzel kapcsolatos szakmai képzése is lényeges feladat.
Ugyancsak hozzászólt dr. Kovács Sándor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) mesteroktatója, aki a polgárőrség közbiztonsági szerepéről és a polgárőrök felkészítéséről beszélt. Elmondta, hogy a 2014 óta működő, eddig 17 sikeres kurzust maga mögött tudó Polgárőr Akadémián több mint 500 jól felkészült polgárőrt bocsátottak ki.
A konferencián felszólalt még Orcsik István mezőőr Bács-Kiskun megyéből, aki a mezőőrök és polgárőrök kapcsolatát elemezte, Pőcze Levente az Ásotthalom Polgárőr Egyesület elnöke, aki a külterületi munka fontosságáról ejtett szót, valamint Szemán Ákos Taktaharkány polgármestere, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, aki pedig településvezetőként értékelte a külterületi munka fontosságát.

Dr. Túrós András zárszavában elmondta, hogy a konferencia értékes, fontos, előremutató volt. Hozzátette azt is, hogy ez az OPSZ a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatását segítő programban is részt vesz, és, ahogy fogalmazott: érdemes a két programot együtt végezni, és akkor mindkettő hatékonyabb lesz. Dr. Túrós András egyúttal arra kérte a 63 ezer polgárőrt, hogy mindannyian ültessenek öt fát ezzel is javítva a környezet minőségét.

(Szerző: Csonka Nándor, fotó: Sebestyén Jenő)

További dokumentumok: